НЕОБИЧАЕН ИЗЛЕТ В ПАРИЖ



Френската столица е известна с паметниците на културата, с кабаретата, с творците, с нощния живот, с кучешките фекалии по улиците, с модата, с арогантните келнери, с най-различни хубави и не чак толкоз неща, които я превръщат в кипяща от живот многоцветна мозайка.




Сред цялото това изобилие от форми и впечатления обаче човек може лесно да мине покрай удивителна забележителност без дори да я погледне! И точно по този глупав начин бихте подминали и една от зелените артерии на Париж, защото и през ум не би ви минало, че някъде над главата ви се вие в продължение на километри цяла висяща градина.




Става въпрос за бивша железница, спасена от разрушението благодарение на една налудначива идея – през 1990 година кметството решава да превърне виадукта в творческо средище, а на мястото на релсите (на 9 метра над улиците) изникват дръвчета, бамбукови горички, фонтани и розови храсти, сред които хората могат да се разхождат високо над тротоарите и очи в очи с фасадите на достолепните сгради. Благодарение на насажденията виадуктът се превръща в част от Зеления поток (дълъг около 4,5 км), свързващ Площад Бастий с Венсенския лес.




Под всяка арка на Виадукта на изкуствата (71 на брой) различни творци-занаятчии намират поле за изява – за радост на ценителите на културата и на случайните минувачи. Над главите им пък се разхождат влюбени двойки, майки с деца, тичат спортисти, спят клошари, старци четат вестник.


В Париж всичко е изкуство и живот, дори и изоставените железници!







Коментари

Публикуване на коментар