АМАН ОТ БОЛЕСТИ! Или за грипа, СПИН-а и нещастието да си беден


От няколко месеца вече се разиграва пандемична трагикомедия около така наречения свински грип. Народът се изпоразболя... за всеобща радост! Защото в условията на световна финансова криза подобно явление е равносилно на манна небесна. И човек е склонен направо да си каже, че ако болестите не съществуваха, може би щеше да се наложи да ги измислим...

През последните десетилетия светът значително се промени – преминахме от двуполюсен към еднополюсен политически модел, информацията се превърна чрез интернет в основа и смисъл на нашето битие, а войните вече не са “световни” или “студени” ами икономически, етнически, религиозни, превантивни и т.н. И така, единствената ни супер-сила САЩ бе принудена да промени стратегиите си за икономическа регулация. През миналия век беше лесно – с една малка войничка срещу слаб враг и съпровождащото я свръхпроизводство на оръжие лекувахме всяка икономичека криза, докато сега планетата ни е заприличала на голямо село и подобни действия биха предизвикали световно негодувание. Ами сега? Или както би рекъл Чернишевски - что делать?

Природата обаче си знае работата и в миг се притече на помощ, създавайки нови и нови вируси, свински грипове, луди крави, мор по добитъка и прочие загадъчни феномени, срещу които един танк едва ли би бил от голяма полза, но за сметка на това обаче появяването им по обясними причини облагодетелства фармацевтичните компании и химиците от всякакъв род и подобие, произвели милиони тонове лекарства, ваксини, мазила, сапуни, маски, кърпи и други средства за спасяване на човечеството от сигурна гибел. Мерси! Благодарение на всеобщите усилия премахнахме грозящата ни заплаха, а освен това подпомогнахме и икономиката, инвестирайки в производството на хапове и превръщайки болестите в нова стока от първа необходимост, която богатите с удоволствие “консумират”. Както впрочем стана и с компютрите, GSM-ите, плоските телевизори, хамбургерите и всички останали ненужни стоки, измислени единствено с целта да ни накарат да се чувстваме щастливи чрез материални придобивки.

Болестите са революция в социалните отношения между богатите и бедните така, както и наличието на чекова книжка е доказателство за платежоспособността на даден човек и за благосъстоянието на банковата система. Ако си платежоспособен, значи можеш да си позволиш да живееш, значи си ценен и достоен за лечение. Ако си беден, ще боледуваш на воля. Ако си богат, фармацевтите ще се избият да ти предлагат илачи. Ако си беден, ще си носиш болежките и ще се успокояваш с мисълта, че съдбата ти е такава.

Днес е редно да се сетим и за онази страшна болест, която ни изкара акъла в началото на 80-те години . Правилно сте се сетили, става въпрос за синдрома на придобитата имунна недостатъчност – СПИН. Тази болест все още съществува и убива – около 33,4 милиона души по света са болните от СПИН, като всяка година има нови 2,7 милиона заразени. И тук забелязваме, че човечността на фармацевтичната промишленост си има граници – потенциални клиенти/пациенти не липсват, но никой не се е загрижил за тях и не се престарава в търсенето на ваксина, защото те не са РЕНТАБИЛНИ. Истината е, че 70% от серопозитвните по света живеят в Африка, а африканците имат нещастието да са бедни. Това значи бил грехът да си беден – научните изследвания струват скъпо и предполагат солидни инвестиции, които в последствие да доведат до висока възвръщаемост. Т.е. въпросът наистина опира до РЕНТАБИЛНОСТ.

А кампаниите, “международните дни”, рекламите, произнесените речи, благотворителните концерти, плачещите холивудски звезди и т.н., защо е целият този цирк?! - ще попитате вие. Ами и това е своего рода лекарство, но за гузна съвест.
Може би именно в това се заключава кошмарът на Дарвин – теорията му за еволюцията на видовете до голяма степен е оборена от човека, чиито критерии за развитие и прогрес отдавна са престанали да следват естествения биологичен ред, за да отстъпят място на расовите, класовите и в последно време финансовите принципи за природна легитимност. И докато една част от човечеството се радва на здраве и хубав живот, другата боледува и служи за опитни мишки.

Няма начин, бизнес из бизнес, в наши дни дори и Гоце е готов да се здрависа с ББ в името на общите интереси и търговията с човешки чаркове. И затова се радвайте, когато ви карат да доплащате за жизненоважни лекарства, защото това е доказателство, че сте от по-приятната страна на екзистенциалната граница

Вие все пак нимавайте да не се заразите и ползвайте презервативи. А за Коледа ви пожелавам много хапчета, ваксини и солидна РЕНТАБИЛНОСТ!


....

Снимка : “Кошмарът на Дарвин” (документален филм на режисьора Юбер Сопер)

Коментари

  1. Иии, нещо като "За Коледа чумата ви тръшне заедно с джакпота на тотото" :)

    А иначе - докато хората са лесно манипулируеми - я ще са болести, я нещо друго. И... техен си проблем, съм си казала отдавна. На хората де.

    ОтговорИзтриване
  2. Много добър коментар! Напълно подкрепям разбрането, че съвременната медицина отдавна се е откъснала от истинската си цел (да лекува болните) и се е превърнала в грозен бизнес. Ясно е, че който няма пари, няма и дотъп до лечение, но дори и когато ги имаш не е ясно какво ти предлагат в замяна.

    Скандално е, че здравеопазването (не само в бг) се диктува предимно от фармацевтичните компании, които също така диктуват финансирането на изследванията, политиката на СЗО и т.н.

    Скандално ми се струва и това, че всички животоспасящи операции и лечения са на нечувани цени- защото изпозвали нови медикаменти, големи професионалисти, нови методи... Пълни глупости!

    Дори системите за здравеопазване на богатите страни не могат да си позволят да подкрепят всички (особено най-силно) нуждаещи се. В днешната медицина става дума само за бизнес! Наистина, бизнес из бизнес и човешкият живот няма значение за него. Освен ако не носи пари...

    ОтговорИзтриване
  3. А къде ли се е дянала Хипократовата клетва в цялата тази пазарна суматоха?

    Вчера доста се възмутих... абе направо напсувах правителството и всички, свързани със здравеопазването в Бг! Излях си гнева по повод новината, че диабетиците ще си доплащат за инсулина. Защото инсулинът дори не е лекарство, ами жизненоважен ензим, без който никой човек не може да оцелее и един ден. Баща ми беше диабетик и знам много добре каква мъка беше в Бг по времето на комунизма да се намери качествен инсулин - нужни бяха "връзки", кутии бонбони, подаръци от Кореком и т.н. И затова тогава продължителността на живота на диабетиците беше около 50 години.

    Диабетът има и много странични ефекти - глаукома, стеснени кръвоносни съдове... И за всичко това също трябват лекарства. Освен това диабетиците имат нужда от специален режим на хранене и редовни медицински прегледи. И като теглим чертата, сметката излиза непосилна за един обикновен човек. Оказва се, че болните българи робуват повече на здравната система, отколкото на болестта си.

    Доплащането за инсулина е абсолютен срам!

    ОтговорИзтриване
  4. Възхитена съм! Казано е точно каквото трябва и точно(поне според мен) както трябва.
    Да, ситуацията е скандална; от много време е така. Хронично болните са истински мъченици на здравната система. Диабетици, хипертоници, хора с неврологични заболявания, бъбречно болни...може да се изреждат до довечера.
    Това НАИСТИНА е геноцид.
    П.П. Моля ви, стига с тая Хипократова клетва, тя не е това, което си предствавяте. Обещавам, ще напиша някой ден повече за нея.

    ОтговорИзтриване
  5. Много верен пост. За съжаление така мислят малцина, на фона на масовата зомбификация.

    ОтговорИзтриване
  6. Като малък ме плашеха с империалисти и ядрени войни, а сега - с грип. Не знам как е в България, но французите се редят с часове за ваксини, а държават е приготвила запас от 60 милиона дози Тамифлу... Не знам кой ги е произвел, но със сигурност е станал добър алъш-вериш. Един търговски посредник ми се похвали, че кризата за него вече е само един неприятен спомен благодарение на повишеното търсене на дезинфекциращи лосиони и сапуни.
    Засега свинският грип е убил около 80 човека във Франция. Обикновеният грип пък взема онад 5000 жертви годишно...

    ОтговорИзтриване
  7. Ако човек се ориентира към китайската медицина, базирана най-вече на билко лечение,иглотерапия,различни видове масажи и др. не химически манипулации доста от споменатите от Сандо проблеми с ваксини, медикаменти,химически лаборатории и мощни корпорации бълващи транквиланти за болки и сърбежи ще се изправят пред сериозен размисъл дали да не фалират. Но,китаиската медицина няма нито финансовия, нито рекламният ресурс да се популяризира особенно, извън Китай. Макар че резултатите от лечение по нейните системи и методи са впечатляващи. Аз лично от десет години не ползвам дори аспирин даже и при махмурлук:)) точно по този повод.
    Това е само една идея, алтернатива на конвенционалната терапия и медицина. Всеки сам си прави избора.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар