ДЪРЖАВА ЗА ПРОДАН?


Искате ли да си купите избори? Молим, заповядайте – акционерно дружество с руско участие „Република България” се разпарчосва и продава на много изгодна цена. Високи, сини планини, реки и златни равнини – всичко това на безценица, за по 50, 100, 200 лева на избирател. Не се учудвайте, драги потенциални клиенти, такава е нашата родина, в нея всичко се купува и продава – любов, деца, стар акумулатор от Москвич, власт... И само времето ще покаже дали ние създадохме нов вид цивилизация или просто грешно сме разбрали пазарната икономика.

Според публикувано наскоро национално-представително изследване на Институт Отворено общество, проведено в периода 16 март – 5 април 2009 г , около една трета от гласуващите са готови да продадат вота си.

Проблемът обаче не е в това, че плебсът го удря на изборна проституция, ами в неспособността на държавата да проведе честни и демократични избори. Като се има предвид, че държавата въобще функционира с особено голям зор, може би приватизацията на управлението наистина може да се окаже добра алтернатива. Защото пък, ако предприятието най-накрая фалира, какво ще правим с работната ръка? Коя друга държава би се съгласила да наеме няколко милиона избиратели-проститутки?

Коментари

  1. Явлението съществува и е грозно.Не съм сигурен, обаче доколко отговорилите наистина са били убедени,че са готови да си продадат гласа. Надявам се тези отговори да са по-скоро някаква форма на протест срещу последните изменения на избирателният закон.

    ОтговорИзтриване
  2. Две много добри попадения - метафори за държава и избиратели... Хареса ми!

    ОтговорИзтриване
  3. Ами вероятно е просто. Сигурно хората имат разбирането, че са това, което имат. А имането винаги е обект на търговск отношение. Когато категории като чест, съвест или справедливост не съществуват като ценност, и личност не може да има. Има само неща. Нещата се купуват и продават защото винаги съществуват заради нещо друго. И тяхното осъществяване е тук и сега, на унизителната дехуманизирана чаршия на червените фараони.

    ОтговорИзтриване
  4. Продадохме си и душата...продадохме си и съвестта,продадохме си всичко човешко...Не веднъж съм писала,че живота за някой е "нагла-кучка", некултивирана,нереализирана,необразована...Взаимоотношенията между хората се превърнаха в "сделка или не"!... Жалко...Параноя!

    ОтговорИзтриване
  5. Нещо на време и на място. Добре казано.

    ОтговорИзтриване
  6. По всичко личи, че в житейската, културна, икономическа и политическа безпътица, в която от 20 години преживяваме мнозинството от нас се е отказало да си търси водачи, по същия начин, по който водачите ни се отказаха да си търсят следовници измежду нас, а продължиха пътя си сами.
    Каузата, която човекът от народа може да сам да положи за себе си и която може да изпълни сам, с усилията единствено на собственото си семейство и приятели, по необходимост е нещо твърде просто и елементарно; нещо в рамките на собствения му бит, делнично и много злободневно. Друго изобщо не би било възможно с наличните следства.
    И ето че се задават поредните избори, в които трябва да се решава нещо... Какво ли ще решим, всеки за себе си?

    ОтговорИзтриване
  7. Привет,точно казано и на място,само дето е жалко,че се отнася за нашата страна.Вече май не остана нищо свято,заради което човек да отстоява принципите си.Всичко се продава,всичко има цена и най-лошото е,че и живото има такава.А колкото до изборите ....абе гадна работа,понеже по заслуги никой няма да бьде избран,а му трябва власт,затова се купуват гласове.

    ОтговорИзтриване
  8. много добра статия.искам да посъветвам хората да не продават гласовете си.отидете да гласувате,но просто зачертнете бюлетината отгоре до долу,така че гласът ви да не иде в полза на нито една партия.а с тези 20 или 50 лева няма да станете по богати.

    ОтговорИзтриване
  9. * "Не се учудвам, че проститутката се оказва съпруга на висш държавен служител, че измамникът е предприемач с големи връзки в правителствените среди, че гангстерът е кандидат за кмет, че хомосексуалистът се лигави в сферата на културата, че садистът е станал радетел в изследванията на народностната душевност..."

    * "Този феномен се нарича "Шопски синдром". Шопът иска днес топъл хляб и сирене. Той не желае собствена пекарна за хляб или мандра, следването на децата му в Кембридж. Жестокият труд не му е по вкуса. По вкуса му са пресметливото бачкане в собствената градинка. Мечтае да стане милионер, но това да става в рамките на 24 часа, в противен случай се отказва. Неговият център на света е кръчмата. Само такива като него оживяват при турско и комунистическо робство. Дължи се на многобройната му популация. Шопът получава дамла, когато съседът му преуспява..."

    ОтговорИзтриване
  10. най-много ми хареса последния коментар за "шопския синдром". Много точно наблюдение. Веждаме го всеки ден и навсякъде. Не само в политиката.
    Бих желал да добавя само още една подобна мисъл, че трябва да се отървем вече и от синдрома "правилата са за другите".
    Само тогава можев да разчитаме нещо да се промени.
    Жалкото е, че не се вижда кой би могъл да направи нещо в тази посока. Когато стане въпрос за протести . . . .

    ОтговорИзтриване
  11. Пазарната икономика явно не сте я разбрали.Точно заради пазарната икономика сега се продава държавата ни.На принципите на пазарната икономика!! На ви сега пазарна икономика с безплатно "образование" и безплатно "здравеопане".Едно време "Великия запад" купуваше евтино златните ни специалисти,защото образованието на соцблока беше по-добро. Нека сега САЩ ,след като напечата парите да финансира четирите войните да обяснява сега измислените причини за икономическата криза и да вземе да се разяадне на малки щатчета както ехидно злорадстваше за СССР.Нека господата журналистчета отново повдигнат въпроса,ако имат смелост,дали войната в Ирак беше оправдана и дали намериха биологично оръжие там и защо сега ни подлагат на военен риск с базите си тук.Нека сега тези който оплакват умрелите от 11 сти септември да попитат Белия Дом, защо докато Русия нападаше Авганистан, САЩ въоражаваше авганистанците с наи-модерно оръжие?

    ОтговорИзтриване
  12. Точно пък Отворено общество да се тревожи за купуването на гласове...?
    Е вярно, ако се продаваха за жълти стотинки и те щяха да си напазарят, ама така, на пазарен принцип, в конкурентна среда..., а не!
    На тези избори ще Ви се стъжни отвсякъде! Това, дето развращавахте тези човекоподобни години на ред, ще Ви се стовари с пълна сила... Който сее ветрове-жъне бури!

    ОтговорИзтриване
  13. Много хубав пост, жалко че това не стига до милиони българи

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар