ЮНСКИ ИМПРЕСИИ - ДЕСАНТЪТ В НОРМАНДИЯ


На 6-ти юни съюзниците от Втората световна война отбелязват тържествено десанта в Нормандия. По този случай представители на засегнатите държави, сред които задължително присъства и американският президент, пристигат във Франция и отдават почит на загиналите съюзнически войници.

От нашата страна на Желязната завеса десантът винаги е бил омаловажаван по идеологически причини, защото на преден план задължително се поставяше ролята на Червената армия, а заслугата на “капиталистите” се свеждаше до минимум и дори ни криеха редица неоспорими факти - например военната и логистична помощ, оказана на СССР, за да може Сталин да удържи немците.

Десантът накратко

Съюзниците знаят много добре, че без втори фронт войната срещу нацистка Германия би продължила прекалено дълго и затова решават - по време на срещата в Техеран и по настояване на Сталин -да организират масивен десант в западна Европа. След победата в северна Африка, превземането на Сицилия и успешния десант в южна Италия, следващата решителна стъпка е десантът в Нормандия, който отваря пътя към сърцето на Райха.

Първоначално Чърчил държи съюзниците да отворят втори фронт на Балканите, но предложението му бързо бива отхвърлено заради липсата на солидна тилова база и сложността на операцията. Изборът на южните нормандски плажове (Бас Норманди) е най-логичен поради няколко причини – северните части на Франция (Па-дьо-Кале) са по-добре укрепени и по-високи, Белгия също, а в Холандия теренът във вътрешността на страната е прекалено насечен и труден за военни действия. Освен това Великобритания е в непосредствена близост и служи за отправна точка.

След един пробен десант в Диеп (19 август 1942), чиято цел е да изпробва скоростта на ответната реакция на немската армия, на 6 юни 1944 година съюзническите армии извършват най-мащабния превоз на жива сила и оръжие в историята на военното дело (операция Нептун), в която вземат участие 195 701 души (съюзнически бойци и моряци), 11 590 летателни апарата (бомбардировачи, изтребители, планери...), 6 939 плавателни съда.


Въпреки огромните мащаби на операцията и пословичната неприязън между Айзенхауър и Монтгомъри съюзниците дебаркират изключително бързо и успешно. Немците оказват ожесточена съпротива само на един от плажовете (Омаха), където американците дават 2500 жертви (от общо 3000 за цялата операция).


Успехът на десанта се дължи преди всичко на неадекватната реакция от страна на немците, които предпочитат да изчакат до последно, защото са убедени, че операцията в Нормандия е с диверсионен характер и че истинската атака ще бъде нанесена в Па-дьо-Кале.

В наши дни можете да посетите бреговете, където съюзническите войски са дебаркирали, и да разгледате различните немски отбранителни съоръжения от Атлантическия вал. На няколко крачки от Омаха бийч ще видите огромното американско гробище, което официално е територия на САЩ – надгробните кръстове на войниците светят от белота и тревата е изрядно окосена. Все по-често американските ветерани отдават чест и на загиналите немци, чиито гробища се намират по-далеч, но са също толкова добре поддържани, а кръстовете са от гранит.

Ако минавате през Каен, задължително се отбийте в Мемориалния комплекс.
....

Няколко линка относно десанта:

http://www.normandie44.net/
http://en.wikipedia.org/wiki/Normandy_Landings
http://www.dday-overlord.com/
http://www.6juin1944.com/

За да получите по-добра представа за действието, вижте първите двадесетина минути от филма “Спасяването на редник Райън”.









Коментари

Публикуване на коментар