РЪКАТА НА АНРИ СЕ ПРЕВЪРНА В ПРОБЛЕМ ОТ ЕВРОПЕЙСКА ВЕЛИЧИНА


Мачът беше слаб, французите не заслужаваха победата, а ирландците играха сърцато, но изпуснаха златни голови положения... На всичкото отгоре французинът Тиери Анри си призна, че е играл с ръка, подавайки топката за изравнителния гол...
“Нищо ново под слънцето”, ще кажете вие, отбелязвайки посредствеността на футболните фенове, прехласващи се по една толкова несправедлива игра, носеща повече разочарования, отколкото радост.

Е, да, обаче в условията на демократична Европа и посевместно задоволство от дружния и мирен живот на разни народности в общата европейска торба подобни измами дразнят не само плебса, но и “големите клечки” по върховете на политиката. И ето, че ирландският премиер лично се оплаква на Н.В. Сарко и предлага двата отбора да преиграят мача. “Случаят трябва да бъде разрешен от висшите спортни инстанции, а не от Брюксел или някой друг” заявява премиерът и допълва : “Нашият спортен министър ще пише на ФИФА в подкрепа на жалбата... Мисля, че феърплеят е основен принцип на играта и че жалбата на ирландската футболна федерация ще бъде уважена.”

Саркози явно не се е разчувствал особено от накърненото национално достойнство на келта, защото с насмешка отвръща, че не му е работа да се бърка в подобни неща... И дори добавя, че подобно действие би предизвикало справедливи обвинения в авторитарност, т.е. пак ще го заклеймят като “супер-президент” и “на-всяка-манджа-мерудия”.

Гледам спортните страсти на европейските политически лидери и си казвам, че сигурно живеем абсолютно безметежно в най-прекрасния от всички светове щом си нямаме други проблеми, та затова се занимаваме с ритнитопковците.


...

Снимка: http://www.lexpress.fr/afp/fra/photo_1258626327083-1-0.jpg

Коментари

  1. E, ритнитопковците са важен елемент в придобиването на амнезия относно някой проблеми. Поне за малко.

    ОтговорИзтриване
  2. Абе и аз съм фен на ритнитопковците, обаче не мога да проумея как е възможно футболът да се намеси в разговор между президент и премиер. А най-много ме притеснява национализмът в спорта - хората престават да се интересуват от качеството на играта и залагат изцяло на отбора, с който се идентифицират и който представлява силата на тяхната мъжественост. Човек може да е почитател на даден отбор, но не е нормално да си криви душата и да го защитава, когато е очевидно, че противникът му играе по-добре. И тук съм доволен от реакцията на французите - въпреки прословутия им шовинизъм в момента всички са на мнение, че отборът се е класирал съвсем незаслужено за световното първенство в ЮАР и че треньорът Доменек е абсолютен некадърник.

    ОтговорИзтриване
  3. Няма и да го преиграват...попили са от челния български опит.

    ОтговорИзтриване
  4. Ха, оставаше и да го преиграят! Това би било равнозначно на Октомврийска революция във футбола!

    ОтговорИзтриване
  5. Аз виждам нещата от по-друг ъгъл. Не може нещо,дори и случило се на футболен мач, да се придобие по възможно най-очевадния начин чрез измама. Не може на този свят,колк ото и да е несправедлив,да се демонстрира по такъв ярък начин ползата от...несправедливостта. Тук вече нещата не опират само до спорта. И мисля, че моят любимец Сарко в случая не е прав. Защото той не е президент на коя да е страна, а на Франция - люлката на Свободата, Светлината и Духа! Лично аз бих приветствал едно преиграване на мача. Това ще бъде честно, почтено и...френско.

    ОтговорИзтриване
  6. Не му е работа на никой държавник да се бърка в международния спорт. Тя ако става така, ще трябва на всеки подобен мач да изпращат политически наблюдатели. Хайде холан - има си рефери и футболни федерации. Да са гледали, да не са спали. Може и правилата да си оправят, не политиците да оправят тях.

    П.П. Искам да допълня, че французите не са ми слабост, а Тиери Анри ми е един от най-антипатичните футболисти изобщо. :)

    ОтговорИзтриване
  7. И аз съм на мнение, че политиците трябва да се занимават само с политика и да не намесват футбола и спорта като цяло в политическата пропаганда... В противен случай пак ще го докараме или до комунизъм, или до национализъм от арабски тип (видяхте какво стана покрай мачовете Алжир-Египет).

    Колкото до общественото мнение относно ръката на Анри (или по-точно казано ДВОЙНАТА ръка, защото футболистът пипна два пъти топката...), 70% от французите смятат, че инцидентът е помрачил класирането на отбора им за световното в ЮАР.

    Освен това във вчерашното спортно предаване Téléfoot бившият сътборник на Анри от националния отбор Бикшенте Лизаразу критикува съвсем искрено не толкова нечестния гол, колкото поведението на Анри - първо, повежда топката с ръка, второ - радва се искрено и буйно на нечестния гол, трето - сяда близо до ирландците уж със съчувствие, а всъщност всичко е театър за телезрителите, четвърто - излиза с мнение, че мачът би трябвало да се преиграе, когато ФИФА вече беше отхвърлила вече жалбата на Ирландия и на всички им беше ясно, че резултатът е дефинитивен.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар