ЗА ГЕРБ, МОРАЛА И ТЮТЮНОПУШЕНЕТО


Извинявайте, че ви шокирам с тази снимка на млади хора, симулиращи фелацио, но трябваше да ви дам нагледен пример за това, че компромисът със здравето е също толкова недопустим, колкото и компромисът с морала. И затова всяка мярка в полза на тютюнопушенето би била ретроградна, анти-социална и анти-хуманна.

***
С огорчение констатирам, че управляващите изпускат още един удобен повод за лесна революция. Не, нямам предвид граждански войни, кланета, гилотини и прочие ексцесии, ами положителна промяна на мисленето въз основа на универсални ценности. Т.е. промяна на мисленето към по-добро. Революция е, когато човекът разбере, че съдбата му не зависи от сбирщина пияндурници на връх Олимп, които се забавляват да хвърлят гръмотевици по главите на случайните минувачи. Революция е и когато човекът се научи да обработва земята, или да се бори с болести, или да строи мостове...
А всеки отбой от вече извоюваните позиции би бил чиста форма на пораженчество и предателство спрямо онези, чиито стъпки следваме, и онези, които идват след нас. По този повод Томас Джеферсън казва, че „който е способен да се откаже дори от част от свободите си, не заслужава да бъде свободен”.

Друг термин, който в случая би паснал добре на правителствената политика, е „цинизъм”. Защото е цинично да се замества стремежа към по-добро общество със съмнителна икономическа логика, основана на добруването на някакъв хипотетичен „бизнес” – видите ли, мерките срещу тютюнопушенето щели да навредят на „бизнеса”. От което пък - реторично погледнато - излиза, че полезното за човека е вредно за „бизнеса” и обратното, а това пък ме навежда на мисълта, че ако искаме да сме в добро здраве, ще трябва да се върнем към плановата икономика.

Во кратце, правителството води ретроградна кампания на няколко нива (ЗЕС, ГМО, тютюнопушене...), а обществото се раздира от спорове там, където би трябвало да има национален консенсус, подчинен на универсални ценности. Защото колкото и социолозите да седят и да ми обясняват, че логиката струва повече от морала, аз все ще си имам едно наум, че никакъв „бизнес” не би оправдал дори и само един канцер на белия дроб.

….
…..
P.S. Снимката е заимствана от френска анти-цигарена кампания на асоциацията Les Droits des Non-Fumeurs. Текстът под нея гласи „Да пушиш, означава да си роб на тютюна”.

...

Коментари

  1. "Цинизъм" е когато злонамерено, вербално се гавриш с някого, когато го обричаш на глад и мизерия си е геноцид.

    ОтговорИзтриване
  2. Разбирам какво искаш да кажеш. Аз лично бих нарекъл този феномен "банда безскрупулни разбойници".

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасно написано! А какво ще кажете за заведенията и закона за тютюнопушеното на обществени места. Кой има повече права - пушачът или непушачът? Но това май е друга тема.

    ОтговорИзтриване
  4. Мисля, че пушенето трябва да се забрани на всички обществени места, както впрочем това бе направено в редица европейски държави, които, смея да твърдя, размишляват върху общественото развитие доста по-услилено от нас, българите. Така че нека почерпим опит от истинските демокрации и да не си задаваме въпроси за правата на пушачите и непушачите, защото в крайна сметка здравето не подлежи на дебат.

    ОтговорИзтриване
  5. Хм, доста лицемерно ми се струва да призоваваме за "универсални ценности", като в същото време доколкото разбирам ти си бил пушач доста години. Както пише Тери Пратчет, има една порода хора, за които "да се върнем към всеобщите човешки ценности" означава да хванем някой и да го обесим на първото дърво.

    Моето мнение за тоталната забрана на пушенето може да видиш тук .

    ОтговорИзтриване
  6. Не е никак лицемерно човек да сбърка. Лицемерно би било да не си признае грешката и да продължава да лъже и да маже, въвличайки в глупостта си и околните. Колкото до универсалните ценности, имено уважението е една от тях :-) И затова ще се радвам хората (в том числе и пушачите) да споделят тази ценност и да уважават, ако не друго, то поне човешкото здраве.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар