Кошмарът Несебър трябва да гори!


Несебър бил запален и горял... Голям праз! Градът отдавна е загинал!

Българското Черноморие съвсем методично, целенасочено и безвъзвратно бе превърнато в зловонна клоака, чиито обитатели – мекотели и тоалетни гадинки от всякакъв род и подобие – са убедени в правото си да унищожават природата и скромното ни културното наследство. Защото според логиката на гореупоменатите безмозъчни търгаши, всичко, ама абсолютно всичко се оправдава с лесните доходи на масовия туризъм.

И понеже държавата съучастнически затвори очи, а властимащите натопиха мустаци в крайморския бизнес, сега Несебър по нищо не прилича на културна забележителност.

....

Последната ми ваканция там преди няколко години беше същински ад. Хотелът, в който се озовахме, уж беше тризвезден, а всъщност единствено петната по чаршафите напомняха донякъде звезди. Трябва също така да се отбележи, че в тоалетната чиния ясно личаха следи от предходните обитатели.

При подобни условия на живот и най-вече на хигиена съвсем логично с жена ми решихме да си търсим друг хотел. Междувременно отскочихме до плажа. Оказа се, че цялото пространство от разбиващите се в мръсна пяна и фасове вълни до бълващите денонощно чалга заведения беше набучено с чадъри. И понеже слънцето клонеше вече към залез и плажът пустееше, ние сметнахме за ненужно да плащаме за чадър и решихме да застанем ЗАД чадърите. Броени секунди по-късно до нас довтаса добре загорял и епилиран плужек, който очевидно се изразяваше с неимоверни усилия и пред когото людоедката Елочка би била оприличена на оратор поне от ранга на Перикъл.

-Хъката-мъката, трябва да платите, кай. Иначе ще ви бият. Тук е частна собственост. Ако не сте съгласни, идете да се оплачете на арменския поп.

Събрахме си чукалата и се изнесохме.

През следващите дни мълчаливо кусахме от щастието и радостите на „масовия туризъм” – намерихме друг хотел на същата цена, който беше чист, но пък за една бройка щяхме да пукнем от жега. Освен това рецепционистките не само ненавиждаха да поздравяват гостите на хотела, но и с удоволствие им се подиграваха на висок глас.

След щателен обход на плажовете заключихме, че навсякъде положението е едно и също – народ, мърсотия, чалга...

В Стария град пък положението бе особено трагично. Сергиите и рекламите на различни видове напитки до такава степен скриват архитектурата на няколкото запазени къщи и църкви, че човек се чувства като в някаква морска версия на Илиянци, в която основно се продават джапанки и плажни кърпи.

Вечер се разхождахме из гъмжащите от хора улички в търсене на сносни местенца за хранене. Обслужването в ресторантите бе на нивото на хотелите и плажа – клиентите бяха истински доволни, когато сервитьорите не им изсипваха поръчките върху главите. Иначе самата храна е както навсякъде по Черноморието – просто е невъзможно човек да не хване гастроентерит. В класацията ми на ваканционните стомашно-чревни разстройства Созопол държи челна позиция, следван по петите от с.Лозенец и Несебър.

Така и не се престраших да вляза в нощните заведения. Но не толкова от страх да не ме бият, колкото от нетърпимост към чалгата и нейните почитатели.

Повярвайте ми, били сме на море в доста държави, но подобна пародия на масов туризъм никъде не сме срещали. И изходът поне за мен е един – ПОВЕЧЕ НИКОГА НЯМА ДА СТЪПЯ ТАМ!

Коментари

  1. Днес в Ню Сейбър течеше подписка, някакви батювци по анцуНзи пледираха да ги изключат от туй юнеско. Хапваха си скара, въобше както си трябва. Мисля, че всякакво говорене нататък е не само излишно, но и невъзможно.

    ОтговорИзтриване
  2. Добър вечер,Сандо!Абсолютно си прав за кичозната и мутро алогична обстановка в стария и древен Несебър.Би ли ми повярвал,ако ти споделя,че миналата година видях с очите си "стая за нощувки",представляваща един...карго контейнер,позициониран в двора на една такава "скромна" къщурка с N на брой фрашкани с туристи етажа .А относно класацията по стомашно-чревни гастроентерити и разните му там още -ити, просто си имал късмет ,че все още не си бил в Ахтопол.Чистосърдечно хич,ама хич не ти го и препоръчвам!:)))

    ОтговорИзтриване
  3. Ами що ходите в Несебър, бе хора? Като не щете блъсканица, идете на Приморско ММЦ - невероятно голям плаж и спокойствие. Не че няма набучени чадъри, но плажа е толкова огромен, че не се забелязват.

    ОтговорИзтриване
  4. Отлична статия! Свинщината е безподобна :(

    ОтговорИзтриване
  5. @Анонимен, да ти кажа Халкидики и Тасос са и по-близо

    ОтговорИзтриване
  6. Хърватия пък е малко по-далеч, но идете там да видите как братята славяни, дето уж също са диви балканци като нас, са съчетали процъфтяващ туризъм с перфектно поддържане на историческото наследство. Бяхме там миналото лято и останахме очаровани. Абе примери за подръжание има колкото щете, само добра воля и кадърни хора нямаме.

    ОтговорИзтриване
  7. А примерът с Хърватия е още по-фрапантен, защото там „плажовете“ са солидни скални образувания без грам пясък – и въпреки това Дубровник приема 3 кораба на ден, докато Несебър – един на три години и даже го казват по ТВ, когато това се случи

    ОтговорИзтриване
  8. Не бях ходил от 20 години защото също живея в морски град.Миналото лято отидох с фамилията...направо ме заболя още при вида на наелоновия пазар в дясно от входа.После на най- забраненото за двежение место върху плочите в центъра, лице около 15 годишно с нов Мерцедес ни напсува защото не се отдръпнахме достатъчно бързо.Седнахме на заведение-основна зала, явно с разрешения, всичко в нея е наред, острани още три маси и там са се постарали и около 20 маси пак наелоново строителство.Обслужване никакво, учтивост и добронамереност нула, само където не ти викат давай си парите и се махай да седне следващия тъпак.Преди около месец ходих в Боровец, там са още по зле с ослужването.

    ОтговорИзтриване
  9. А един кораб на COSTA или MSC обикновено изтърсва 3-4 хиляди туристи... И все цивилизовани и платежоспособни на всичкото отгоре :-)

    ОтговорИзтриване
  10. Същото положение е и в прехваления нов град Свети Влас.Строеж до строеж,хотел до хотел,барака до барака.

    ОтговорИзтриване
  11. Ненавиждам сергиите и цялата тази мизерие не ми се вписва във всички курортни градове. Докога ще продължава не знам. Дано не изключат Несебър от Юнеско. Искам да имаме чисто и лазурно море, каквото всъщност заслужаваме!

    ОтговорИзтриване
  12. ами аз не съм спхъпила в Несебър и Созопол от 17 години. И не възнамерявам. то е място за простотията и чалгарите. Къде хода? Няма да ви кажа, че те да не дойдат и го развалят.

    ОтговорИзтриване
  13. Несебър: последно ходене преди кръгло 5 години. Българско черноморие: за последно преди 3. Зарекъл съм се да не стъпвам там за нищо на света. Най-добре да сринат всичко.

    ОтговорИзтриване
  14. Вече 5 години не съм стъпвал и нямам намерение на нашето черноморие. Ходя на егейските острови и ви уверявям че качесвото на всичко за което се сещам е несъизмеримо. Цените са близки до нашите, но получавате това за което си плащате, за разлика от тук...

    ОтговорИзтриване
  15. Браво, много добре казано!
    Аз стъпвам и то по изключение на южното черноморие само извън сезона. Все още северното, от Балчик нагоре, не е застроено по този начин, но няма да се чудя, ако и него скопосат. На мен морето не ми липсва, от Варна съм, но ако искам хубава морска почивка предпочитам чужбина, пред родния ужас.
    Тя работата е ясна, но докато държавата абдикира от задълженията си, нещата ще са такива.

    ОтговорИзтриване
  16. Призовавам всички нормални сънародници да не стъпват на "родното" Черноморие!!!За кого е родно то??? За самозабравилите се мутри и нови богаташи, които влечугото от Мадрид докара??? Бетонни ковчези за тъпи парвенюта - това са хотелите им!!!Нито стотинка българска пара не заслужават! По-добре на гърците да давам курортните си спестявания, там поне няма подобни безобразия! А тук, тук нека си остане кочина! Руснаците си го окупирват бавно и полека. Нека си остане за тях!

    ОтговорИзтриване
  17. И аз се отказах от Море преди 3-4 години. Сергиите в Несебър и Созопол правеха отвратно впечатление. Но поне в Созопол не бяха допуснати в стария град.
    На св. Влас ми де обърнаха червата от вида на водата жабунях +мръсотия на поне 50 метра от брега. В замяна на това в хотела на о.б.починалия Илия Павлов бяха наобиколили малко басейнче с филтрирана вода от вътре се носеше.... ха сетете се какви звуци. Обслужването и отношението навсякъде е отвратно. Не само в Гърция и в Турция отдавна не мвоже да се види такова обслужване. Така твърдят всички ходили. Не знам при това положение как все още има българи да ходят по нашето море.
    Дали е така защото държавата... или защото ние сме съгласни да си затраем и да "почиваме" вместо да си дигнем на секундата дърмите и да оставим тия да чакат? В Бълчик чух израза " Айде бааа, сифиянци, ний цяла година ги чаками баа!" . От Един "нов" хотелиер при забележка че с такова обслужване не се прави клиентела се изхили" Аз да го напълня хотела 1 сезон на половина и съм на кяр! Правя две години, с разни туроператори и го шиткам!"
    В тая държава вече никой не си прави сметка да печели с труд и постоянство. Всеки иска да печели с "удар"....
    Бизнесмен!? Е гат ти бизнеса , е гат ти туризма!

    ОтговорИзтриване
  18. Преди 50 години Несебър беше едно бедно село с хора умиращи от глад.Но времената се промениха.Хората се аядоха,я с ояждането дойде алчността.С цената на всичко да се печелят пари.Отдавна не ходя в тази кочина наречена Несебър.Добре,че дойде бат Бойко да спре това безумие.Затова никаква милост всичко да се събаря което е незаконно,а който се упълчи бой и затвор.

    ОтговорИзтриване
  19. Всички незаконни постройки в Несебър,пък и не само там,трябва да се съборят!Като искат да въртят бизнес-да строят на земя,без исторически паметници!Чудо голямо,че им било наследство-нали и затова получават.

    ОтговорИзтриване
  20. Как ли не ми е дошло на ум да дигна една стаичка в/у покрива на блока,че семейството на дъщеря ми с 2 малки деца живеят в една стая?И на мен този блок ми се явява наследство,защото преди 40 г.са отчуждили къщата на дядо ми,без да го питат дали иска да живее в блок.

    ОтговорИзтриване
  21. Супер си е нашето черноморие просто все още повечето българи нямат елементарна култура за организиране по почивка и престой.
    1. Планирайте си почивката си предварително
    2. Изберете добър туроператор
    Тези две неща най-малкото ви гарантират добър хотел и обсужване.
    3. Ако сте изпълнили първите две точки на рецепция винаги ще ви кажат добрите места за хранене и развлечения вместо да се забивате на инат в най-гнусните места.
    4. Морето не е концерт по желание - ако предните дни е имало буря и/или има вълнение е доста възможно в плитчините да водорасли, боклуци и тн.

    ОтговорИзтриване
  22. До последния Анонимен,
    1. Съжалявам , агитациите ви за "добри туроператори" и планиране изискват честно общество на предлагащите услугиге, чийто представител или член сте вие.
    2. Не можеш да планираш, когато имаш срещу себе си общност от хора, които мислят само за своя МОМЕНТЕН интерес и да направят УДАР. Проумейте, че хората ви приемат вече като рекетьори и лакоми тарикати. Не всички са такива, но когато те ОТДАВНА са надхвърлили един критичен процент, НЯМА СМИСЪЛ ДА РИСКУВАШ! Планирам, но на друго място, море, и ХОРА. С друго отношение, манталитет и МИСЛЕНЕ.
    3. Мръсотията за която споменават повечето от нас не е от буря а от липса на адекватно пречистване към новите хотели. Такова чудо - заливи до хотели с неистов водораслов цъфтеж и такава мръсотия не се вижда на никой плаж в Средиземноморието или Атлантика. Да не би там да няма бури?
    4. И така ще бъде по нашето крайбрежие, до като собствениците имат манталитет като вашия. Да ни обясняват и баламосват, та дано "клъвнем" още веднъж.

    ОтговорИзтриване
  23. Да, ходих през октомври тази година, ето - извън сезона е, а прахоляк и зли търгаши само! Срам ме е, че сме българи! И кой ли ни нарича "европейци" и хора. Напълно се отдалечаваме от всякакви общочовешки ценности. Поне писаните закони да се спазват! Браво на това правителство, че заяви воля, дано и резултати да има.

    ОтговорИзтриване
  24. Несебър (старият град) беше едно красиво и романтично място преди да се превърне в битак.

    ОтговорИзтриване
  25. Здравей!

    Съжалявам, че трябва да се съглася с теб, защото ми е болно, че места като тези в България (и други) се превръщат в сметище за купонджии, но си напълно прав.
    Явно туристите, българи или чужденци, търговците и всички, които населяват крайбрежието ни полагат сериозни усилия да заличат всичко природно и запазено от по-минали години, опорачавайки го с чалга и този стил на живот, от който червата ми искат саморъчно да се самоубият.

    Тази година бях на Слънчев Бряг и с ръка на сърцето заявявам, че не искам никога повече да се върна там. Може би, ако настане апокалипсис и мястото запустее може да намина, но иначе с удоволствие ще пропусна.
    Нека да ви разкажа най-хубавият момент от тази една седмица там: Сутринта в 8 часа, когато баща ми попита дали искаме да събираме багажа си и да се прибираме. Трябваха ни двайсет минути да спретнем всичко, да оправим стаята и да избягаме от този български Лас Вегас, както чух един мъж да нарича мястото в 9 сутринта, когато си поръчваше първата водка за деня.

    Явно съдбата на морксите ни курорти и морето е такава, но хората са виновни за това, а българите са още по-виновни за дето позволяват това да се случи с част от нашата страна.

    Поздрави.

    Вели

    ОтговорИзтриване
  26. "ПОВЕЧЕ НИКОГА НЯМА ДА СТЪПЯ ТАМ!?
    Мъдро решение.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар