БОРИСОВ В ПРАГА - ВЕНИ, ВИДИ, ГРЪНЦИ


Посещението на Борисов в Прага ще се запомни със следното изречение : « У нас пенсиите са ниски, въпреки че и ние искаме възрастните хора да живеят добре. Но ако всички държави с дефицит над 3% направят пенсии като в България, Европа много бързо ще се оправи. »
След подобно изказване може да се направят няколко заключения.
Първо, според изказващия се ниското ниво на пенсиите е целенасочено, а пенсионерите са докарани до просешка тояга, защото правителството не желае дефицитът на държавата да надскочи ужасните 3%, които общо взето никоя от големите държави не се е завтекла да спазва в условията на криза. Сори, пенсионери и пенсионерки, обаче все някого трябваше да жертваме и понеже сте поодъртели, та решихме вас да изхвърлим през прозореца!
Второ, Б.Борисов си позволява да поучава развитите държави, чиито финансови проблеми са направо нищожни в сравнение с мизерията на голяма част от българското общество, подшушвайки им, че ако намалят пенсиите до нивото на българските такива, бюджетният дефицит рязко ще падне. В същото време обаче Борисов съвсем съзнателно не споменава с какъв държавен бюджет разполага, защото всеки първолак за секунди би изчислил, че за страни като Франция, Германия и Италия въпросните три процента от българския бюджетен дефицит представляват всъщност смехотворна сума.
Трето, премиерът показва ясно, че не само познанията му по икономика са нищожни, но и че нехае за пенсионерите в България. И явно не е схванал, че същите тези пенсионери са гласували за него с надеждата, че ще вдигне жизнения им стандарт, а не за да се грижи за бюджетния дефицит, защото в противен случай нямаше да прави подобни абсурдни изказвания.
Четвърто, Бойко Борисов казва, че ако другите правели като нас, щели да се „оправят”. Не знам за какво оправяне става точно дума, но ако има предвид сегашното положение на българската икономика, пази Боже!
Но ние сме му свикнали и не му се сърдим за бръщолевениците. Толкова са му интелектуалните силици на наш Боце. А и ние не бива да ставаме наивни - не можем да избираме пожарникар за премиер и да си мислим, че изведнъж ще започне да държи речи като Перикъл. И затова ми е чудно кой подготвя изказванията на премиера, кой му пише речите и кой се грижи за имиджа му... Защото явно не само премиерът не разбира нищо от пъблик рилейшън и икономика, ами и цялата му свита е една банда търтеи и наглеци. Иначе Б.Б. нямаше да ни радва с непрестанни глупости, безсмислици и цинизми ( да казваш, че жертваш пенсиите и добруването на народа в името на бюджетните рестрикции е повече от цинично, както впрочем е цинично да сравняваш сънародниците си с кучета). Но тези неща премиерът явно не само не  може, но  и не иска да ги разбере.
Следвайки реториката на Борисов, можем също да поощрим западняците да намалят заплатите на учителите си до тези на българските даскали, които са и най-зле платените на континента. Така след време и в западните държави ще се подвизават политици с интелектуалните качества на нашенските първенци.
И накрая ще си позволя да вметна, че ако всички държави с дефицит над 3% приравнят пенсиите на гражданите си до българските, това би означавало, че в социално и икономическо отношение Европа се е върнала с няколко века назад, а Европейският съюз се е превърнал в страна от Третия свят. И не, не е никак вярно това, дето Борисов разказваше преди на зяпналите от учудване хървати, а сега и на чехите,  че в България се живее добре. Защото със или без бюджетен дефицит икономиката на страната е във все същото замряло положение, държавата не функционира, безработицата расте и хората в мнозинството си едвам свързват двата края. А да се осмеляваш да даваш съвети при това положение е все едно да туриш на гол тупан чифте пищови.

Коментари

  1. Сещам се за онзи виц, дето азиатските социалисти казали - "Ние ще се борим да няма богати!", а пък скандинавските социалисти казали "Ние пък ще се борим, да няма бедни!" .... и след няколко десетилетия взели, че го постигнали :))))

    ОтговорИзтриване
  2. Ами че той добре си живее, човекът, истината им казва, не лъже. Анализирайте изречението "Ние в България си живеем добре" - т.е. той и неговите, които включва в "ние" си живеят добре, и това се вижда с просто око.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар