За единствената несравнима красота

Какво по-хубаво от коледни празници сред белия планински снежец!


От малък обичам природата и винаги съм се чувствал най-свободен сред тишината на планините. Когато се разхожда из гората, човек въобще даже не се сеща за бълбукащите проблеми на раздрънканата тенджера наречена „социум”, защото диша с пълни гърди и общува с истинския, конкретния живот.


Обаче... (не знам дали сте си дали сметка, че в подобни идилични моменти винаги се появява едно „обаче”, което въвежда антитезата и разваля всичко...) ОБАЧЕ също така от малък си бях дал сметка, че в песничките, на които ни учеха в училище, винаги присъстваха притеснителни несъответствия – „Хубава си МОЯ горо...”, „НАШИТЕ планини зелени”, а горите и планините едва ли си дават сметка, че са нечии... И къде точно е границата на едно море или поле? И има ли въобще такава?
А сега пък ми задават въпроси от рода на „къде е ПО-хубаво?”, „нали в родината си е НАЙ-добре?” и т.н.


С риск да разочаровам любителите на притежателни местоимения и сравнителни степени ще изразя мнението, че планините, моретата и другите географски подробности не се делят на „наши”, „ваши” или „техни” и не са „по-” или „най-”, защото и природата е една и неделима, колкото е и човешкият дух. Поради същатата причина природата не ни принадлежи, ами ние принадлежим на природата с всички произтичащи от това последствия. И както всяка майка е най-красивата на света, така и всяка страна е далеч над всички класации в аксиомата на живота.

За потвърждение на несравнимата красота споделям с вас последните си снимки от Алпите – Честита Нова Година!



































Коментари

  1. Първо, завиждам ти, аз прекарах празниците в равнината, а иначе умирам за планина. Второ, ако беше написал за снимките, че са снимки от Рила, някой нашенски ултранационалист щеше да възкликне: "Ето какви нечувани и невиждани красоти имаме, тези чужденци ряпа да ядат!" Искам да кажа - и на мене винаги ми е звучало смешно, когато някой започне да класифицира природата с ПО- и НАЙ-. Природата наистина е еднакво красива навсякъде.

    ОтговорИзтриване
  2. Прав си, националистите са големи натрапници - все имат претенции към нещо, даже и към Господ понякога... Иначе ги слагам в един кюп с комунягите - разликата между националистите и комунистите е само във формата на мустаците.

    ОтговорИзтриване
  3. Пишеш: природата не ни принадлежи, ами ние принадлежим на природата с всички произтичащи от това последствия". И към това ти разбиране си давам съ-гласа. Както на всички хора така и на българите родината е Земята. Пред-разсъдъците пречат все още. Не само на Балкана.

    с поздрав

    Silence

    П.П. За брояча беше голяма борба. На HTLM трябваше да се прибави една наклонена чертичка, за да стане. Сравнявахме с твоя, за да добавим липстващото. Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар