НАЦИОНАЛНА МУМИФИКАЦИЯ ПОД ЗНАМЕТО НА БОЖО ДИМИТРОВ


Трябва все пак да сме благодарни, че България ни дарява със светли умове като Божидар Димитров, способни от пръв поглед да разпознаят в случайно намерени отпадъци коя пломба е на Йоан Предтеча или да отгатнат със затворени очи коя от плуващите в созополския залив дамски превръзки принадлежи на Мария Магдалена.

(Запознати отблизо с дарбите на министъра без портфейл казват дори, че са го виждали да различава за частица от секундата созополско кебапче от фалоса на тюлен монах...)


В много други държави такива природни феномени като Божо тутакси щяха да бъдат назначени на важна държавна служба, където истинската им аура веднага щеше да блесне и да освети околната среда като чернобилска светулка през август. Ето, очевидно многоуважаемата му особа щеше да се превъплати чудесно в министър на изгубените вещи и намерените неща. А в България го държим без портфеил... Защо? Ами защото с историческия си нюх Божо ще намери не само портфеил, но и всичко, каквото му е нужно, за да го напълни както подобава.


Божидар Димитров първи в републиката съзря, че бъдещето на нацията се състои в нейната мумификация. Първи забеляза, че България разполага с неограничен запас от мощи, кокали, чейнета, черепи и прочие интригуващи човешки чаркове, които могат да превърнат страната ни в един огромен природонаучен музей. Защото нямам как да не констатираме, че всичко в древната ни славяноболгарска цивилизация се съсухря и мумифицира по толкова перфектен начин, че дори и ходещите на чорчик египтяни щяха да ни завидят, ако междувременно не си бяха сменили религията.


У нас всичко подлежи на мумификация и всичко е мумифицирано, поради което държавата изпитва крещяща нужда от институционализиране на муми-обществото, за да може то да се развива и да бъде признато от международната общност като такова. Като единствено и неповторимо. Молим, заповядайте, драги търсачи на силни усещания, ако иската да осъществите едно незабравимо пътуване в миналото, елате при нас! Всичко си е както преди – пътища, обслужване, стоки...


Погледнете културния ни живот – едни и същи мумии, надошли от миналия век, ни пеят едни и същи песни. Пускате телевизора и попадате на фолклорно предаване – същите песни и същите танци, изпълнявани по един и същи начин откакто свят светува от изляти като по калъп и облечени в неизбеляващи народни носии бабки и дядковци.

Или пък друг пример – бенефисен концерт на Борис Годжунов, едни мумии на сцената, а други в публиката.

В музиката – Йорданка Христова отличена с орден Стара Планина.

В литературата – Левчев получава пак награди.

В живописта пък Светлин Русев е все така вся и всьо.


Ако човек не знае със сигурност в коя година живее, може да си помисли, че Тодор Живков още е генсек.


Но безспорно най-впечатляваща остава държавната мумификация – още от средновековието ни управляват мумии-деспоти, мумии-чорбаджии и мумии-безмозъчни от всякакъв род и подобие. Една такава мумия от пернишкия регион дълги години беше изопната на показ насред София, а за да затвърди приемствеността в мумифицирането, българският народ съвсем естествено избра за президент на републиката една друга пернишка мумия пак с афинитет към дядо Иван.

Едни и същи мумии бяха мумии-комунисти, а след това и мумии-демократи. А за вноса на мумии от Мадрид пък въобще няма нужда да се говори.


Туй то, България има реални шансове да бъде призната за официална мумия на планетата. Искрено се надявам в скоро време Божидар Димитров да внесе предложение в тази насока към ООН, където българският трибагреник да се замести с топче размотан бинт, който мумификаторите често употребяват за увиване на съответния подлежащ на мумификация обект.

Давай, Божо, в теб ни е надеждата!

Коментари

  1. За Божидар си прав, ама за другото - Азис ли да наградят със "Стара планина"? То що пък не, щом разни отличници на разграбването ,наречено преход го взеха(смях)
    Оп! Саа!Булгериън шоу! Дай пааак!

    ОтговорИзтриване
  2. Много е вярна констатацията за тоталното господство и неоспоримата хегемония на мумиите от байтодорживково време в съвременния "духовен" и "културен" живот на съвременна България. Остава да извадят мумията на самия Тодор Живков, да го канонизират (приятелят му Максим ще стори това без замисляне!) и тогава поклоници от цял свят ще заприиждат за да се поклонят на "мощите" му. Човек не знае вече с коя ръка да се кръсти като гледа какво правят тия наглеци, от които отърване няма. Не смея да призова Господ да ги прибере, щото те ще ни надживеят всички нас, такива сякаш са безсмъртни...

    ОтговорИзтриване
  3. Досега са намерени 7 черепа на предтечата, 2 десни негови ръце и т.н.

    Това е то, включихме се и ние в тази игра, която някои определят като най- добре организираното мошеничество в човешката история. Визирам религията, разбира се.

    ОтговорИзтриване
  4. Във връзка с интересната статия бих искал да попитам Сандо - как според Вас трябва да се развива българската народна музика в 21 век?Вярно е,че в този си вид с "бабките и дядковците" тя изглежда малко нафталинена.Но от друга страна - ако фолклорът и народните песни се осъвременят прекалено,не се ли губи тяхната идентичност?Как стоят нещата с фолклора и неговото място в културата на Франция днес?

    ОтговорИзтриване
  5. Много добре казано ! А заглавието е страхотно избрано!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар