Мерси, генерале, че ходатайстваш за нас пред Всевишния!

"Господ ги запази", докладва Божият наместник за България Бойко Борисов по повод спасяването на попадналите в клопка пещерняци. И може би има право - стихиите и породените от тях бедствия са извън нашия контрол и затова ги считаме за Божа работа, метафизика някаква демек.
За нещата, които самите ние сме направили обаче божествата и прочие тарикати не са ни виновни за нищо. Ето, погледнете софийското околовръстно - първи пороен дъжд и първи потоп! София се превърна във Венеция на Балканите, ще трябва спешно да вкарваме гондоли втора употреба от Ленинград за милиони пари.

Думите на Борисов относно Божата намеса явно косвено се отнася за неговите собствени бакии и представлява своего рода оправдание за изминалата катастрофална седмица. Казвам ти, дъще, сещай се, снахо! В подобен случай един възпитан човек ще се покае и ще се захване да оправи нещата. Само че вие някога чували ли сте български политик да се извинява? Не! Защото може би те наистина се вземат за непогрешими наместници на Всевишния. И затова българската държава никога не греши - тя просто внася корекции и подобрения, министрите никога не казват глупости - те просто казват нещата другояче, парите никога не са харизани - те просто са отпуснати по програма на Мишел Бонев от Националния филмов център. А тръгнат ли нещата на чорчик - Божа работа, няма как...

Искрено се радвам, че групата, начело с Иво Чичев и Пешо (двамата с червени комбинезони на снимката), с които и аз се познавам, е излязла цяла и невредима. Както във всеки спорт, така и в спелеологията има рискове, свързани с непредвидимостта на природата - например считания за един от най-добрите водолази-спелеолози в света французин Ерик Естабли бе намерен удавен миналия октомври. Аз обаче съм сигурен, че с опитни спелеолози като посочените по-горе рисковете за здравето на хората са далеч по-малки, отколкото с политици, на които им е все тая дали хората живеят със 100 лева на месец или не, а в същото време раздават милиони на проститутките си и правят пътища, които не издържат и една година.

Пък нека после се правят на спасители и разправят, че било "Божа работа". От такива Божи наместници на човек наистина му идва да се завре в Духлата и повече да не излиза!

Снимка - пещерен клуб "Диамант", гр. Карлово (Иво и Пешо са с червени комбинезони)

Коментари

  1. Нали се сещаш приблизително колко далече са били хората от изхода. Поне на няколко часа, още повече с дете и уморени. В осем вечерта по новините обявиха, че няма връзка със закъсалите и се очаква спасителната операция да започне към три сутринта. В осем и двадесет пещерняците излязоха навън. Има само две възможни обяснения - или са излезли сами, или са ги държали вътре докато дойде Борисов. Направо не е за вярване какви чудеса се случват под небето...

    ОтговорИзтриване
  2. Пък може всичко да е СЛУЧАЙНО, детсевика... Ти нали искаше да правиш филм? Защо не поискаш от Националния филмов център да те финансира? Може и на теб СЛУЧАЙНО да ти дадат 300 хилки като на Мишел Бонев и да те подпрат пред РАИ за още милионче евра...

    ОтговорИзтриване
  3. peter ivancheff - чакай, чакай
    Поне 36 часа нямаше връзка с пещерняците, за да ги извадят пратиха багери да рушат бентове (и предполагам най-вече да почистват боклуци, които е трябвало да бъдат почистени много преди бедствието) за да се отекат водите.

    Нещо си пропуснал началото на събитието

    ОтговорИзтриване
  4. Пещерата наистина е запечатана отвсякъде (от отговорни люде), за да не може да се влиза в нея, което пък е вероятно една от причините тя да се превръща в аквариум без излишни изходи за излизане при нужда. Не знам, не съм запознат в детайли с този проблем, но за сметка на това се радвам от сърце на всички тези случайности и още утре ще пусна едно тото - ако съм имал щастието да се родя в България, защо да не ударя и джакпота на тотото?

    ОтговорИзтриване
  5. Като навсякъде, както при художниците и музикантите, така и при пещерняците си има дисидентство. Това са свободни люде дето не членуват в СБХ, не са от ФСБ, нито от федерацията по спелеология начело с великия демократ Петър Берон. Достъп на обикновените хора до пещерите трябва да бъде ограничен, както и да бъдат обвинявани в некомпетентност и безотговорност. Повечето нормални спелеолози са със скромни възможности за разлика от казионните, ти навярно помниш как сме ходили в пещерата с по една чанта батерии. Докато другите си имат всичко и могат да ходят и на Еверест. Но Еверест е друга тема.

    ОтговорИзтриване
  6. Помня, а и това са еднинствените ми хубави спомени от ония гадни години след комунизма, в които се опитваха да ни направят нищожества и ни "гонкаха по устав", защото вярвахме, че има алтернатива на тоталното опростачване на обществото. Ходехме на стоп до Боснек, пиехме бира в селската кръчма, препичахме се на поляната пред входа на пещерата... Никога не съм бил особен фен на пещерните "мероприятия", за мен важното беше да съм сред себеподобни.

    Имахме каски с лампи от мината - Владо правеше "компуименти" на лелката от лампистерната, за да му ги даде, а на него това му струваше доста усилия, защото си падаше срамежлив :-)

    Съвсем скоро ножът щеше да опре до кокала, маските паднаха и всички разбрахме, че в Духлата изходът е много по-ясен, отколкото в българската ни съдба. Знаеш колко от нашите приятели умряха съвсем млади, убити или самоубити, алкохолици, наркомани или от болест. Но и друг път сме си говорили на тази тема и сме стигали до същото заключение - оживяха тези, които се измъкнаха от хватката на СБХ, ФСБ, федерацията по спелеология и всички останали пипала на номенклатурата. Не, това не е параноя, ами проста констатация - видяха сметка на нашето поколение, защото имаше фантазия и желание за свобода, а на наше място сложиха чалга-поколението, за което Духлата представлява една обикновена дупка, а свободата се менка срещу бутилка ракия или кебапчета, а в по-извъреден случай срещу лек автомобил или чифт силиконени гърди.

    Еснафщината не се пръкна самичка, Пешо, ами я наложиха.

    ОтговорИзтриване
  7. Merry★* 。 • ˚ ˚ •。★Christmas★ 。* 。*TO YOU
    ° 。 ° ˚* _Π_____*。*˚★ 。* 。*。 • ˚ ˚ •。★
    ˚ ˛ •˛•*/______/~\。˚ ˚ ˛★ 。* 。*★ 。* 。*
    ˚ ˛ •˛• | 田田|門| ˚

    ОтговорИзтриване
  8. Абе тука в коментарите малко много залитате в идеология. Не говоря за основния пост - Боко наистина си направи някакъв много пошъл пиар и туй е ясно.
    Фактите около спасяването съдържат и елемента на държавнически немокаятлък, но не там, дето ги търсите. Самата пещера пък не е аквариум, щото входовете й са зазидани, а по съвсем естествени причини. Изворите (2 на брой), от които изтичат насъбраните вътре води просто са толкова тесни, колкото са и изобщо не съм убеден, че едно превантивно разширяване (за да не вземе някой непредвидлив пещерняк, който не гледа прогнози да вземе да се удави) би било много смислено - ще изсъхнат горните етажи, ще зеленясат образувания, изобщо някакви части от пещерата ще умрат.
    Колкото до недопускането на "обикновените хора" в Духлата (аз също съм един от тия обикновени и уви, не мога да вляза, когато си искам), след последното ми влизане, когато заварих тотална свинщина поне до Рибката (изпотрошени образувания, драскано с какво ли не - и не стрелки, а надписи Пеци, Цуци и Муци бяха тук и прочее, боклуци и по земята), вече не съм убеден дали пък не е смислена постъпка, макар, че отрязва и моя достъп.
    И за педерацията :) не сте съвсем прави. Да, Бебон наистина не е приятен пич, но в тая организация членуват и много читави хора, с които със сигурност бихте намерили много общо.
    И за жалбата по поколението не сте съвсем прави. Идеализирате своето и генерализирате негативно за следващото/ите. Доколкото схващам "вашето" е на родените `70-`76 някъде. Ами да, много измряха, но и много се продадоха, извратиха и прочее. Едни от най-ярките кравайски представители на свободолюбивия дух от началото на `90те, днес са станали мутри, фашисти, безскрупулни бизнесмени, и не защото са членували в БФС и т.н.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар