Една различна, но функционираща "бърза помощ"


Вчера на път за басейна минахме с колелата пред казармата на пожарникарите в едно парижко предградие. Возещият се на столчето зад мен тригодишен юнак пак пожела да спрем за минутка отпред, за да се наслади на подредените и лъснати до блясък пожарникарски коли. Не знам как е в България, но във Франция всяко момченце има в колекцията си от играчки поне един пожарникарски камион.

По този повод се сещам да спомена, че пожарната във Франция е със специален статут. Защото тук спешна помощ се оказва от... пожарникарите - яки момчета, истински спортисти, любезни и обучени да помагат. Случвало ми се е да ги викам 2-3 пъти и винаги са пристигали за броени минути. Наскоро една наша бременна приятелка беше започнала д
а ражда у дома си. Извикаха пожарникарите, те дойдоха и успяха да я свалят така, както си раждаше, по витата стълба на мезонета. След това я откараха до родилното и всичко приключи благополучно. И моля, без никакви упреци или забележки от рода на "А, ма, заспо, не можа ли да ги предвидиш тия работи!".
Пожарникарската професия е най-уважаваната във Франция. Жена ми винаги ще помни как пожарникарите са разрязали катастрофиралия автомобил, в който се е намирала, и как са я държали за ръка до болницата.

Иначе във Франция за други спешни, но не животоспасяващи намеси от рода на висока
температура, ухобол и т.н. може да се извика дежурен лекар. Услугата съответно се заплаща, като по-голямата част от сумата се поема от здравната каса, а останалото е за сметка на пациента или в повечето случаи на допълнителната здравна застраховка. И тях съм викал за децата, всеки път са помагали и са се държали изключително професионално.

Често наричат Франция "социалистическа" заради социалните придобивки и най-вече заради здравната система. Обаче това са глупости, защото хуманността и уважението са универсални ценности и не принадлежат на никоя политическа или религиозна ориентация. Напротив, те са точно като униформата на френските пожарникари - призвание и дълг.

....



....

Коментари

  1. Интересно ми е ако извикаш пожарна за колко време идват в България, и за колко в чужбина.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Преди години в родния ми град се запали гарата. Намиращата се на около 100 метра пожарна команда обаче не успя за жалост да участва в гасенето на пожара, защото цистерните на камионите се оказаха празни... И докато ги напълнят, пожарът утихна самичък :-)
      Друг пример, този път от София, квартал Надежда. Запалва се блокът на моя тъст. Той не може да излезе от апартамента, защото стълбището е прекалено задимено, поради което стои притеснен на балкона и се моли огънят да не стигне до него. Отдолу тъщата казва на пожарникарите да го свалят със стълба от четвърти етаж, не е чак толкова високо все пак. Отговорът на пожарникарите е достоен за виц :
      - Госпожо, много американски филми гледате, ние НЯМАМЕ стълба!

      Това е... И пожарната ни е като болниците, като парламента, като всичко... Става само за вицове :-)

      Изтриване
  2. Дано да ги подобрят. Направило ми е впечатление, че мнозинството неща в България не работят както трябва, все нещо не е съвсем както трябва - или липсва - откраднато, или развалено, или много старо - мога да дам много примери. Хрумна ми един пример, който не е свързан с пожарни, но илюстрира казаното от мен - когато гледах шоуто Звук и Светлина - осветяват и озвучават крепост Царевец във Велико Търново - даже и това не беше като хората, а това символизираше държавата - приготвих се да гледам в обявеното време - и за моя неприятна изненада нямаше нищо, отменено без да кажат. Голямо разочарование.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар