ШЕСТ ГОДИНИ БЕЗ ТЮТЮНЕВ ДИМ!




Точно на този ден преди шест години изпих кафето си без цигара, тръгнах на работа без цигара в устата, не запалих цигара нито след обилния обяд, нито след вечеря. За сметка на това обаче в продължение на няколко седмици сънувах, че пак пропушвам и се чувствах някак... гузен. А събуждайки се, въздъхвах с облекчение – цигарите за мен вече са само виртуален кошмар. Сега тежа малко повечко, но за сметка на това не смърдя на фас, не кашлям, дишам с пълни гърди и изкачвам стълбищата три пъти по-бързо!


В случая няма никакъв реален повод за гордост, защото нищо не може да компенсира глупостта на пушача. Казват, че за десетина години белите дробове се прочистват изцяло, но това по никакъв начин не може да ми върне младите години, когато се тъпчех с въглероден окис и още десетки отровни съставки вместо да спортувам.


Всъщност в началото и аз попаднах в капана от детинска глупост, както впрочем започват да пушат и повечето хора. А когато пък човек проумее какво зло е сторил на себе си, вече е достатъчно пристрастен към никотина, за да повярва на приказките за “невъзможната” битка със зависимостта и абстиненцията.


В действителност не е никак трудно. Достатъчно е човек наистина да го желае.


Но тук искам най-вече да се обърна към “големите хора”, защото си дадох сметка, че малчуганите правят фаталната крачка именно защото обществото им го позволява. Та дори ги насърчава – с реклами, забавни скечове, съпричастни продавачки и т.н. Мисля, че ако самите ние не показваме лош пример, и децата ни ще попадат по-рядко в капана на зависимостта от алкохол, цигари, дрога, идиотска телевизия, тъпоумни политици, дебилна чалга и т.н.


Така че, спрете цигарите, за да не пушат и децата ви!



Аутопсия на един убиец

...

Коментари

  1. При мене са повече от 12, но напълно споделям мнението ти, че определено количество години като пушачески стаж са "опропастени".

    ОтговорИзтриване
  2. Аз пък на вчерашния ден преди две години минах на електронна цигара. Все още си я пуша, но се улавям, че напоследък дърпам по 2-3 пъти на ден, а някои дни изобщо не се сещам за нея. Една хубава алтернатива на тютюнопушенето за онези, които не могат или не искат да се откажат отведнъж.

    ОтговорИзтриване
  3. И аз не пуша от две години. Отказах като спрях да пуша. Мисля, че това е доста ефективен метод.

    Иначе истерията около цигарите е причина много деца да ги възприемат като късане с детството, самостоятелност или що ли. Ако всичко се казва нормално, без патос, глупави заплахи и забрани, цигарените фирми и братята от дпс много ще закъсат.

    ОтговорИзтриване
  4. Аз пък пуша, като комин, даже нощем се будя и пуша цигара :D Цигарите са вредни, те са ужасни, но в един изпълнен с глупости свят, в който аз непрекъснато се опитвам да бъда на ниво, ми се струва, че пушенето ми е най-малкият проблем...

    ОтговорИзтриване
  5. поздравления от мен! уважавам всички бивши пушачи, защото си имам двама върли в къщи и знам какво коства отказването (те така и не можаха).

    ОтговорИзтриване
  6. Не е по темата, но е новина, от която и Сандо, и много други се интересуват.
    Затвор за убийците на Борилски
    http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/02/04/853082_zatvor_za_ubiicite_na_borilski/

    ОтговорИзтриване
  7. И аз ги направих пет години на на Ивановден, но все още сънувам от време на време, че се крия(вероятно от себе си) на терасата и пуша. Килограмите са доста повече, което ми пречи да дишам с пълни гърди, а стълби не изкачвам, осбен ако животът ми не зависи от това. Но най-хубавото е, че миризмата, гнусната смрад на фасове, която дори като пушач мразех, вече я няма.
    И съм горд. Не от това, че спрях, а това, че не започнах отново. Защото всички около мен се предадоха.

    ОтговорИзтриване
  8. И аз от 4 г.почти не пуша,килограмите свалих,дори в повече и се чувствам много по-добре така!Но на моменти все още ми идва да запаля и то ако може всички цигари наведнъж от кутия:)))))
    А това със стълбите...при плуването го забелязах най-вече!;
    )

    ОтговорИзтриване
  9. аз си пуша, както се казва от детинска глуповатост, дали ще ги спра не знам, но се радвам че има хора които показват правилния път.

    ОтговорИзтриване
  10. В детството си имах родител, едновременно учител, който ме отказа от цигарите в зародиш, благодаря ти папа! Сега, като разглеждам богатия химичен състав на маслените бои, с чиито цветови еквиваленти всеки ден търся достъп до имагинерните светове, си мисля , че и една кутия Житан би могла да бъде фатална... Любопитно ми е как българските кафенета и ресторанти ще приемат европейските нормативи от 1 юни- като възможност и нормални хора да посещават тези места или като опит за ликвидация?

    ОтговорИзтриване
  11. Аз съм на 56 (почти), не съм палил цигара от 14-годишна възраст, когато съм изпушил общо десетина цигари от келешлък. Не мога да обясня защо и как никога не съм пропушвал след тая крехка възраст. Винаги съм мислил, че е страшно вредно и гадно. И за деятеля, и за околните.
    Интересно беше с жена ми. Когато се запознахме, бяхме студенти и тя пушеше (малко). Казах й, че не я понасям да пуши, че е вредно за нея и трябва да спре. Веднъж, за да ми се изперчи и да покаже характер, запали цигара пред компания. Аз й взех цигарата от устата и я стъпках. Страшно се разсърди, и после ми крещя насаме, но оттогава до ден днешен (34 години - малей колко съм древен) не е палила цигара и ми е благодарна за драстичната постъпка.
    Извън темата. Убийците (приемам, че са) на Борилски ги няма. Обявени са за общодържавно издирване. Това е уникално. Десет години двама убийци свободно се разхождат "законно", и днес, вече осъдени, продължават да са на свобода. Не са били предварително задържани, не са били проследени, за да бъдат арестувани след очакваната присъда и така нататък.
    ТОВА НЕ Е ДЪРЖАВА! ТОВА Е КОЧИНА!
    Ценете Франция - и другите места, където сте (за тия, които не са в кочината и са на хубави места)!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар