ВРЕМЕ ДА СЕ ЖИВЕЕ И ВРЕМЕ ДА СЕ МРЕ КАТО КУЧЕ

След десет години издирване Осама бин Ладен бе убит като животно в резиденцията си на около 80 км северно от Ислaмабад. Светкавичната операция на американските спец.части се увенча с успех и понастоящем тялото на бин Ладен е в американски ръце, а снимката на обезобразения терорист се разпространява от световните медии – за ужас и назидание на малки и големи.
Оказва се, че организаторът на атентатите от 11.09.2001 съвсем не е живял в страх от американските си преследвачи, съвсем не е страдал от лишения или липса на семеен и социален живот...
Т.е. през тези дълги години на издирване някой е лъгал за истинското местонахождение на „беглеца”, за чиято глава американците бяха готови да дадат 15 милиона долара. А и някой му е помагал усърдно. В речта, известяваща за смъртта на „враг номер едно”,  американският президент благодари съвсем накратко на Пакистан за оказаното съдействие, което за мнозина очевидно означава, че информации за истината около операцията срещу бин Ладен тепърва ще достигат до широката публика.
В същото време Индия съвсем открито заяви, че Пакистан винаги е бил гнездо на международния тероризъм...
Наблюдателите си задават въпроси и около смъртта на бин Ладен – дали наистина са се опитали да го заловят или командосите са получили чисто и просто заповед да го ликвидират. Разликата е все пак значителна; защото при залавяне бин Ладен би могъл да даде ценни информации. В случая обаче бин Ладен е екзекутиран с изстрели от упор в главата, а евентуалните информации изчезват завинаги и може би от това печели не само световната терористична мрежа, но и нейните бивши и настоящи съюзници. (Всички помним припряните екзекуции на Чаушеску и Садам, както и загадъчната смърт на Милошевич...)
Атентатите от 11.09 са запечатани завинаги в колективната памет, животът на всеки обитател на планетата е претърпял последиците от тях. След тази фатална дата човечеството се промени коренно, а световният ред окончателно премина от двуполюсен към еднополюсен модел със САЩ в ролята на единствена супер-сила.
Дори и в смъртта си чудовищният шеф на Ал-Каида извършва едно последно престъпление спрямо нас, защото легитимната ни радост от смъртта му ни превръща в неморални същества, скандиращи жаждата си за кръвопролитие и мъст, въпреки че на всички ни е ясно доколко посятото зло никога няма да бъде премахнато с убийството на един човек и никога човечеството няма да намери изцяло човешкия си облик, действайки по аналогия и с методите на престъпника бин Ладен.


Коментари

  1. Сега е добре някой да извади кадрите от 11 септември как се радваха из разни страни :)

    ОтговорИзтриване
  2. Един път едни се радват, друг път други... Важното е на всеки да му идва ред!

    ОтговорИзтриване
  3. Защо чак сега (!) го ликвидираха може би ще стане ясно след време.
    А да бъде убит, а не заловен, имаха интерес и двете страни. Като че ли повече Ал Кайда. Малко ми прилича на самоубийствен акт. Продължителен съдебен процес (светкавичен щеше да е направо открито подозрителен!) щеше да „смъкне имиджа” и загадъчността на Ал Кайда, а в същото време имаше и реална опасност да извади на яве доста неистини (меко казано) лансирани през годините на борбата с антитероризма.
    За мен е ясно едно – отдавна, още от преди 11-ти септември, Осама бен Ладен е само символ, марка на Ал Кайда и без конкретна роля в организиране на конкретни атентати. Впрочем, това е признато – дори за 11-ти септември.
    С това не подценявам акцията по отстраняването му – сега Ал Кайда (ако все още я има като обединена организация!) остава без „регистрирана марка”.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар