четвъртък, 12 ноември 2009 г.

БИЙ САМАРА ДА СЕ СЕЩА МАГАРЕТО или РЕТОРИЧНА ТЕРАПИЯ ЗА ОБЪРКАН НАРОД
Сигурно често си задавате въпроса защо нещата не потръгват, защо колата ви се поврежда, защо държавата е надолу с главата, защо шкембето расте, защо краката миришат и най-важното – защо всичко това ви се случва точно на вас! Мисля, че аз съм вашият човек, защото имам универсален отговор на тормозещите ви въпроси!

Правилото важи на всички нива и за всички проблеми, защото си дадох сметка, че една от националните ни особености е търсенето в погрешна посока. За това без съмнение са виновни политиците, които не се свенят да ни пробутват обяснения и извинения от очевидно фантастичен характер : “не можем да ги съдим, защото са си приели закон, който ни пречи да ги съдим”, “не можем да махнем президента, каквото и да е сторил, защото не бива да се излагаме пред чужденците”, шефът на полицията се оправдава с прокуратурата, кметът на София се оправдава с премиера, премиерът се оправдава с бившия премиер и т.н., до безкрай.


За да се измъкнем от този омагьосан кръг, предлагам на вашето внимание следната логическа игра, основана на елементарна реторика. Основното правило е отричането на един проблем и заместването му с друг. Ще цитирам няколко примера, а вие можете да се включите в играта с нови идеи.

-Не е проблем, че шкембето расте. Проблем е, че пием много бира.
-Не е проблем, че по телевизията дават глупости. Проблем е, че ги гледаме.
-Не е проблем, че хората са с наднормено тегло. Проблем е, че ядем боклуци.
-Не е проблем, че полицаите са корумпирани. Проблем е, че им бутаме подкупи.
-Не е проблем, че има престъпност. Проблем е, че полицията и правосъдието не гонят престъпниците.
-Не е проблем, че мъжете са алкохолици. Проблем е, че се гордеем с това.
-Не е проблем, че момичета се проституират. Проблем е, че са принудени насила.
-Не е проблем, че младежите се дрогират. Проблем е, че ги оставяме да го правят.
-Не е проблем, че няма раждаемост. Проблем е, че човек трудно може да изхранва голямо семейство.
-Не е проблем, че младите напускат страната. Проблем е, че няма защо да останат.
-Не е проблем, че ромите са бедни. Проблем е, че дискриминацията спрямо тях ги лишава от право на избор.
-Не е проблем, че заплатите са ниски. Проблем е, че трудът ни не струва пукната пара.
-Не е проблем, че хубавите стоки са скъпи. Проблем е, че и боклуците са скъпи.
-Не е проблем, че има много жертви по пътищата. Проблем е, че хората карат лошо.
-Не е проблем, че законите са калпави. Проблем е, че никой не ги спазва.
-Не е проблем, че трябва да плащаме данъци. Проблем е, че не плащаме... А и парите не се усвояват правилно.
-Не е проблем, че народът е прост. Проблем е, че е убеден в противното.
-Не е проблем, че отричаме чуждите ценности. Проблем е, че нямаме свои такива.
-Не е проблем чалгата. Проблем е, че истинската култура е малцинствена.
-Не е проблем, че страната ни няма излаз на три морета. Проблем е, че съсипахме и единственото си море.
-Не е проблем, че държавата е слаба. Проблем е, че не гласуваме.
-Не е проблем, че политиците са крадци. Проблем е, че искаме да сме на тяхно място.
-Не е проблем, че политиците са бивши номенклатурчици. Проблем е тяхната некомпетентност.
-Не е проблем, че политиците са бивши агенти на ДС. Проблем е, че са продажни.
-Не е проблем, че сме преживели тоталитарен режим. Проблем е, че не сме скъсали окончателно с него.


Пробвайте, помислете... Сигурен съм, че ще намерите верния отговор!


Ако написаното ви харесва, кликнете на бутоните :-)

11 коментара:

 1. търсим в погрешна посока, когато не искаме да намерим :-)))

  поздрави за поста!

  ОтговорИзтриване
 2. В същия ред на мисли:

  http://mnd.posterous.com/subject-182

  ОтговорИзтриване
 3. Днес е годишнина от рождението на писателя Георги Марков. Но вместо портрет на Марков на мнозина места в Нета се мъдри портретът на ... лице с хубавото име Гяуров. Защото бил казал нещо си във връзка с посланиците ...
  Ето защо не само комунистите и гоцетата са проблемът на тая нация! "Демократите" в известен смисъл са още по-голям проблем! Аз не мога да разбера докога този индивид с хубавото име Гяуров ще продължава да бъде не само член на СДС, но и сред лидерите на партията. Въпросът е съществен за мен, защото аз съм правил тази партия (вж. линка по-долу). Той е известен като лице, което съзнателно и систематично е пречило на разследването и разкриването на убийството на светеца на българската демокрация Георги Марков - което опозори за вечни времена тази държава пред света. Фактите подробно са описани в книгата "Убийте Скитник" на Христо Христов, журналист в "Дневник".
  Има и друго. Личните ми наблюдения сочат, че страшно много българи, които не са комунисти, изобщо не знаят за съществуването на тази книга! Това е повече от потресаващо, като се има предвид, че вече 20 години живеем в демокрация и свободни медии, от които, въпреки проблемите, може да се научи всичко.
  Книгата "Убийте Скитник" ПРЕДИЗВИКА ИСТИНСКА СЕНЗАЦИЯ ПО СВЕТА! Благодарение на този труд, който е 1200 страници, едва ли вече има грамотен човек в англосаксонския свят, който да не знае, че е разкрито убийството на Георги Марков, разкрит е физическият убиец, разкрити са поръчителите - Политбюро. (И всичко това въпреки, че книгата не е преведена на английски, но беше изключително широко отразена по целия нормален свят.)
  Ясно е, че непознаването на случая с Георги Марков и на книгата на Христо Христов не се дължи само на неграмотността, невежеството и неморалността на голяма част от общата българска популация, тъй като - по мои наблюдения - и изключително много грамотни хора с нормални и демократични разбирания НЕ САМО НЕ СА ЧЕЛИ, НО ДОРИ НЕ ЗНАЯТ ЗА КНИГАТА "УБИЙТЕ СКИТНИК"!
  Това е също толкова нетърпимо положение, колкото беше нетърпим фактът, че след 10.11.1989 г. огромната част от българите не знаеха нищо съществено за убийството на Георги Марков, а ОСОБЕНО ПОЗОРНОТО беше, че се установи, че също толкова неинформирани и неинтересуващи се са така наричащите се български писатели (една сбирщина подлоги на престъпната комунистическа власт, с незначителни изключения). Фактът на невежеството и непукизма на така наречените писатели беше установен от съпругата на Марков Анабел Маркова, която скоро след промените посети Съюза на българските писатели и участва в среща на почти целия състав.
  БЪЛГАРИТЕ В ГОЛЯМОТО СИ МНОЗИНСТВО СА НЕГРАМОТНИ, НЕВЕЖИ И ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НЕМОРАЛНИ! Това е единствено верният извод, който може да се направи от гореизброените факти.
  Но тук идва ролята на журналистиката. И аз бих си позволил да помоля всички нормални български журналисти да пишат повече за убийството на Георги Марков и за разкриването на убиеца и поръчителите. Това е правено от доста журналисти, напр. г-н Дачков, но са нужни много повече усилия!
  Аз самият бях в Англия тогава, когато се разбра, че Марков е убит. Описал съм преживяното и фактите около убийството - такива, каквито бяха известни тогава, в книгата си "Перипетии на надеждата":
  http://kkabakciev.blog.bg/politika/2009/10/18/peripetii-na-nadejdata.417885

  ОтговорИзтриване
 4. Не е проблем, че имаме проблеми (всички имат). Проблем е, че не искаме да ги решим, а не ги решаваме, защото е по-лесно да плуваш в тинята на познатото, отколкото да излезнеш в чистите води на неизвестното.
  Постът е чудесен!

  ОтговорИзтриване
 5. Браво младежо.Това е истината, но проблем е, че на никое ниво никой не иска да я види. Цвета на 62 год.

  ОтговорИзтриване
 6. Проблемът е само един. Много точно го назова не кой да е, а Тодор Колев.

  Проблемът е един единствен и той се състои в това, че българите са некадърни простаци.

  ОтговорИзтриване
 7. Не е проблем, че имаме проблеми. Проблемът е, че ги възприемаме като такива.

  ОтговорИзтриване
 8. Племяннице моего мужа исполняется три года, размышляем, что презентовать на ДР порекомендуйте, что интересно в этом возрасте детям. У нее любимая игрушка - мышонок Тич, думаем, может презентовать медведя Куби http://sweetwear.ru/video1.php. Или порекомендуйте что-нибудь аналогичное.

  ОтговорИзтриване
 9. Проблема е в това, че всеки знае за проблема, и те са ужасно много, не само един, но всеки остава единствено и само с лайкването и критикарстването във ФБ , псуването на маса с приятели или по телефона ( с безплатните минути ), от дома -така е по-конфортно !!! И сме дотука !!!Живеем като роби, всъщност сме такива, само дето голямата част са щастливи, понеже не осъзнават робството си...Робът не смее и да помисли да недоволства от господаря си, той е доволен от трохите, които му се подхвърлят. А не смее да иска повече, защото го е СТРАХ, че могат да му отнемат и тези жалки трошици...СТРАХЪТ!!! ДОКОГА???

  ОтговорИзтриване