ДЕЛОТО "БОРИЛСКИ" ИЛИ БАГЕРЪТ НА БЪЛГАРСКОТО ПРАВОСЪДИЕ



Миналата седмица станахме свидетели на още един пример за крещящата нужда от европейска намеса в регулацията на държавните ни институции. Защото сам по себе си случаят Борилски е показателен не само за човешката жестокост, но и за изключителната некадърност на правосъдието в този последен бастион на Османската империя, окичен с красивото име “България”. Разберете ме правилно, една присъда може да е справедлива или несправедлива, но в случая осъдителна и погазваща паметта на жертвата е преди всичко гротеската форма на процеса.


И тук е редно да кажем със стиснати зъби и червени от срам “MERCI BEAUCOUP” на френската държава, която си позволи невижданото нахалство да протестира за това, че едно засягащо я пряко дело (убийството е извършено на френска земя и е убит българин, който в същото време е френски студент) може да се протака вече десетилетие, а цялата “правна” процедура прилича повече на театър на абсурда, отколкото на процес в демократична държава с функционираща съдебна система.


И това е така именно защото България не е демократична държава с функциониращи институции – чорбаджиите разполагат с народонаселението като с крепостни селяни, корупцията е посевместна, кадии и съдии си мешат капите, а законите са бутнати под крачето на масата, за да не се клатят и разсипват закупените с толкова вересии напитки.


По същия начин стискаме зъби и когато изоставени българчета са осиновени зад граница, и когато млади наши сънародници предпочитат да спят на палатка във Венсенския лес пред сигурната безисходица в родната им страна, и когато красивите българки изкарват с телата си прехраната на дебеловратите мутри. Стискаме и ще стискаме докато имаме зъби, когато признатите за виновни престъпници се разхождат на свобода – министър Цветанов сигурно пак ходи с багер да копае трупове и затова е забравил да предвиди съответните мерки...

...


Във всеки случай завършилото най-сетне дело Борилски въобще не е гаранция за нищо в разградения двор на нашето правораздаване. Благодарско все пак на Европа и в частност на Франция (па макар и да се намесва заради собствените си национални интереси), че се опитват да изкопаят (без багер) и съживят трупа на българската държавност.




...


картинка : http://www.enjeux.org/images/justice.jpg

....


Коментари

  1. Трябваше да им наритат яко корумпираните дирници за да произнесат една справелива присъда.

    ОтговорИзтриване
  2. Присъдата може и да е справедлива, но засега е само виртуална...

    ОтговорИзтриване
  3. Няма къде да избяат. Светът е тунел със стена отпред, както се казваше в един български роман...

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте,

    аз писах материала

    http://raylight.blog.bg/politika/2010/02/07/emblemite-na-zloto-borilski.488358

    Има ли шанс да ме включите в блогрола си?

    ОтговорИзтриване
  5. Присъдата не е справедлива, защото за особено жестоко убийство трябва да лежат доживотен затвор без право на замяна при строг тъмничен режим. Отделно не са дадени максималните присъди от по 25 г, въпреки, че няма никакви смекчаващи вината обстоятелства

    ОтговорИзтриване
  6. Лъчо, виноват! Пропуснал съм те по невнимание! Но грешката е своевременно отстранена.

    Колкото по темата за делото Борилски, правилно си го казал в поста си - всичко е предварително изчислено със съучастници на всички етажи на властта. Убийството на младежа Борилски е един безкраен кървав кръговрат, в който всички български институции нанасят удари с ножа. Пак и пак. Защото за това са създадени.

    ОтговорИзтриване
  7. Всъщност Лъчезар Томов е прав- присъдите не са справедливи. Защото тези изверги часое наред са изтезавали Борилски по един зверски начин. Само за да изкопчат от него ПИН- кода на неговата кредитна карта.

    Но!... Тук си е казала думата Варненската мафия, която е повлияла на съдиите. Мафията се предвожда от бащата на един от подсъдимите. Той, как би могло да бъде другояче, е бил високопоставен офицер от ДС.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар