БЪЛГАРИЯ, АМА НАИСТИНА БЕЗ ЦЕНЗУРА

Когато в политическото пространство се появи поредната бутафорна формация, наречена "България без цензура", си зададох въпроса какво, аджеба, искат да кажат с това нелепо име? Към коя България се обръщат и за каква цензура става въпрос? Цензурата е била измислена и е служила в древен Рим за преброяване на населението и каталогиране на имуществото предвид определянето на различните съслойки - тази цензура ли не ти трябва бе, джанъм? Или може би става въпрос за онази цензура, целяща опазването на благоприличието в обществото?  Нима въобще българинът знае какво е цензура, че да си даде сметка за евентуалните ползи и вреди от нея? Защото цензурата като разумен контрол би могла да предпази от изкривявания, а като тотална забрана би ни лишила от свобода на словото. По мое скромно мнение в България няма абсолютно никаква цензура в нито една сфера на социалните отношения, нито разумна, нито неразумнa!

Няма цензура в медиите и затова вестниците се превърнаха в долнопробни таблоиди, бълващи неграмотно жълта информация чрез тотално омаскарен език.

Няма цензура в културата и затова в момента единственият развиващ се жанр е чалгата.

Няма цензура в социалните отношения и затова всеки е свободен да изразява дискриминационни и всякакви маргинални мнения, както и да подтикват към асоциални настроения. Погледнете само политиците какви неща си позволяват. Атака например не отзнаменува ли влизането си в парламента с публикуване на списък с "вредни" евреи?

Особено трагично е положението в социалните мрежи, където под прикритието на анонимността или полу-анонимността на необятната информация всеки може да изрази на висок глас онова, което обикновено се свеним да кажем на глас пред хора поради морални моралните задръжки. Но тези задръжки постепенно падат, а реакциите срещу зачестяващите форми на дискриминация стават все по-тихи и по-тихи, докато накрая не се превърнат в мълчание или блеене. Блеене на овци, поведени на заколение.

Когато създателят на "България без цензура" Николай Бареков нарече народа си "боклук" и го заплаши с въоръжена саморазправа, какви санкции му бяха наложени от страна на правосъдието? Никакви! Ами да, човекът наистина е разбрал как се живее без никаква цензура и явно му е харесало!

Когато премиерът Борисов нарече българите "кучета", по какъв начин бе цензуриран или

наказан? Партията му пак събра най-много гласове на парламентарните избори.

Преди време трима хашлаци се снимаха в неприлични пози с портрети на исторически персонажи. Ромският произход на момчетата бе достатъчен повод обществото да поиска те да бъдат линчувани, убити, правени на сапун и т.н. Прилагам снимка, на която можете да прочетете част от расистките изказвания (вижте също така коментарите на линка по-горе). Каква беше реакцията на обществото срещу очевидното подстрекаване към убийства? Мълчаливо съгласие!

Когато сирийски бежанци биват нападани, ръгани с ножове или гонени, каква е реакцията на обществото?! Гузно мълчание!

Миналата седмица върху фейсбук-стената на моя съученичка, понастоящем общинска
съветничка-социалистка, една от коментиращите, говорейки за възпитанието на децата, открито призоваваше за кастрация и намаляване броя на ромите в България (виж снимката). Каква беше реакцията срещу предложението за извършване на геноцид?! Никаква!

Когато Путин анексира Крим под претекст, че там живеят най-вече руснаци, заселени на мястото на депортираните и експроприирани от Сталин татари, каква беше реакцията на демократичната българска общественост? Бурни аплодисменти в знак на съгласие с тоталитарната политика!

Когато дърпаме дявола за опашката и предлагаме да няма никаква цензура, никаква законова рамка, която да обуздава най-антихуманните и низки страсти у хората, когато открито проповядваме омраза, не можем да се надяваме, че ще създадем мирно общество и бъдеще за децата си.
И ето сега ставаме свидетели на поредния скандал - сайтът на българската православна църква бе нападнат от хакери и на заглавната му страница се развя турско знаме. Не знам дали това наистина е дело, както пише върху посланието, на възмутени от оскверняването на Джумая джамия мюсюлмани или ставаме свидетели на нова провокация от страна на други елементи, целящи етническото дестабилизиране на страната броени дни преди избори, но резултатът при всички положения ще е един и същ - определени партии ще ударят джакпота на изборите. Иначе омразата в България е набрала достатъчно скорост, за да излезе от контрола на всякакакъв вид цензура, здрав разум и добро желание и да доведе до непоправими последици, от които върховният цензор Господ/Аллах едва ли ще ни опази.



....



Коментари