КРУИЗ В СРЕДИЗЕМНО МОРЕ


За никого не е тайна, че в цивилизационно отношение средиземноморският регион играе ролята на първичен бульон, откъдето изплуват едно след друго небивали създания, сред които и нашият свят – монотеистичният близкоизточен тритон.

Като оставим настрана множеството неприятни страни на съжителството, можем да кажем, че Средиземноморието е най-невероятната изложба на култури, езици и забележителности, организирана под открито небе. Затова препоръчвам на всички заинтересовани от красотата на различията да се впуснат в пътешествие из Средиземно море, или както го наричат римляните – Маре нострум, „Нашето море”.


Най-бързият и приятен начин за разходка е на кораб. От времето на Одисеята нещата доста са се променили, така че спокойно можете да изберете услугите на някоя от големите компании, специализирани в организирането на морски пътешествия. В днешно време корабите са огромни, истински плаващи петзвездни хотели с всички възможни екстри – казина, барове с жива музика, ресторанти, магазини, художествени галерии, библиотеки, басейни, тенис кортове, фитнес зали, спа центрове... Всеки ден изключителни професионалисти предлагат различни спектакли, а ако не си падате по вечеринки в стил „кабаре”, можете да отидете на класическа дискотека. Задължително се организират и гала вечери, така че пътниците трябва да носят в багажите си официални костюми и вечерни рокли.

Разликата с обикновеното хотелиерство се състои в това, че всеки ден се озовавате в различен град, където можете да се разходите и да видите непознати култури и забележителности.


На круиз обичат да ходят най-вече англичаните, немците, италианците (много са кресливи значи!) и испанците, но на палубата все по-често се изявяват и източноевропейци. Принципът и тук е « all inclusive », като в цената обикновено не влизат напитките и бакшишът за персонала (около 10-15 процента допълнително). Корабите са високи колкото 10-12 етажни жилищни сгради и изключителната им стабилност гарантират на пасажерите спокойно плаване без морски болести и други неприятни изненади. Например корабът Коста Серена поема 3780 пасажери и 1100 души екипаж, което е напълно нормално за плавателни съдове от тази категория. На мен обаче всичко ми изглеждаше огромно и... прекалено.



Така че, ако сте заделили приличен бюджет, а все още се чудите къде да летувате, хвърлете един поглед на предлаганите маршрути в Средиземно море – не само е съвсем близо, но и при закупуване на круиз в последния момент обикновено правят отстъпки от около 50%...

Специално за читателите на моя блог изпробвах два средиземноморски маршрута с две различни компании (италианските Costa и MSC). Признавам, че за по-задълбочено опознаване на дестинациите са необходими по няколко дни за всеки град, а с круиз обикновено човек не се задържа повече от няколко часа. Но и така е интересно!

Предлагам на вашето внимание няколко впечатления от по-интересните градове, които посетихме.


Венеция

Първият ни круиз тръгна от града на дожите. Излишно е да ви го представям. Всеки е бил тук или поне е мечтал да дойде и да храни гълъбите на пиаца Сан Марко. Това впрочем е и задължителната снимка – купувате пакетче царевица от незаконните продавачи и в миг цяло ято гълъби ви връхлита. Точно като в „Птиците” на Хичкок.





Бари

Друг изключително интересен италиански град със старинни къщи и криволичещи улички. Жегата обаче беше толкова жестока, че се наложи да си купя широкопола шапка.


Дубровник

Този истински град музей е понесъл големи щети по време на войната в Югославия. Хърватите обаче го възстановяват изключително бързо и сега той съвсем заслужено е една от перлите на Адриатическо море. Докато го разглеждахме, по хълма над нас се вихреше страховит пожар, който бе потушен на стотина метра от първите къщи.


(в горния ляв ъгъл се вижда корабът ни, а пушекът се дължи на пожара)

Истанбул

Бившата столица на две империи – невероятен град.




Измир

Тук за първи път стъпих на азиатския бряг и бях изключително приятно изненадан от Турция.


Монако

Средиземноморската столица на хазарта и богаташите, нежелаещи да плащат данъци в собствените си страни. Не ги е срам!



Барселона

По стъпките на великия архитект Гауди. Каталонската столица е известна не само с едноименния футболен отбор, но и с празничната си атмосфера и вкусната храна.






Ибиса

Това пък е столицата на купонясването. Тук нощно време около 80 000 души се изсипват в дискотеките, където световно известни ди-джеи се грижат за доброто настроение на гостите. Бира, секс и... техно-парад. С жена ми не сме много по шумните забави, та затова се поразходихме из старинната част на градчето - далеч от дрогираните травестити и разгонените пубери.




Тунис

На африканския бряг нещата са съвсем екзотични. Още на пристанището ще почувствате разликата – импровизирани фото-студия с килимчета, камили и римо-картагенски воини, биещи се за клиенти таксиметраджии... При пазарене трябва да смъкнете цената поне три пъти, иначе може да сте сигурни, че са ви минали.





Сицилия

Тук разгледахме вулкана Етна – представиха ни го като „добър” вулкан, защото не избухва силно, а лавата му тече изключително бавно, което предоставя възможност на хората да офейкат навреме.




Неапол

Винаги съм се чудил на фразата „Виж Неапол и умри” (Vedi Napoli e poi muori)... Дали пък не се дължи на проблема с отпадъците и излъчваната от тях зловоня? По-късно узнах, че в случая май става въпрос за игра на думи – Mori е островче до Неапол, а Morire е град в подножието на Везувий. Иначе Неапол наистина е много интересен град и си заслужава да се види... Но чак пък да стигаме до такива ексцесии с фатален край ми се вижда прекалено екстравагантно!




....

Минахме и през Катаколон (Гърция), където обаче предпочетохме къпането в морето пред посещенията на старинни камънаци из жегата. В Ливорно също си намерихме алтернативно занимание – отидохме на гости на сестра ми. А иначе Тоскана си я знаем!


Хайде, приятана ваканция от мен! А може пък да се засечем и на някой кораб!


....

Снимката на Коста Серена е от сайта http://www.simplonpc.co.uk/

Всички останали снимки са от личния ми архив.

Коментари

  1. Какво да кажа, Сандо, освен Блазе ти!
    Чудесна и обогатяваща разходка, макар и виртуална, мерси! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Невероятно колко е вдъхновяващо пътуването... Мерси за слънчевия текст! Хубаво лято!

    ОтговорИзтриване
  3. Изключително красиви снимки, за които благодаря че споделихте с нас. В днешно време корабите са огромни, истински плаващи петзвездни хотели с всички възможни екстри , като казина, барове с жива музика, ресторанти, магазини, художествени галерии, библиотеки, басейни, тенис кортове, фитнес зали, спа центрове и какво ли не както и вие сте написали в статията си, общо взето има всичко от което човек има нужда и много повече.Всеки ден изключителни професионалисти предлагат различни спектакли, а ако не си падаме по вечеринки в стил „кабаре”, можем да отидем на класическа дискотека. Или просто да се любуваме на прекрасните гледки,които се откриват докато пътуваме.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар