РУСИЯ – ОТ КУЛТ КЪМ ЛИЧНОСТТА ДО КУЛТ КЪМ ГЛУПОСТТА

От векове Русия впечатлява – с имперски амбиции, с православие, със студена зима, с нефт... Особено интересно се получи с Октомврийската революция (дето не е нито революция, нито е през октомври, но това е една друга тема на разговор). Пострада цялата планета, а за спомен от тази грозна и мъчна епоха ни останаха един куп паметници – на съветската армия-окупаторка, на Серьожата с винтовката, на различни болшевишки главатари и т.н.

И, разбира се, запазихме споменa за култа към личността, който за жалост не може да изчезне просто с едно щракване с пръсти. Нищо не изчезва с едно щракване с пръсти – дори и мавзолеят на Гошо Тарабата бая се противи преди да го превърнат в градинка на Данон - още една шепа прах в очите на тези, които искаха да скъсат с миналото и бълнуваха за лустрация и прочее глупости. Не изчезва и залпът на Аврора в главите на червенотиквениците, не изчезва и тяхната страст към ловните дружинки, властта и безочието.

Не можем да не се съгласим с Ломоносов, който съвсем искрено констатира, че нищо не се губи в природата, ами само преминава от едно състояние в друго. Абсолютно нищо! Дори и култът към личността си стои като тумор върху лицето на съвременна Русия под формата на чекисти от рода на товарищ Путин. Само че сега би било по-правилно да го наречем „култ към глупостта”, защото личност просто няма.

Искрено се радвам за братушките, че идиотското не убива... Защото в противен случай 140 милиона руски жертви на огромното пост-комунистическо похмелье щяха да се натръшкат в права линия от Москва до Владивосток.

Вчера попаднах на този монументален клип и не устоях на изкушението да го споделя с вас. Защото става все пак дума за директния шеф на Гоце и Боце, доктор хонорис кауза на ВТУ, славен строител на АЕЦ Белене и самодержец всей России...


Коментари

  1. Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие - Йохан Волфганг фон Гьоте

    ОтговорИзтриване
  2. Да взема да те попитам, Сандо, ти фен ли си на Буш Старши, на Буш Младши, на Клинтън, на Обама, на (извинявай) Саркози?
    И... вярваш ли, Сандо, на "братските" бомби върху Кадафи, да речем? Както, предполагам, си вярвал на бомбите върху Саддам и на "законното" му обесване... Както си вярвал на ракетите върху съседна на България Сърбия... Или си фен (кой знае?) на Берлускони? :)))

    Гоце, Боце и всички след 89-та в България са от едно котило. Ясно е. Обаче, приятелю, струва ми се, че ти живееш във времето на ченгето Георги Марков. На Коритаров, на Петко Симеонов и т.н. и т.н.

    Искам да кажа - на УЖ десидентите.

    Ще ти повярвам тогава, когато покажеш алтернатива. С пример. Да речем, Франция? :)))
    Или Германия? :)
    Или братските Съединени щати? :)))

    Всеки може да плюе. Както поета Яворов: "Като няма прокопсия, плюл съм в тая орисия". Като поета Славейков: "Не сме народ, а мърша"....

    Много съм любопитен каква алтернатива предлагаш на Гоце, Боце, Путин и другите п***и майни.
    Питам, щото те са такива, ама за мен алтернативата не е Обама, Саркози, Меркел, Берлускони. Съвсем не е.

    ОтговорИзтриване
  3. Пламене, не вярвам в никакви бомби - били те приятелски или неприятелски. Войната в Ирак беше също толкова мръсна, колкото и всички други войни, със стотици хиляди невинни жертви и т.н. Ясно е, че и в Либия Великите сили защитават - както обикновено! – интересите си. Алтернативата на Гоце, Боце и т.н. е едно най-елементарно гражданско общество, в което хората имат нужните права и задължения, за да се чувстват щастливи. И това е най-важното - хората да се чувстват като у дома си. Защото не знам дали си забелязал каква в какво се състои основната забележка на чужденците спрямо нас - ние изглеждаме нещастни, неудоволетворени и потиснати. А щом се чувстваме такива, значи живеем лошо. Няма смисъл да спорим, в сравнение със западните народи ние определено сме черногледи. Така че според мен алтернативата би била да построим гражданско общество по западен модел, в което да живеем в мир най-вече със себе си. Още повече, че разполагаме с реално предимство пред Запада - България е малка страна и може да си позволи лукса да не страда от болни амбиции.

    Колкото до "омразните" политически лидери Сарко, Меркел, Обама, Берлускони и т.н., мисля, че можем да не харесваме политиката им, но в никакъв случай не можем да ги обвиняваме, че не защитават с нокти и зъби интересите на държавите си. И дори ще ти доверя нещо - въпреки десните си убеждения аз не гласувах за Сарко на президентските избори, защото намирам, че в много отношения водената от него политика е в ущърб на хората от моята черга. За сметка на това обаче уважавам професионализма му и от сърце пожелавам на България поне веднъж в историята си да бъде управлявана от истински политик като Сарко (по възможност с подобна първа дама :-))).

    Не само всеки може, но и трябва да плюе срещу девиентните практики в политическия живот. Ако заемането на позиция срещу некадърността, корупцията и личната изгода според теб са плюене, то тогава с удоволствие бих се окичил с титлата "нагъл плювач". в същото време искрено се извинявам, ако съм засегнал някого несправедливо чрез критикарщината си спрямо политическия елит и пост-комунистическите странности на обществото - не съм ренегат или родоотстъпнник и целта ми никога не е била да плюя народа, от който произхождам.

    Та, Пламене, не живея във времето на УЖ дисидентите, защото съм съвсем наясно, че и УЖ опозицията у нас бе създадена от ДС. Но това означава ли, че всякаква форма на опозиция би била компрометирана и че не трябва въобще да има опозиция?

    ОтговорИзтриване
  4. Но не и на опозиция от удобна позиция.

    ОтговорИзтриване
  5. Защо? Един от основните принципи на Наполеон е бил да не напада добре защитени позиции. Т.е. да напада винаги от удобна за него, а не за врага позиция. Нарушава един-единствен път този свой принцип - при Ватерлоо...

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ти за отговора, Сандо.
    Не съм искал да те обидя с въпросите си.
    Просто вече сам не зная на кой свят съм...

    ОтговорИзтриване
  7. В никакъв случай не се чувствам обиден или засегнат по някакъв начин... Повечето от въпросите ти сам съм си ги задавал :-)))

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар