"Богатата" България

Наскоро ми попадна в полезрението информация за заплатите на общинарите в родния ми град Перник, който не се слави с чак толкоз изрядно стопанисване и дори, напротив, направо стана за посмешище с вековните ремонти на площада и пластмасовата възстановка на крепостта Кракра... Освен това Перник бе официално обявен за най-замърсен град в Европа, но това е една друга тема.
Иначе общинските съветници печелят там с пот на челото 1336 лв месечно за извършените от тях "услуги" към обществото.

Запитах се, аджеба, колко ли щяха да взимат същите тези общинари, ако Перник се намираше във Франция, където живея, работя и плащам данъци от вече доста години...
Погледнах и се изненадах - общинските съветници във френски градове до 100 000 жители (т.е. колкото Перник) получават точно... 0 (нула) евро месечно възнаграждение!
Което е съвсем логично - всеки от тях си има професия, а присъствието им в общинския съвет е за общото благо.
В Перник обаче не е така. Перничани явно са сред най-богатите в света, след като могат да си позволят подобно разточителство - хем поверяват управлението на града на абсолютни некадърници, вършещи поразия след поразия, ами на всичкото отгоре им бутат в джеба заплатки, равняващи се горе-долу на три български минимални работни заплати.
За сравнение, брутната минимална работна заплата във Франция е над 1400 евро (около 2800 лева), т.е. според пернишката логика един френски общински съветник би трябвало да взима 4200 евро... Което за подобна функция е меко казано прекалено и би нервирало ужасно много и без това нервния френски данъкоплатец.

Та, опитвам се да разбера как е възможно гражданите да позволяват подобно разхищение и подобна политическа бутафория, но не мога. Просто България е на съвсем друга планета!

...

Коментари

  1. Затова всеки сульо и пульо иска да става общински съветник. При тези и предишните избори в чудо се видях колко от моите познати, съученици и т.н.се кандидатират за общински съветници. А представете си какво е положението в другите градове. Щом в Перник са такива числата...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това според мен е перфектен механизъм за набутване в управлението на града, а и не само, всякакви интересчии, опортюнисти, шмекери и паразити. Хората в развитите страна са измислили лек за всички тези девиентни постановки, обаче човек трябва да има добра воля, за да се поучи от тях и да ги приложи в собствения си дом.
      Иначе е наистина лесно да се справим и с тромавата и направо ненужна администрация, и с купуването на гласове по избори... Само не е лесно да поумнеем и да се престрашим да направим нещо смислено с бъдещето на децата си!

      Изтриване

Публикуване на коментар