САРКОЗИ - С ГЛАВАТА В СТЕНАТА





Често се получава така – в желанието си да постигне оптимални резултати човек предизвиква съдбата и се насажда на пачи яйца. Или поне такава участ сполетя Никола Саркози, който от симпатична жертва на аферата Клиърстрийм се превърна в антипатичен палач на невинния Доминик дьо Вилпен.

Така нареченото дело Клиърстрийм, отнасящо се до съставянето на фалшиви списъци с имена на политици (в том числе и Саркози), разполагащи с тайни сметки зад граница, приключи в четвъртък. Най-неочаквано за ищеца-президент обаче правосъдието оневини смъртния му враг Доминик дьо Вилпен, давайки в ръцете му козове за по-нататъшен политически живот. Бившият френски премиер незабавно мина в контраатака и публично обвини Саркози във въздействие върху прокуратурата. Защото главният прокурор веднага (буквално на следващия ден сутринта) реши да обжалва, което според Вилпен е доказателство за спогодба между прокуратурата и президентството. Нещо повече – Вилпен заяви, че разполага с информация, произлизаща директно от служител в президенството, за тайна среща в Елисейския дворец, на която прокурорът е получил нареждане да обжалва решението на съда.

Наблюдателите отбелязват възраждането на опозиционни анти-саркозистки течения вътре в самата десница, които в крайна сметка ще доведат до изплуването на алтернативен десен кандидат на президентските избори през 2012 г. в лицето на Доминик дьо Вилпен.

Едно е сигурно, с желанието си за мъст и набезите срещу ширакистите Саркози рискува да разцепи десницата и да отвори пътя към властта на противникови политически формации. Или както се изрази по този повод Жан-Пиер Рафарен (също десен и също бивш премиер на правителство, съдържащо в себе си министрите... Вилпен и Саркози) : “Който сее раздори, ще жъне социалисти.”

....

Припомням ви, че дьо Вилпен беше председател на консултативния съвет към кабинета на Станишев, а представеният от него доклад пред ЕС бе отчетен като един от най-звучните шамари срещу дебелобузото правителство на Тройната коалиция.


....

Снимки:

http://villepinoulenergiedelaction.over-blog.com/24-index.html
http://www.ledevoir.com/international/europe/269319/affaire-clearstream-le-general-rondot-incrimine-villepin
...

Коментари