ДНЕС Е СВЕТИ ФУТБОЛЕЙ!

Честит празник на всички ритнитопковци и техните почитатели!

...

Днес започна футболното тържество, което със сигурност ще е в центъра на световните новини през следващия месец (и дано нищо лошо не го измести оттам!).

Мондиалът е символичен и с това, че за първи път подобно по мащаб спортно първенство се провежда на африканска територия, което пък дава повод за надежда на всички жители на черния континент, както и на нас, техните искрени приятели, за едно по-добро бъдеще на общия ни земен дом.

За жалост обаче, колкото и да се опитват да ни докажат африканската същност на ЮАР чрез различни „автентични” репортажи за престъпност, бедност, СПИН и прочие официализирани предрасъдъци за Африка, истината е съвсем друга. Преди известно време имах щастието да посетя Кейптаун и да се убедя, че ЮАР е далеч по-космополитна страна от това, което човек може да види в няколко изсмукани от пръстите телевизионни предавания. Представете си само един модерен град като Кейптаун с всички постижения на техниката, инфраструктури, търговски центрове, ресторанти и т.н., заобиколен от чудесната африканска природа. На юг се намира нос Добра надежда, на север пък ще попаднете на Пътя на виното, където френски хугеноти преди много време са пригодили към местния климат европейски сортове грозде, от които и днес се произвежда висококачествено вино вино. ЮАР е двадесет пъти по-голяма от България по площ, но и разнообразието на климата е в пъти по-голямо – можете да попаднете и на пустиня, и на савана, а в Кейптаун ще почувствате умерена мекота, подобна на средиземноморската.

Всъщност икономически ЮАР се различава коренно от всички други африкански държави и затова много наблюдатели подлагат под съмнение африканската същност на южноафриканската държава. ЮАР е втора В СВЕТА (след САЩ) по износ на селскостопанска продукция, а същевременно с това разполага и със значителни залежи на полезни изкопаеми. И като вземем предвид, че икономиката на ЮАР представлява почти половината от икономиката на африканския континент като цяло, можем наистина да се запитаме доколко ЮАР прилича на останалите африкански държави и доколко на развитите страни от северното полукълбо.

Въпреки всички тези объркващи въпроси световното първенство по футбол е още един повод човечеството да се обедини поне за месец около нещо кръгло, наподобяващо планета, топка, яйцеклетка и други все тъй човешки символи.


Да живее Африка и да живее цар Футбол!

....




Кейптаун - модерни сгради и къщи в колониален стил

Планината Тейбъл над Кейптаун


Двегодишно бебе носорог


...

Снимките са от личния фонд.

Коментари