Няколко думи за достопочтения господин Доминик дьо Вилпен, запокитен от съдбата в чужда нему страна на авджии



Първият въпрос, който всеки здравомислещ човек би трябвало да си зададе в случая, е «Какво по дяволите е накарало човек със CV-то на Вилпен да се забие в дебрите на балканската политическа джунгла?!”

И защо Станишев изведнъж се сети, че освен Москва на географската карта съществува и Европейски съюз, при положение че Първанов открито бойкотира знамето на обединена Европа по време на новогодишното си приветствие, както и бг-институциите бойкотираха европейската политика и разпореждания?
Фокус-мокус, дядо Мраз смота знамето в червените си гащи...


Не се безспокойте, драги любители на приключенската литература, и тук ще задоволим любопитството ви.



Всъщност въобще не е изненада, че Доминик дьо Вилпен се подвизава в компанията на станишевите мародери, защото и него във Франция го считат за политически труп. Това обяснява също така защо този иначе харизматичен французин, който влезе по донкихотски в неравна битка с мелницата-Саркози и затова биде изритан от политиката завинаги, изпадна дотолкова, че от дясна ръка на десния президент Ширак стана лява ръка на левака Станишев.

Че новият съветник е французин (чистичък, спретнат, симпатяга) и бивш премиер на една от най-развитите в социално и икономическо отношение страни, въобще не е гаранция за качествени съвети... Защото управлението на Вилпен беше стабилно, но историците няма да го запомнят с реформата на трудовите договори, ами с... тогавашния министър на вътрешните работи и настоящ президент Никола Саркози, който бе и основна причина за въстанието в предградията и на други замечателни скандали.

Доминик дьо Вилпен опра пешкира и при други две дълбоки афери. Първата е малко след като Жак Ширак спечели президентските избори - десницата не разполагаше с необходимото мнозинство, за да извърши желаните реформи, поради което Вилпен посъветва президента да разпусне парламента и да организира нови избори с надеждата десните да увеличат преднината си... Само че французите са опак народ – вместо да гласуват масово за дясната коалиция, те дадоха мнозинството на обединената левица. Срам и позор!

Втората величайша изцепка на Вилпен е свързана с аферата Клиърстрийм, в която става дума за пране на пари, шпионаж, тайни сметки и фалшиви списъци с имената на големци... И пак Саркози... И този път Вилпен е подсъдим и може направо да се озове в дранголника.

Хората във Франция пазят добър спомен за Доминик дьо Вилпен от времето, когато той стоеше начело на френската дипломация, и затова едно публикувано днес социологическо проучване го посочва като предпочитан министър на външните работи. Никой сред политическите фигури в Европа обаче (и най-вече Сарко) не би могъл да приеме на сериозно и не би допуснал завръщането в политиката на Вилпен. Така че целият този шум около евро-експертите на Станишев е само още една шепа прах в очите на единствените наивници в цялата история, а именно – българските данъкоплатци, които ще платят заплатите на Вилпен, и българските избиратели, които пак ще гласуват по същия безумен начин за когото им падне.

Французите казват, че в царството на слепите едноокият е цар... Предполагам се досещате сега каква е ролята на Доминик дьо Вилпен – във Франция може да го считат за бита карта, но в България всяко чужда физиономия е приета много по-радушно от познатите родни такива, а обноските и вирнатият перчем на един бивш френски дипломат са манна небесна – особено преди избори.
...

Коментари

  1. Слава богу днес Франция си има достоен външен министър в лицето на Кушнер. А колкото до съветника на Станишев, забелязал съм, че афинитет към България имат все разни западни политици със спорна (най-меко казано) репутация. Герхард Шрьодер и Франко Фратини имам предвид.

    ОтговорИзтриване
  2. В България долитат всякакви странни птици. Сигурно има защо... В момента се сещам за един друг френски политик, шеф на френската ком.партия - Жорж Марше. И той редовно прекарваше ваканцията с жена си Лилиан във Варна.

    А от външните министри мисля, че Юбер Ведрин е с най-голям авторитет - беше министър при социалистите, а след това беше и съветник на десен президент (Ширак). Веднъж бях на негова конференция. Много умен мъж, като го слушаш и си даваш сметка защо големите са големи и защо магаретата пасат трева.

    ОтговорИзтриване
  3. Знаете ли колко и какви чужди, а и наши съветници имат Станишев и министрите му, колко пиаровци? Ами колко имаше Симеон? И всичко това се плащаше и плаща от най-бедния в Европа - българския данъкоплатец. Хак му е - щом си прост, щом си овца и щом едно от най-силните ти "качества" е сервилнеченето, плащай,стягай колана, живей винаги в криза,гледай като зомбиран телевизия,особено чалга и Биг Брадър, и вярвай на лъжите червени Станишеви - представяй си, че си добре,добре,ама много добре...Ех,българино,да, наистина си заслужаваш овчата съдба...
    А що се отнася до този иначе умен мъж Вилпен, то пръст в неговото привличане да играе ролята на заблуда за българите,а и за ЕС,има небезизвестната Боковица,която е хитра лисичка,прибра паричките за Юнеско и гледа да отчете някаква дейност. Добре,че мандатът им свършва на тези крадци и лъжци. Но дали наистина свърщва?Та вече и за слепия е ясно, че в БГ червената олигарфия командва всичко и всеки...

    ОтговорИзтриване
  4. Не знам дали българинът заслужава очвата си съдба, нито дали червената олигархия командва всичко и всеки, но със сигурност знам, че ми писна от анонимни коментатори.

    ОтговорИзтриване
  5. Не знам дали съдбата на българина е овча или очва (втората точка е ясна), но явно имаш некви сериозни проблеми със себе си :)))

    ОтговорИзтриване
  6. Да уж. По поводу коментариев - навеяла на меня где-то услышанная фраза:
    В ногах правды нет. Но между ними есть тот, кто все знает.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар