ИЗБОРЕН ПРЕЛЕЗ – ОГЛЕДАЙ СЕ, ОСЛУШАЙ СЕ И... ЛЯГАЙ НА РЕЛСИТЕ!

Уважаемите гласоподаватели-водачи на МПС са добре запознати с пътните знаци, които за жалост са почти на изчезване поради екологичната страст на българина да събира вторични суровини. От друга страна пък и не е необходимо да се слагат табели на пътища като нашите – състоянието им е такова, че със или без знаци човек винаги трябва да внимава.

В наши дни трябва да умеем да четем между линиите и да тълкуваме пътните табели според нуждите в дадения социален контекст. И затова ви предлагам един нов и нестандартен прочит на вече претопените в пещите на завод Стомана тенекиени знаци.

На изборния ден приоритетен е знакът “изборен прелез – огледай се, ослушай се и ако няма брадва – гласувай”. Защото тази година предизборната кампания премина под знака на брадвата – другарите социалисти не можаха да ни предложат смислена предизборна платформа (4 години мислиха и нищо не измислиха), но за сметка на това успяха здравичката да се позабавляват, плюейки конкуренцията и измисляйки вицове за брадви, бойкостовци и прочие хуморески.


А ето го и знакът “предизборна надпревара” – кой ли ще спечели? Родната особеност в този вид състезания се състои в това, че не е нужно кандидатите да имат специални качества (образование, професионален опит, интелигентност...) , за да спечелят.

Друг особено важен знак е “внимание – говеда по трасето”. На всички ни е ясно защо... Всъщност това е и основният недостатък на демокрацията – когато населението е съставено в по-голямата си част от говеда, гласуващи наслуки и за когото им падне, излъчените народни представители също са говеда, а правителството е говедарско. Така че изразът “всички са маскари” се отнася най-вече за тези, които го употребяват.


Следващите табели също са интересни :


„Бариера на търпението” – у нас тя е относително понятие, защото всеки път си казваме, че по-лошо не може да стане, а в крайна сметка не само става по-лошо, ами чак ни спират евро-фондовете, газа и т.н.





„Кръгово движение” – заричаме се, че на следващите избори ще сме по-добри граждани и ще гласуваме с ум и разум... За всеобщо учудване обаче премиер ни става среднист-комарджия, или безработен ерген... И се чудим, и се маем кой ни е виновен...





„Премиерски трамвай” – бягай, спасявай се! Ех, Серго, да беше станал ватман бе, баби!






„Дупки копаем всякакви” – дупка до дупка, а по средата – пак дупка.Или с други думи казано, дръжте си устата затворена, за да не ви изпаднат пломбите от друсане. Всичко това е в резултат на добрата воля на правителството, което се измъчи да строи пътища и въпреки това нито една магистрала не бе завършена... Или започната...



Което ме навежда на мисълта-следващата : знак „Черна дупка”, т.е. всичко е точно, човекът взе парите и каза „ще видим”. Средствата пристигат и изчезват някъде, остават само дупките... Родината ни е пълна с подобни тайнствени институции, в които хората могат спокойно да дадат рушвет, защото това си е в реда на нещата и е толерирано от държавата.

Всеки от нас е виждал митничар да прибира подкуп, всеки от нас знае, че съответните служители притежават много повече собственост, отколкото им позволяват заплатите, но въпреки това никой нищо не предприема по въпроса. Защо ли? Кой ли разпределя дяловете? Мистерия!




Първото нещо, което се набива в очите на чужденеца, дошъл да потопи морни крака в целебните и пълни с всякакви вещества води на родното Черноморие, е състоянието на пътищата и невероятният темперамент на родните шофьори. И за никого не е тайна, че в дрипава държава като нашата дупките по пътищата са част от бедняшкия ни реквизит, а нарушенията на правилника за движение са израз на всеобщото беззаконие и липса на гражданска отговорност. Така че, както тълкуваме знаците, такова ще бъде и истинското им съдържание. А в изборния ден най-добре ще е да се огледаме, да се ослушаме, и да гласуваме с малко повече желание за нормални пътища с нормални шофьори!

...

Коментари

  1. Много хубав наръчник, трябва да влезе в Закона за движение по пътищата или поне като приложение към листовките за шофьорския изпит.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар