Бате Бойко – меценат и очовечител на пернишкия плебс

Откакто се запали по театралния жанр, Бойко Борисов стана движеща фигура на родната драматургия. И ето, че реши да възроди културата в миньорския град Перник, за който напоследък  е прието да се говори или само лошо, или нищо.
„Бяха превърнали театъра си, който го изгориха, в тоалетна. 700 000 лева им превеждам днес, а дотук – над милион сме дали. Даже в неделя ще отида да видя как върви строителството така че в рамките на тази година Перник ще има отново театър”
Защото, както си личи по думите на премиера, перничаните са простаци, организиращи палежи срещу културните институции на града си, които веднъж изградени, рискуват отново да попаднат под ударите на диваците. Но бат’ Бойко е стоик! Той не жали средства и усилия, защото обича всички! И дава държавни пари от собствения си джоб за перничаните-пиромани, а след това ходи със собствените си крака да контролира строежа.
Абе щедър си ни е, а и работлив.
Но обича да преувеличава.
Пернишкият театър (Окръжен драматичен театър „Боян Дановски”) съвсем не беше изгорял до основи. Освен това в сградата на „Двореца на културата” се помещава не само въпросният театър, но и читалището, библиотеката и две-три заведения, едно от които изпълнява също така ролята на картинна галерия. И всички тези учреждения са непокътнати от пожара.
В същия този „Дворец на културата” бяха заснети сцени за големи холивудски продукции от рода на „Черната далия” (линкове тук и тук). Считаната за една от най-красивите жени в света на киното Скарлет Йохансон не е казвала по този случай, че перничаните са я задявали или обезспокоявали особено, така че не всички перничани са убийци-изнасилвачи-темерути. Вал Килмър пък съвсем спокойно се разхождаше сред туземците без някой да се опита да го прегази с култов Голф.
Та, както сами рабирате, театърът не е бил превърнат в тоалетна (на пернишки се произнася „тооуетна”) и направо ми е чудно дали при посещението си в Перник  Бойко Борисов не се е объркал в бързината и не е отишъл „по нужда” в саксофона на някой пернишки музикант (вечер в Арт-салона там обикновено свири рок-група).

И Перник не е останал без театрални постановки, защото театърът дава представления в Детския културен център.


Коментари

  1. По добре да се захвене с ЖП линията и маршутките

    ОтговорИзтриване
  2. Mмммдааа... и университет ни направи и естакада... как сме живели до преди няколко години без него...

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар