ТЪМНАТА СТРАНА НА СИЛАТА






Всички сме гледали “Междузвездни войни” и като деца сме си играли на джедаи с пръчки вместо лазерни мечове и със скалъпени от стари гуми и щайги за домати космически кораби. В тази детска и наивна игра обаче се крие и ключът към бараката на феномена Доган, защото в подобна постановка той - неприкосновеният, надменният, непобедимият – с удоволствие би изпълнявал ролята на императора, концентрирал в себе си властта.

Доган олицетворява тъмната сила – т.е. обратното на демокрацията и всичко онова, което опошлява и обезсмисля демократичния процес. В неговите ръце корупцията се превръща в бизнес, демагогията – в предизборен маркетинг, а избирателите - в подкупено стадо овци. И след като успя да наложи тази неморална норма на политическо поведение, Доган пристъпи към най-сладката част от омаскарителния процес – самодоволното грухтене в локвата на собствената си бълвоч.

Политическото анти-тяло Доган, или просто "Сава" за колегите от ДС, запълни със съществото си появилата се липса на морална норма в гражданското общество. Той е производно на най-грозните въжделения за цинично пълновластие и безнаказаност, които изкушават много от нас да затворят очи пред престъплението с надеждата да получат в замяна облаги – всекиму според висотата на нуждите – и чието единствено противодействие би била гражданската съвест... Ако въобще я има... Или с други думи казано, Доган е проекцията на тъмната страна на човешката ни същност, на лошите помисли, от които би трябвало да се срамуваме, а най-голямата му заслуга е, че институционализира безнравствието на държавно ниво.

Така че Доган е нашата рожба - обществото си го създаде по свой образ и подобие и му вдъхна мерзост на търгаш вместо граждански дух.


Пред тази тъжна констатация можем единствено да пляскаме с ръце и да благодарим на господин Доган за изнесения урок по безскрупулност, защото сега вече и най-големите магарета на прехода би трябвало да си дадат сметка за перверзния ефект на свободията и за крехкостта на демокрацията. При тежки социални сътресения като тези, които вече 65 години ни докарват морска болест, се раждат и гении, и чудовища. Е, ние имахме шанс 50 на 50 да спечелим от тотото на демокрацията някой Люк Скайуокър или Хан Соло, но за жалост съдбата ни натресе Доган.




Коментари

  1. Машала, Доган ефенди, аферим,
    мисля, че твоите избиратели справедливо консумират посятото - бъхтят по строежите и се кривят над тютюна докато ти захитряш поредната ханъма. Мисля, че се сбъдна платоновата държава, философите управляват, а избирателите се щурат нейде из шестнадесетия век.

    ОтговорИзтриване
  2. Много добре видях как живеят избирателите на Доган, когато минах през Кърджали - абсолютно същата мизерия е, каквато човек може да види в повечето от най-бедните страни в света. Една колежка индийка ми каза, че вече дори и в Индия подобна гледка би могла да шокира (имаше предвид най-вече тоалетните, каруците, разпадащите се жилищни сгради и ромското гето).

    Доколкото разбрах от мои близки, ДПС прави пробив и на много места, където няма етнически турци, защото има средствата да си го позволи - купуването и преливането на гласове е посевместна практика. Плащало се по 20 лева на глас... И общо взето тези 20 лева са единствената възможна печалба при сатрап като Доган - ако на народа това му е достатъчно, да ги взима, а ние можем с чиста съвет да престанем да го оплакваме.

    ОтговорИзтриване
  3. Мизерията си е мизерия, но ако се разходите из ведомствата в системата на Министерството на земеделието, например (да не говорим за общински и областни администрации), няма да видите само кахърни дюлгери и тютюнопроизводители. Просто не може всичко да се уреди наведнъж за десет години. Падишахът (популярно партизанско име на Ахмедаа сред съпартийци и бизнес партньори) има стратегия в кадруването и работи железно по нея.
    ДПС означава не само строителните бригади от Ардино и тютюноберачките от Дъбница. ДПС означава хиляди млади костюмирани чиновници, още толкова фирмени търтеи, живеещи от покварени обществени поръчки, уредени проекти и прочие. Покрай тях има още повече хиляди хора - българи, турци, помаци, които си вадят хляба съвсем честно, но знаят, че брашното за този хляб иде от Соколовата мелница.
    И прочие, и прочие. Нещата са много по-сложни

    За да не бъда разбран погрешно, искам да отбележа, че аз лично държа навсякъде в администрацията - и централна, и по места, в бизнеса и другаде да има турци, помаци, роми. Не е редно обаче това да става САМО защото са хора на ДПС, а защото са кадърни и образовани - вече има много такива. Тук обаче спиралата се затваря, защото именно ДПС си отглежда кадри - урежда обучение, курсове, в краен случай - купуване на дипломи от филиалите на разни смешни университети, колкото да се покриват формално изискванията за съответните длъжности и т.н.
    Нещата са много по-дълбоки от строителната площадка и тютюна, това е само повърхността и не бива да се подлъгваме.

    Като стар комунист, бай Ахмед знае, че кадрите решават всичко - и както навремето БКП си отглеждаше турска работническо-селска интелигенция за вътрешна и външна употреба (един ден когато Турция стане Народна република Турция), така и Ахмед ага си чува ДПС-юпита. Тях гледайте, защото за съжаление те носят със себе си маята на корупцията и покварения пазар, а не Рашид от строежа и кака Гюла от с. Брош, Кърджалийско, дето огъва гръб над тютюна.
    Друг е въпросът, че именно Падишахът ще бастиса тютюнопроизводството в страната, докато изцеди и последната стотинка от грохващата система на Булгартабак, но съм убеден, че и затова е помислил.
    Страшно е, поколения бизнес-федаини се изградиха с образа на Падишаха в сърцето...

    ОтговорИзтриване
  4. @ Belomore : Напълно съм съгласен. Надявам се скоро и догановата шайка да си даде сметка, че пречи на всички - включително и на себе си. Колкото до различните етноси, никога съжителството не е било толкова лесно, колкото е в обединена Европа.

    ОтговорИзтриване
  5. Това вече е върхът. Този цинизъм и тази наглост показват, че България не е държава, а просто една губерния. Че народът български не е народ, а...мърша. Това е! Другото е от лукавого. Доган ни го каза право в лицето - кой сега ще ми говори, че сме били талантливи, красиви,велики... Една сбирщина от кекав народ и ято грабливи олигарси,продали кожата и най-милото си на един циник - това е днес българия. колкото и на някой да не му се иска да си го признае. И за какви избори тогава говорим? А, за какви?

    ОтговорИзтриване
  6. @ Анонимен : Съгласен съм, че в този политически контекст (с царе, комсомолци, мутри, ченгета, фашисти и т.н.)изборите се превръщат в безсмислена занимавка за отбий-номер.

    ОтговорИзтриване
  7. Първоначално се попитах дали Доган обича да прекалява с пиенето. Трудно ми бе да допусна, че някой може да съществува толкова откровен наглец . Замислих се върху какво почива тази арогантност - дали е плод на страх или на увереност, че си всесилен. Чух казаното още няколко пъти и стигнах до извода, че това е монолог породен от силна тревога.
    Какво ли тревожи г-н Доган?! Има ли вероятност той да предусеща един силен отпор на привървениците на крайно дясното пространство?!
    Много бих искала да вярвам на хипотезата, че точно цинизма на Доган е катализатор на :1/По-висока избирателна активност сред бившите привърженици на СДС;
    2/Убеждението, че само Костов е в състояние да приземи Доган;
    3/Контролните групи от ЕС ще поискат детайлни проверки относно разпределяните от Доган порции.
    Ще се радвам ако имаме подобна развръзка:)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар