ПИШМАН ИЗБОРИ ЗА ПИШМАН ДЕМОКРАЦИЯ


Идат поредните избори. 
Мнозинството от нас ще идат да гласуват преко волята си, защото от четвърт век насам българските избори са се превърнали във вариант на играта "тука има-тука нема".

Нито знаем за кого гласуваме, нито знаем кой гласува...
Посолството ни в Париж...
Опашка за тоалетна хартия ли се вие из квартала?
Не, бате, парламентарни избори! Три часа чакане!
Когато, да речем, един емигрант гласува в Париж на парламентарни избори, знаете ли къде отива гласът му? Знаете ли дали гласовете не се изсипват еди-къде си според нуждата и предвид очакваните резултати, за да може същите тези резултати да се нагодят спрямо нечии партийни нужди? Или ако се изсипват, да предположим, в Харманли, как един емигрант може да очаква, че избраният с неговите гласове депутат би защитавал едновременно интересите на хора, живеещи в чужбина и в Харманли? Нали уж това е занаятът на депутата - да работи за избирателите си, да се среща с тях, да отговаря на въпросите им, да върши конкретна дейност в техен интерес? А аз не знам депутат да е идвал да се среща с мен в Париж, да има приемна еди-къде си с часове за срещи... (Чувал съм, че Волен Сидеров наминава с разни колеги чат-пат през Брюксел, но по съвсем други причини... Свинята му със свиня. Имам предвид Брюксел де.)

В други страни с може би малко повече опит в демократичния процес хората са измислили да речем, че емигрантите от дадена географска зона са достатъчно на брой, за да имат свой депутат - примерно за западна Европа, за  северна Америка, за Турция... Така хората наистина знаят за кого гласуват и са сигурни, че гласовете им не участват в поредната изборна шашмалогия с разнасяне на чували и т.н.

Друг един проблем също много ме притеснява. 
Извадка от парижкия изборен парцал... пардон, протокол...
Кой би приел подобно нещо за достоверен документ?!?
Поправките са десетки върху всички страници!
Става въпрос за свободното вписване и дописване на изборните списъци. Всеки може да довтаса в изборната секция, да речем, в Париж и да гласува без името му да фигурира в някакъв списък - записват го на момента и толкоз. Чудо голямо, ще възрази Пелагия Фьодоровна, та нали в демокрацията всеки би трябвало да може да гласува? Какво тук значи някакъв си списък? Е, да, дорогая, ама в демокрацията гласуват гражданите с граждански права, спазващи закона и гражданските си задължения. Кой би ми гарантирал на мен, че част от гласуващите в Париж не са нелегални емигранти? Че не само не разполагат с адресна регистрация, но и не се водят на отчет в нито една институция, не плащат данъци нито в България, нито никъде и въобще не участват по никакъв начин в гражданските процеси? Освен това кой ми гарантира, че в изборния ден едни и същи хора не обикалят изборните секции и не гласуват по няколко пъти?

Според сегашния изборен закон гаранция можем да имаме единствено за изборни неуредици и нарушения. А иначе никак не е трудно да се намери разрешение на проблема. Не е нужно дори да си блъскаме главата, защото истинските демократи са го измислили вече - всеки човек трябва да е записан в едно-единствено избирателно бюро и да може да гласува само там. И съответно при отсъствие в изборния ден би могъл да гласува с пълномощно чрез човек, гласуващ в същото бюро, като всеки упълномощен може да разполага само с едно пълномощно.

Направете си сметка само с една такава мярка колко много злоупотреби биха били отстранени. А ако едновременно с това се направи и чистка сред купуващите и продаващите гласове, тогава изборните резултати може би щяха да станат просто... валидни! И хората нямаше да се гнусят от псевдо-изборния процес, чрез който жабите и гущерите успяват да се насадят на удобно депутатско кресло и да живеят на изпостелия гръб на българина, да издуват шкембетата и да си скъсват задниците от обикаляне на света.

Това е само едно предположение... Би си струвало поне да се опита да се прокара адекватен изборен закон. Ако управляващите не ги мързи и ако промяната им изнася де... И ако им позволят от Москва... Ех, много "ако" станаха!

...
...

Коментари