РОДНА РЕЧ ОМАЙНА, СЛАДКА... ЕЙ СЕГИЧКА ЩЕ ТИ ВИДИМ СМЕТКАТА!


В НАЧАЛОТО БЕ СЛОВОТО

Лей се, музико на думите, гали ухото на детето и му отвори очите за красотата на живота! Дай му желание да живее и да обича себеподобните си така, както и първите слова, достигнали до крехкото му същество, са майчина любов и нежност! Развивай съзнанието му и направи от него човек, достоен създател и продължител на човешката мисъл за добро и човещина! И нека хубавото пребъде, и нека живеем всички заедно в разбирателството на Словото - во веки веков, амин!

Българският език е красив също толкова, колкото и всички останали езици на земята. Обаче както всяка майка е най-красивата на света за децата си, така и за нас българският език винаги ще е единствената и неповторима “бяла, спретната къщурка”, към която чувствата и спомените неизменно ще ни връщат до сетния ни дъх. Последното важи най-вече за емигрантите но и всеки един българин в родината съществува, работи, учи и е обвързан с обществото именно чрез Словото.

Според изследванията на лингвистите говорът съставлява едва 7% от общия обем информация, споделена в общуването ни с околните. За сметка на това обаче съм убеден, че човешката същност/душа/мисъл е изцяло изградена от Словото.
...

ОТ ОСАННА ДО РАЗПНИ ГО

Поради сложната ни история българският език има изключително интересна съдба – от обособяването си като самостоятелен език посредством азбуката до ден-днешен той не престава да се свива и да запада, лексиката му се изпълва с чуждици и заемки, граматиката се опростява до неузнаваемост, изчезват падежите, броят графеми също намалява. Писмото и четмото спират да се развиват успоредно с изкуствата, като едничък обикновеният говор в контекста на ежедневието и конкретните термини, отнасящи се до простото житие-битие, надживяват културната стагнация. Обърнете внимание на факта, че всички абстрактни термини в изкуството и културата са чуждици, а типично българските глаголи определят преди всичко действия от рода на хранене, отделяне, копулация и физически труд. И понеже в много отношения битието наистина определя съзнанието, социалните отношения на българина се опростяват и западат също толкова, колкото и писмеността, връщайки обществото с векове назад спрямо останалата част от европейската цивилизация. При това положение не е никак чудно, че видни славянофили като Константин Леонтиев с прискърбие са считали, че българите са социално недоразвити и че биха по-скоро навредили, отколкото да спомогнат за сътрудничеството на славянските народи.

След осовобождението за книжовен език приемаме търновския говор, а другите регионални диалекти се оставят на заден план и биват заклеймявани за мутирали и грозни езикови форми. Въпреки това обаче в писмеността се запазват някои особености, толериращи произношения, различни от официално установените, което очевидно дразни по-неграмотната част от населението. По разбираеми причини от селски характер първи опит за езикова реформа, целяща премахването на Голямата носовка (Ѫ) и Двойното Е (ѣ), се прави през 1921 година от аграрното правителство на Стамболийски. Тогава обаче научните среди са против «демократизацията» и правописът остава непроменен.

И ето, че с идването на Народната власт на върхови постове в НРБ се наместват очевидно озадачени от граматиката партийци, които въпреки интелектуалната си немощ имат все пак ищях да пишат доклади, рапорти, доноси, истерични стихотворения, патетични мемоари и прочие произведения на соц.реализма. И за да не си личи, че са неграмотни, през 1945 година въвеждат така лелеяната от пейзаните реформа. Готово, българският език се обезличава още повече, а на «дневен ред» идва «спуснатият отгоре» казионен език на партийната преса «Дело-Село-Труд-Фронт-Спорт-Младеж...» Освен това именно по онова тягостно време на личностно обезличаване «интелектуалец» се превърна в срамно прозвище, учителите и учените станаха за посмешище, а елитът на нацията бе чисто и просто унищожен физически. На негово място заприиждаха армиите на «природно интелигентните», «самоуките», «самосъздалите се» и прочие всеядни, готови на всичко за власт. Поради същата причина Народната власт се зае да реабилитира бай Ганя Балкански - отвратителен персонаж, събрал в себе си всички негативни черти на българина. Така няколко поколения малчугани бяха учени, че е нормално ("човещинка") да са като бай Ганьо конформисти, скъперници, завистливци, опортюнисти, търгаши, простаци, нахалници, лицемери... И въпреки всички напъни и нанесени вреди на езика и културата ни другарите бяха все така неспособни да напишат едно смислено изречение без правописна грешка. Защото и дори и сега неграмотниците не могат да проумеят, че форма и съдържание са две различни неща., и че принизявайки общото ниво, самите те пак няма да изглеждат по-умни.

...

ПЪТЯТ КЪМ ГОЛГОТА

В условията на криворазбраната демокрация българският език продължава неустоимото си падение. Някогашните комунистически мастодонти и дървеният език са заместени от мутрясал елит и жълта преса, чийто махленски тон съвсем успешно подчертава низостта на подбраните теми и нескопосаните коментари. Вестниците «Срандарт», «Трът» и «24 фаса» не само изпълняват ролята на официоз на всяка една власт, но и са нагледно доказателство за нивелировката с плебса – вместо да се борим за интелектуално развитие, ние сведохме културата си до фалшивото грачене на силиконените гърли, кичещи се с прозвището «фолк-певици».
Такава е и речта ни, такава е и мисълта ни – елитна компаньонка, която се превива покорно пред мераците на всеки Сульо-Пульо. Колкото до обществото, и то е еднопластопово, без йерархия и без обособен елит, който да се отличава с култура и да служи за пример на народа. И в крайна сметка всички живеем заедно в една хомогенна смес от еднакво прости и неграмотни хора

«Не пиша стихове за Фасулковците» беше казал веднъж Пенчо Славейков...
Ех, бедни ми Пенчо, ако живееше в наши дни, комай никой нямаше да те прочете дори. Камо ли да те разбере и оцени.

Последният спор в интернет около евентуалното премахване на пълната форма на определителния член показва още веднъж колко силно е желанието на профанската част от населението на многострадалната ни родина за окончателно опростяване на Словото и превръщането му в своего рода диалог от култовия сериал «Капитан Петко войвода», сиреч в низ от възклицания и ономатопеи. А ние, стремящите се към прогрес обикновени хора, ще трябва да се научим да мучим и цъкаме с език, ако искаме да проведем разговор с реформиращите ни сънародници. В същото време повечето букви от азбуката ще бъдат премахнати, а на мястото на думите ще използваме смайлита и съкращения - lol...

Толкоз! Завесата пада, а в ефира се носи последното ехо на Словото.
Откъдето дошло, там и отишло.

Коментари

  1. Негативните тенденции в обществото на са от вчера. Какво можем да направим? Еми... четем книжки и ги даваме на децата си. После - приятелите си, а те на свой ред - на своите деца. 'Щото иначе - ракия и салата от обяд.

    ОтговорИзтриване
  2. По принцип не страдам от параноя и не подозирам околните, че заговорничат срещу мен... Но в случая имам усещането, че българският език е жертва на пъклен заговор! Сякаш "ракията и слатата" бяха наложени нарочно и систематично на народа чрез чалга, жълта преса и прочие славитрифоновщина. Много ме е яд, защото имам чувството, че по време на странстването ми из широкия свят, някой е подменил родината ми с нещо друго...

    ОтговорИзтриване
  3. Тъжно,много тъжно!
    И де да беше само славитрифоновщината.
    За тези, които не намерихме куража да напуснем ни остава единствено да се скрием в някое красиво кътче и емиграция в харесвани "тиритории" от глобалната мрежа. И все пак с хора като вас надежда има.
    Не се отказвайте!

    ОтговорИзтриване
  4. Простете за правописната грешка.
    Но доста ме разстроихте приятелю.
    Поздрави от Родината.

    ОтговорИзтриване
  5. Следващата стъпка, струва ми се, ще е да въведем "мекането" - "вървиме", "плетеме", вместо "вървим" и "плетем". Като слушам само колко народ "мека" - там ще е посоката на удара. Нали разправят, че щом повечето хора говорят някак си, трябва така да се пише. И по какво след двадесет години ще различаваме неграмотния от грамотния? По нищо. Братство и равенство на правописно и правоговорно равнище ще настъпи.

    ОтговорИзтриване
  6. Много болна тема, за която съм спорил многократно (ето един сравнително пресен пример; обърни внимание на коментарите). Подкрепям те напълно.

    ОтговорИзтриване
  7. "Мекането" със сигурност ще бъде официализирано - така всички ще говорим като премиера :-))) Защото обратното, т.е. да отучим премиера от "мекането", предполагам, че би било невъзможно!

    Bla, правописните грешки наистина са огромен проблем, но българският език страда също така от нашествие на ненужни чуждици. А най-странното е, че на чуждицита често им се дава неправилен смисъл. Например "визия" първоначално се използваше правилно вместо "възглед", а понастоящем замества "външен вид", което вече е пълна глупост.

    ОтговорИзтриване
  8. Българският маргинал си е е..л майката. Неговото зловонно влияние все повече се засилва. Затова и в ЕС вече започнаха да ни наричат "простаците на Европа".

    ОтговорИзтриване
  9. Не мислите ли, че маргинализацията на диалектите е не чак толкова позитивно явление? Например, "мекането" е характерно за западните диалекти и е норма в македонския език например.
    Отношение като вашето е доста неконструктивно що се отнася до отношенията ни с югозападните съседи. Аз съм против криворазбрания езиков шовинизъм и за по-широка репрезентация на всички български говори.
    А специално правилата за пълен и кратък член са напълно изкуствени. Нямат никаква база нито в диалектите, нито в старобългарския език. Просто в някои региони е характерен пълният член, а в други "т" накрая на думата е отпаднало и е останал само непълният.

    ОтговорИзтриване
  10. Маргинализацията на диалектите наистина ощетява книжовния език по отношение на лексиката В същото време обаче е нужна езикова норма, която да позволи на езика да се развива - по същия начин имаме социална норма за създаване на закони... Има също така и норма в автомобилизма, която да внесе ред в кормуването, норма в архитектурата, която да предпази сградите от срутване, норма в музиката, за да не ни съсипят ушите с чалга, и т.н. Именно затова настоявам, че липсата на ясна норма в езика е проекция на българската социална безредица.

    "Мекането" в западните диалекти е обосновано от различното спряжение на глаголите, за да се избегне омонимията - в първо лице единствено число в западните диалекти не се казва "ходя", ами "ходим"; не "черпя", ами "черпим", не "водя", ами "водим" и т.н. И така в множествено число "ходим" се превръща в "ходиме". Тук македонският език не е виновен за нищо, а и не виждам защо трябва да се влияем от езиците на комшиите, особено когато те са със съвсем прясна граматика от има-няма 50 години.

    Примерът с употребата на пълната форма на определителния член в средновековието също не е съвсем удачен, защото езикът ни междувременно доста се е изменил. Освен това през средновековието не е имало точно установена езикова норма, както впрочем не е имало и издателства, медии, интернет и т.н., поради което на хората им е било трудно да си дадат сметка кой, какво и как пише.

    Доколкото си спомням от лекциите по старобългарски/църковно славянски, пълният член и въобще членуването се е изписвало отделно от думата или разделено с тире. И не знам дали паметта ми играе номера, но членуването в българския език е производно на личните местоимения. Така че не знам в кой диалект "т" е отпаднало и къде го слагат на всяка дума ("че го гостим с лопатарът" - Брезник), но в езика трябва да има норма, която да направи от децата ни грамотни хора с ясна мисъл така, както и в обществото трябва да има норма на поведение, която да ни предпазва от анархията и да ни позволи да живеем заедно и в разбирателство.

    ОтговорИзтриване
  11. Именно. В много от западните диалекти глаголите от I и II спрежение завършват на -м и -ме в 1 лице. И в това няма нищо лошо. Мисълта ми е, че много езикови шовинисти (които например не знаят разликата между македонския и сръбския) започват да обясняват на македонците как са селяни и говорят неправилно.

    Друго нещо, което ме дразни, е как новоизлюпени второ и трето поколение софиянци с придобит шопски акцент си въобразяват, че мекото говорене било неправилно. В крайна сметка, книжовният език е базиран на централните балкански говори, в които има силна редукция на гласните.

    Също както използването на кратък член не е толкова голям проблем - в диалектите такова сложно съжителстване на пълен и кратък член никъде го няма.

    Аз много повече се дразня, когато видя написани думи като "организаций", "впредвид" и т.н. Но това си е мое мнение.

    ОтговорИзтриване
  12. За съжаление не мога да не се съглася с написаното от Сандо - факт е,че речникът на българина обеднява,неграмотността сред младото поколение е смайваща,а чуждиците преспокойно нахлуват в езика ни.Бих искал само да допълня някои неща - опростачаването и принизяването на българския език според мен се случват във всички нива на обществото - не само сред ниско интелигентните българи.И това идва от липсата на уважение към езика у повечето българи - уважение,което явно не е създадено в тях от родители(явно го няма и в самите родители),а още по-малко от "средствата за масова информация".Няма да кажа нещо ново,но наистина страшно много млади и интелигентни българи,които отиват за известно време в чужбина,когато се върнат в България едва ли не се хвалят как им се "променил говорът" ,как не могат да "намерят думата на български",а им идва на английски.Като че ли имат подсъзнателното усещане,че родният език е нещо демодирано,излишно и срамно ,което при първа възможност трябва да бъде заличено и подмемено с къде-къде по-привлекателните английски,немски и прочие западни езици.Да не говорим за някои по-ниско интелигентни българи,при които хвалбата,че са "забравили" българския добива просташки размери.Много пъти като съм чел блога съм се чудил как Сандо ,който от години не живее в България , се изразява на български по-добре от повечето хора,които познавам - струва ми се обаче,че той е "бялата лястовичка" на фона на имигрантите,някои от които гордо заявяват,че детето им няма да знае български.Естествено това не означава,че българите,живеещи в България,учат и възпитават децата си в любов към българския - напротив,голяма част от тях въобще не се интересуват дали детето ще научи добре родния си език.
    А нашествието на чуждици не е само в българския - имам наблюдения над немския език,който владея,и там също е пълно с безумни чуждици от английски.Въпросът е,че в България е белег на някаква криворазбрана "елитарност" да се използват колкото се може повече чуждици в журналистиката и в бизнеса и това едва ли не да е задължително условие за успех в тези области.Доколкото знам във Франция има закон,който поставя един вид квота на използваните чуждици едва ли това е най-доброто решение,но започва да ми звучи съблазнително.Май пак ще се върнем към Вазовото стихотворение "Българският език" ,за да открием ,че още тогава нещо ни е куцало в отношението към родната реч...
    И разбира се,че да се владеят чужди езици е едно огромно богатство,към което всеки трябва да се стреми - но все пак ми се струва,че човек най-добре може да "чувства" на родния си език,затова не бива да го занемарява.

    ОтговорИзтриване
  13. Симеоне, западните диалекти не мекаме! Просто спазваме еровото правило, това кото ти звучи като меко е е мека съгласна последвана от твърда гласна, пример сиренье. Остатък от старобългарския, за доказателство казваме не кон а конь ;)

    ОтговорИзтриване
  14. Преди няколко години, когато не бяха навлезли толкова насилствено англо-езичните заместители на красивите български слова, бях в странство и изучавах езиците на други националности. Тогава убеждавах с гордост че българският език е чист и за всяка чужда новоизмислена дума имаме българска такава. Сега години по-късно установявам, че самият аз съм живял в заблуда. Започнах ме да пишем на "маймуница" сиреч "латиница", отново взаимствайки способите за изписване на думите от други култури.

    Може би, така като се замисля за други древни народи, изчезнали в небитието поради забвение на културните си ценности, ще ни изучават в някой Висш учебен център и хората ще цъкат с език, как сме успяли да просъществуваме за 13 хилядолетия, а сме се погубили за 2 до 3 десетилетия.

    Лека й пръст на "Българицата", да е жива и здрава "Латиницата".

    ОтговорИзтриване
  15. Ето нещо да се позабавлявате хубаво:
    http://bgswind.comoj.com/index.htm
    Приятно забавление!
    Winston Smith II

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар