"Аватар" на Джеймс Камерън - маркетингов шедьовър в 3D





Бях чул само положителни критики за “Аватар” и затова се навих да го видя, въпреки че от "Титаник" насам страдам от солидни предрасъдъци спрямо творчеството на Джеймс Камерън и дори тайничко се питах защо ли този режисьор на най-скъпи холивудски продукции не се е намирал на едноименния кораб по време на крушението.

И така, вчера (един месец след световната премиера) най-сетне успях да отида на кино и да гледам “Аватар” в три измерения. И наистина се впечатлих от сценичните ефекти на това грандиозно шоу по американски, изпълнено с всякакви чудеса на техниката. Браво за въображението и извънземните бубулечки! Бързам да изкажа мнение, че подобни произведения на седмото изкуство могат да бъдат оценени истински единствено на големия екран.

Констатацията е по-скоро положителна – филмът със сигурност се е харесал на любителите на научна фантастика, както впрочем и на всички други любители на всичко, защото Камерън не само се е потил над режисурата, но и се е постарал да създаде универсален маркетингов продукт, натъпкан с всякакви клишета, които да се продават и харесват на възможно най-широк кръг народ. Така например миролюбците ще се зарадват на клишето за бруталния американски войник, природозащитниците пък ще открият уместно послание за опазването на околната среда, романтиците ще съзерцават пример за извънземна любов и т.н.

Въпреки широката медийна подкрепа аз лично съм на мнение, че филмът има една огромна слабост... Защото сценарият е изключително банален и предвидим. Нещо повече – всички сме гледали поне сто други филма с идентична сюжетна конструкция ("Мисията", "Танцуващият с вълци", "Последният самурай"...), в която представителят на лошата юдейско-християнска цивилизация отива да вразумява туземците, но впоследствие бива пленен от нравствената чистота и красотата на примитивните социални отношения в утопичното общество и решава да застане на страната на “доброто” и да обяви война на собствената си раса. И въобще американците са неспособни да се отърсят от бинерното мислене и да престанат да блъскат във филмите си герои от класически тип, т.е. “добри”, “лоши”, “научен работник”, “войник”, “благороден дивак”, “еснаф” и т.н. Главният герой пък е своего рода швейцарско ножче с всякакви екстри (от поредицата “бързи-смели-сръчни” в съчетание с природна интелигентност), защото средностатистическият пубер трябва да се идентифицира с него, за да купи след това производните на филма продукти – фланелка “Аватар”, компютърна игра “Аватар”, чорапи “Аватар”...

И още една слабост – от време на време триизмерните ефекти изглеждат доста оскъдни и зрителите може би си задават въпроса дали пък и фамозното 3D не е още една маркетингова примамка за дрогирани с hi-tech шарани, които в близко бъдеще ще бъдат призовани да се сдобият с нови триизмерни телевизионни приемници.

Та това е и поуката от цялата работа – волю-не волю трябва да се съгласим с филма на Камерън и да признаем, че самите ние сме аватари на потребителското общество, в което изкуството е подчинено на маркетинга, а критиката измерва качеството на филмите с бюджета на продукцията.


..
Снимка : http://www.impawards.com/2009/posters/avatar.jpg
...

Коментари

  1. Mного съм щастлива да прочета необременено, обективно и адекватно мнение за този филм, понеже в последния месец се четат или пълни отрицания или такива хвалебствия, че свят ми се завива.
    Поздравления. Напълно съвпада с моето мнение!

    ОтговорИзтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  3. Хубаво де. Неможах да разбера в крайна сметка оценката ти, по - скоро положителна ли е или по - скоро отрицателна. Щото според мен - филма е истински шедьовър...

    ОтговорИзтриване
  4. Като се има предвид, че от малък обичам научната фантастика, мнението ми е по-скоро положително и намирам специалните ефекти за наистина забележителни. НО това не е достатъчно, за да окачествим филма като "шедьовър". Защото е досадно да знаеш във всеки един момент какво ще се случи!

    ОтговорИзтриване
  5. След като прочетох поста ти, продължавам да не искам да го гледам тоя велик шедьовър.

    ОтговорИзтриване
  6. Напълно споделям мнението на Сандо - филма е хубав, но с твърде банален сюжет. @Светослав, трябва да имаш доста ниски критерии, за да оцениш Аватар като шедьовър.

    От време на време докато гледах филма свалях очилата, за да видя как е без тях. На моменти образът е двоен, както и се очаква, но в някои сцени си беше съвсем нормален, 2D.

    ОтговорИзтриване
  7. И аз експериментирах като Гонзо - на моменти свалях очилата... Оказа се, че единствено субтитрите бяха непрекъснато релефни :-)))

    ОтговорИзтриване
  8. Така като ти чета рецензията и май няма да го гледам...Въпреки че наградените филми винаги са си наградени филми.

    ОтговорИзтриване
  9. Тоя филм мога да ви го разкажа само от анонса. Обявявам бойкот на мейнстрийма - просто аз НЯМА да гледам "Аватар"!

    ОтговорИзтриване
  10. Много точен анализ!
    За мен бе удоволствие да го прочета.

    ОтговорИзтриване
  11. Сандо, прав си напълно с този стегнат и обективен пост без хваления и оплюване. Верни са нещата, които казваш. А на тези, които пишат, че няма да го гледат искам да кажа - не искате ли да си съставите мнение сами? Няма как това да стане, ако не прецените филма на място. Със сигурност е едно не неприятно преживяване (е, вярно, само за веднъж, не си струва да се гледа повече пъти!)
    Ако пък сте любители на фантастиката или дори просто киномани - е,длъжни сте да го гледате. Добър или не дотам - не бива да се пропуска:)

    ОтговорИзтриване
  12. И аз нямах особени очаквания отначало, но останах приятно изненадана. Филмът е страхотно впечатляващ и си заслужава да се гледа на голям екран. Дори не бих отказала да го гледам и повторно на още по-голям екран. Не съм съгласна, че беше чак толкова предсказуем - почти докрая оставаш да се питаш как по дяволите ще ги съборят тези с големите машини и оръдия, то вече нищо не остана от тази Пандора...но...всичко е добре обмислено и ще останете доволни. Що се отнася до ефектите - това е най-доброто 3D, което съм гледала досега - без да ми се налага да премигвам и да виждам нещата в малко нереална или странна перспектива, както с всички останали такива филми досега. Все пак филмът е правен в продължение на 6 години и резултатът е наистина най-доброто досега.

    ОтговорИзтриване
  13. За да съм си реалист евала на Камерън за фантазията ,която има този човек.В крайна сметка това си е просто един филм,малко или много по-различен от всички останали, които сме гледали.Вече до такава степен поне аз съм свикнала със странни неща да гледам по тв-то,че дори и не се впечатлих кой знае колко от Аватар.Дори и нагласата ми към филмите вече е да очаквам неочакваното!Просто си беше много красив фим=лм с много ефекти и това е!
    :)

    ОтговорИзтриване
  14. Аватар стана просто нечовешката машина за пари. Мина Титаник за има-няма месец по приходи. А Камерън си каза, че ще помислят и за следващи части, от чисто финансова гледна точка ...

    ОтговорИзтриване
  15. Аз не съм познавач на киното. Понеже не виждам никак добре, съм гледала много малко филми. Но преди години за кратко работих като преводач-субтитрьор и тогава мъъъничко наваксах. Едно от най-вълнуващите ми преживявания в тази ми работа беше филмът на Джеймс Камерън "Експедицията "Бисмарк" (Expedition: Bismarck, 2002). Това е документален филм за намирането на дъното на морето и изследването на потъналия през 1941 г. германски боен кораб "Бисмарк". Потресаващ филм - просто е излишно да описвам, защото едва ли ще успея да го похваля достатъчно. А преди това от филмите на Камерън бях гледала само "Титаник" и имах много голямо предубеждение за този режисьор, понеже аз никак не харесвам захаросана американска агитация и пропаганда. Но докато работех върху "Бисмарк", разбрах, че Камерън е велик майстор на киното. А като споделих с един приятел-киноман недоумението си защо този толкова талантлив и умел режисьор се занимава да прави такива бози (визирайки "Титаник"), той се засмя и рече: "Ами, за да изкара парички, че да може да проведе подводните си експедиции и да направи "Бисмарк".
    Та сега, след "Аватар" (който не съм гледала и сигурно няма да гледам, защото няма да мога да се справя с триизмерно кино), лично аз ще чакам и следя с много голям интерес в какво ще вложи Джиймс Камерън паричките. :-)

    ОтговорИзтриване
  16. прочетете целия блог, доста добър

    ОтговорИзтриване
  17. прочетете целия блог, доста добър

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар