РАЗХОДКА ДО ПРОПУСНАТИЯ ИЗГРЕВ




Денят дойде, а ние го пропуснахме. Светлината огря континента, а ние насила останахме в тъмното, хипнотизирани от мустака на Големия брат. И докато западняците преоткриваха радостта от светлината, мира и любовта, ние мутирахме в недрата на нашето нещастие, превръщайки се в чудовищни дълбоководни риби, упоени с идеологическа истерия и строени в заплашителната армия на червената чума. Всичко е под ботуша на Народната власт – забавите, та дори и целувките на младежите... Различната от партийните канони музика, различната живопис и литература, както и всяка друга форма на свободолюбие се считат за вражеска проява. Животът затихва в страх и отчаяние, народът се превръща в роб на безвремието.

През 50-те години на миналия век свободните хора отвъд Желязната завеса празнуват края на войната и запретват ръкави, за да вдигнат на крака разрушените си градове и да наваксат изгубеното време с чувства и работа. Градове като френския Каен, изравнени със земята по време на ожесточени битки, са построени отново, сградите са възстановени по идентичен начин и съсипаните архитектурни паметници пак красят славното минало така, както винаги миналото е било славно, защото принадлежи на човешката памет. Най-голямата победа над тъмнината обаче се крие в усмивката на свободните хора.

Предлагам ви няколко снимки на известния фотограф Робер Доано, увековечил слънчевите следвоенни дни в Париж и предградията му. Върху клишетата си французинът е запечатал зараждането на светлината в целувката на младите хора – символ на любов, оптимизъм и свобода. Вижте ги и ще разберете какво сме пропуснали в бригадирски движения, Народен съд, концлагери, строежи на панелки, национализации и колективизации, партийни пленуми, пионерски доклади, петилетки...
През цялото това време сме пропуснали да живеем!
...





















Снимките са на повече от 50 години и следователно не подлежат на закона за авторското право.








Коментари

  1. Резултатите са налице- вчера някакъв идиот от Ямбол е започнал да стреля напосоки в тълпата. Успял е да застреля и едно пеленаче...

    ОтговорИзтриване
  2. Не искам да ставам лош пророк, но тепърва ще усетим последиците от комунизма.

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесно си го казал!
    Напоследък се промъква тезата, че трябва да престанем да се връщаме към този период и да живеем, приковани в него. Не съм съгласна, защото всъщност масово в съзнанието си продължаваме да си живеем така - потиснати, с чувство за безправие и безгласност. И продължаваме да не живеем.

    ОтговорИзтриване
  4. снимките са страхотни и много въодушевяващи

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар