"Концертът" или музиката, тоталитаризмът, преходът и настоящето, събрани в един чудесен филм


“Концертът” е филм за миналото и настоящето, за изкуството, Чайковски, любовта и търсенето на перфектната хармония в мелодията и в човешките отношения. Всеки от нас, децата на комунизма и прехода, ще открие в него нещо от себе си и най-вече от своите родители. Тук ще намерите също така и отговор на въпроса за изкуството и тоталитаризма, за конфликта между човешките ценности и идеологията, между творците-жертви и лакеите.
...

И този път френско-румънският режисьор Раду Михайлеану, станал известен с “Живей и бъди!”, успява да впечатли с нестандартната метафора – да изрази бунта на човека чрез музиката.

Филмът е разказ за прекъснатия полет на диригента Андрей Филипов, в чиято кариера настъпва радикален обрат, след като бива уволнен и арестуван по средата на най-важния концерт в творческия му живот. За да бъде унижението пълно, диригентът е понижен в чистач на Болшой Театър.

Тридесет години по-късно в ръцете на Филипов попада покана, отправена от френския театър Шатле до оркестъра на Болшой театър... И Филипов решава да събере старите си музиканти и да замине за Париж на мястото на истинския оркестър!

Само че целта на Филипов не е толкова да отмъсти, колкото да довърши Концерта на живота си...
Учудваща е лекотата, с която Михайлеану дирижира симфонията на чувствата, накарала зрителите около мен да се смеят и да плачат неудържимо през целия филм. И аз самият хлипах, но това да си остане между нас... Във всеки случай, ако ви се гледа шедьовър, тичайте да видите “Концертът”!

С учатието на Алексей Гусков, Мелани Лоран, Дмитрий Назаров, Валерий Баринов, Александър Комисаров, Франсоа Берлеан, Миу-Миу, Анна Каменкова

Коментари

  1. Супер интересно!
    Кога ли обаче ще можем да го гледаме в България?

    ОтговорИзтриване
  2. Например - на София Филм Фест догодина (март/април).
    Напълно възможно е, дано!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар