Най-после! Анулират изборни резултати поради законови нарушения - корупция и клевета. Във Франция...


Седя и цъкам с език... Гледай ги ти, маскарите му с маскари, гласове ще купуват! И ще лъжат и обиждат представителите на опозицията! Така им се пада – анулирани изборни резултати и съд, нищо че представляват партията на управляващия премиер и президент...

А вие сигурно си мислите, че бълнувам или съм се захванал да пиша научна фантастика с утопични елементи. Съвсем не, разказвам за неща, които действително се случват, обаче в други страни, където демокрацията не е параван за корумпрани номенклатурчици, ами реална и успешно прилагана политическа система.

Цитираните примери от сутрешните новини са свързани с решението на френския Държавен съвет (Conseil d’Etat) да анулира местните избори в две населени места поради законови и етични нарушения. В първия случай кметът на Корбей-Есон си позволил да “дарява скромни суми” на избиратели, което му коства и една година лишаване от право да се явява на избори. Втората потърпевша е кметицата на Екс-ан-Прованс (градът на Зола и Сезан), която пък водила прекалено яростна и изпълнена с обидни изказвания кампания – клеветницата си позволила дори да прави намеци относно личния живот на съперник.

Маскари значи имало навсякъде... Разликата между чуждите и нашите маскари обаче се състои в начина, по който се отнасяме към тях, т.е. в нашия поглед. И ако някой е виновен за славата и неприкосновеността на родните маскари, то това сме ние и никой друг.

Да, да, драги читателю, знам, на всички ни е ясно, че от Европата ни резнаха паричките, защото надушиха, че нашата демокрация е прах в очите... Знам също така, че поучителното цъкане звучи претенциозно-поучително-патетично, но не мога да не си вдъхна вяра, че един ден и нашите родни хубавци (сещате се за кого става дума) ще имат щастието да заживеят в условията на истинска демокрация, за да си платят вересиите и да напълнят дранголника с многострадалните си особи.

А иначе примери за истинска демокрация – дал Господ! Сега остава само да намерим сили и да се проявим като отговорни граждани на парламентарните избори.








Коментари

  1. Примерът наистина ще звучи, като научна фантастика, ако се случи в България.Дори и в малко село.

    ОтговорИзтриване
  2. Точно затова иде реч!
    Крадци и шмекери има навсякъде и ще има - въпросът е какво се случва с тях и какъв е шансът да пострадат - у нас е нулев.

    И, без да съм специалист по френската тематика, винаги съм имал за пример именно Франция, където периодично осъждат някой министър или кмет или подобно - на 3 г. условно да е, например, но го осъждат.

    ОтговорИзтриване
  3. :-) освен наличието на санкции за нарушения вероятно се наблюдава отсъствие на желаещи да се насладят на "сеира", произведен от нарушенията - ей така, за "кеф".

    ОтговорИзтриване
  4. Понякога си казвам, че условна присъда за политически шашмалогии (с глобичка евентуално), когато не става дума за кражби или други тежки престъпления, е може би достатъчна. Все пак условната присъда включва и лишаване от граждански права, а за един истински политик това означава, че остава без работа.

    Убеден съм, че българските дела са на това дередже именно защото гражданите си представят властта като разрешително за безчинстване и си казват, че самите те биха постъпвали по този начин, ако се докопат до важна служба. Така че, ако хората не гледат критично на политиците и ако не престанат да се възприемат като потенциални съучастници, нищо няма да се оправи. Абе с две думи - трябва нравственост!

    ОтговорИзтриване
  5. А откъде се взима тази нравственост?...
    В България става дума за оцеляване в безнравствена система. Ако се продаваше нравственост, търговецът би фалирал. Ако можеше да се подарява, кой би приел подобен подарък? Ако можеше да се отглежда... Вече самите родители не възпитават децата си в нравственост, точно защото са загрижени за тях... Жалко и тъжно. Дано неконтролираното безобразие на политическите крадци доведе до раждането на гражданско общество, което да се опита поне да бъде коректив на безнравствеността...

    ОтговорИзтриване
  6. Много поучително Сандо, особено за тези, които напоследък твърдят че демокрацията, като форма на управление е дефектна по рождение и си мечтаят за времето на „татето„ и „батето„.
    Истината е че такова животно, като „демокрация в България„ не съществува в природата. Това което е в момента, е по-скоро някакъв мутант създаден в някоя от лабораторийте на КГБ. А да се изправиш срещу КГБ въоръжен само с една нравственост е като да се опиташ да ловиш крокодили на „плувка„. Ще сдъвчат плувката и въдицата, заедно с рибаря:))

    ОтговорИзтриване
  7. Всички сте много прави, но не достатъчно цинични! Или както казва Самюел Бекет : "Когато сме затънали до гуша във фекалии, не ни остава друго освен да запеем!"

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар