ЕДИН ЧУДЕСЕН БЛОГЪР - ГОСПОДИН ПОСЛАНИКЪТ НА ФРАНЦИЯ


По добре късно, отколкото никога! С тази любима на борбените и упорити французи поговорка опитах да се успокоя преди малко, когато попаднах случайно (и търсейки подробности за разглежданото днес от Великотърновския апелативен съд дело "Борилски") на блога на един истински посланик, представляващ интересите на една истинска демокрация - г-н Етиен дьо Понсен.


В едно изречение се струпаха прекалено много "истински" неща, но в нашия еснафски свят истината все още притежава силата да учудва и впечатлява. И затова може би съм впечатлен от участието на г-н дьо Понсен в българския обществен живот, в културните прояви, в позициите спрямо несправедливостта и погазването на демокрацията и човешките права и не на последно място в списването на българо-френски блог.

Веднъж ще видите кипящия от енергия французин в съдебната зала на процеса "Борилски", друг път ще го срещнете на представяне на книга във френския културен център или на организиран от самия него благотворителен концерт... А доколкото си спомням, г-н дьо Понсен чакаше и победителя на последните парламентарни избори на входа на конферентната зала, за да му стисне ръката преди всички.


В българската история има и други такива примери за безкористна намеса на французи - спомнете си за Виктор Юго, спомнете си и най-вече френския вицеконсул Леандър Леге, който заедно с италианския си колега Вито Позитано спасява по време на Освободителната война София от опожаряване. Наистина е приятно човек да прочете искрените и елегантни думи на Етиен дьо Понсен - зад тях не се крие нито желание за печелене на избори, нито на каквито и да било други облаги, без да ни е длъжен за нищо.


Е, понякога погледът му е прекалено нестандартен или нереално дипломатичен за нашите балкански нрави спрямо неща, за които мнозина от нас не биха могли да направят компромис (като например г-жа Бокова...), обаче колкото и да ми е неприятно все пак се съгласявам с френския посланик - единственото по-лошо нещо от калпавата държавност е липсата на държавност, а от калпавия диалог - липсата на диалог. В крайна сметка в това се заключава и работата на дипломата - да изнамира разрешение на всеки един проблем и да отваря всички възможни врати. Имайки предвид намаляващия стремглаво кръг на истинските франкофони и франкофили, си мисля, че може би г-н посланикът списва блога си не толкова, за да можем ние да го четем, колкото за да е сигурен, че защитаваните от френската република ценности съществуват все пак и в България - ако не в реалния живот, то поне във виртуалното пространство.



Хвърлете един поглед и ще намерите много интересни неща! БЛОГЪТ Е НА БЪЛГАРСКИ И НА ФРЕНСКИ!






Коментари

  1. Благодаря за информацията, наистина интересно, пропуснал си да подчертаеш по-силно, че блогът е и на български :)

    Но дипломатът си е дипломат, постът за г-жа Бокова е закрит. Какви ли интересни коментари щеше да има иначе ...

    ОтговорИзтриване
  2. Малко след встъпването си в длъжност беше заедно с немския посланик в нашето училище на гости. Направи страхотно впечатление. В сравнение с него германецът направо простееше, въпреки богатата си кариера на дипломат в разни екзотични страни. А и намирам за изключителен начинът, по който постъпи във връзка с Борилски. Повечето дипломати нищо не правят, криейки се зад дипломатичността си и ненамесата във вътрешните работи на страната. От всички посланици в България, които помня, мога да го сравня като присъствие само с покойния Хосе Кодерк, когото всички много уважаваха, защото наистина се виждаше, че прави нещо за страната.

    ОтговорИзтриване
  3. Явно Етиен дьо Понсен е дипломат от старата школа и си разбира от занаята - не се крие в бюрокрация и протокол, ами наистина служи за връзка между двете страни. Но и тук всичко опира до изключително висока култура, образование и възпитание. И разбира се на вековна традиция.

    ОтговорИзтриване
  4. Какво съвпадение - тъкмо днес бях на сайта на посолството на Франция в София и видях, че г-н Посланикът поддържа блог. И то много интересен, актуални постове, чието четене може да обогати и отрезви българите, които сме така прехласнати колко сме велики и добри...

    Подозрението, че това е един опит да се провокира българина с един по-възвишен и различен начин на мислене, е напълно основателно. Особено след днешната новина, че делото Борилски се отлага за пореден път...

    ОтговорИзтриване
  5. "...но в нашия еснафски свят истината все още притежава силата да учудва и впечатлява."
    Блестящо казано!

    ОтговорИзтриване
  6. Разгледах блога на посланника. Чудесен е. Ще ми се и ние да можехме да разказваме така триизмерно, а не само от перспективата на собствените си предпоставки. Има още много за учене.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар