ОГЛЕДАЛО ЗА ОБРАТНО ВИЖДАНЕ

След дълги години живот в чужбина човек ще-не ще започва да се интегрира и да разбира критичния поглед на чужденеца. А като се поогледа малко, установява и еволюцията в отношението към една страна, която доскоро беше известна единствено с киселото мляко и спортните си постижения. Ако се бяхме понапънали малко, щахме да добавим и още няколко подточки към националната си характеристика, която щеше да е скромна, но достойна и естетически издържана. За сметка на това обаче ние запретнахме ръкави и я пренаписахме изцяло – с тонове правописни грешки и измислици.

Първите впечатления от огледалото

Тогава, малко след смяната на режима, в чужбина почти никой не знаеше коя е столицата на България, а най-известните българи бяха Христо Стоичков и Емо Костадинов (с гола в последната минута на „Парк де пренс”). Всички приятелски ме потупваха по рамото и ми се радваха като на екзотичен островитянин, а аз разказвах с увлечение за българската природа, за красивите девойки, за шопската салата и ракийката...

Статутът ни на „весел народ от спортисти” обаче започна постепенно да придобива по-странни форми. И както във фантастичния жанр напрежението се поддържа на заден фон от тревожното бръмчене на необясними събития, предвещаващи нещо страшно (виж Стивън Кинг), така и в моя случай започнаха да се появяват странни знаци – първата информация за България, публикувана извън спортната рубрика, разказваше как в някакъв окръжен град местни велможи си устроили пиршество с животните от зоологическата градина...

Благодарение на Жан Виденов България излезе за първи път на челно място в информационните емисии – зърнена криза, пирамиди, протести...

През следващите години политическите новини, произлизащи от страната ни, отстъпиха място почти изцяло на черната хроника, а българската идентичност се свързваше основно с проституция, крадени банкови карти и автомобили, рекет, продажба на бебета, допинг, алкохолизъм, просия и измами от всякакъв вид. И разбира се българските медици в Либия – символ на несправедливост и държавническа импотентност.


Забранената тема

Въпреки редовните скандали с българи в чужбина, родните медии проявяват странна разсеяност и почти винаги забравят да ги отразят. Така например българската общественост „проспа” нашумели случаи като убийството на 19 годишната проститутка Гинка. Също така съвсем бегло бяха споменати и продадените български бебета, и книгата на бившата проститутка Галина Вълкова, и бандите джебчии в метрото, и пълчищата гастербайтери, живеещи в катуни под мостовете ...

Причината за това на пръв поглед непрофесионално поведение е много проста – криминалните гурбетчии са един от движещите фактори на българската икономика, които позволяват на страната ни да отчита завиден икономически ръст без в действителност да произвежда почти нищо. Според най-скромни сметки от 2006-та година, само износът на проститутки към западна Европа (около 20 000 жени само във Франция, Италия и Испания) докарва между 900 милиона и 1,8 милиарда евро, което се равнява на 3,6% до 7,2% от брутния вътрешен продукт.
А като прибавите към тези суми и доходите от безподобната приватизация, от трафика на дрога и оръжие, откраднатите пари от еврофондовете и спекулациите с недвижимо имущество, се оказва, че българската държава е пиратска структура, която съществува единствено благодарение на бандитизма.

Звучи невероятно, нали? Разказът ми наистина се превърна в някаква кошмарна антиутопия. За съжаление обаче положението може да е и още по-зле, отколкото изглежда в момента... Особено ако начело на държавата стои не някакъв първобитен диктатор, ами групировка от пост-тоталитарен характер, дирижирана от вещата ръка на московски самодержец.

Но да не се отдалечаваме от темата! Пиша тези редове, силно впечатлен от новите ни изяви във френските медии. Отново ни споменават за орязаните евро-фондове и за газовата криза, а преди няколко дни телевизионният канал Public-Sénat излъчи филм за българските роми.

И разбира се делото за убийството на Мартин Борилски... Два френски вестника (Le Figaro и France soir) публикуваха статии, които едва ли са преведени извън виртуалното пространство (превод на първата статия можете да намерите тук).

Французите се почувстваха пряко засегнати от това ужасно престъпление не само защото убийството е извършено на френска земя, но и защото Мартин е завършил първи по успех факултета Асас, считан за най-престижния правен институт във Франция. Всъщност в случая е убит един блестящ младеж, а заедно с него умира част от гордостта на Републиката, както и осъществената мечта на хиляди други обикновени млади хора, които чрез Мартин също успяват да се докоснат и да усетят освобождаващата светлина на френската столица.


Развод по европейски

Има много поводи за неразбирателство, но вие не се сърдете, добри хора, на свъсените вежди на безцеремонния наблюдател, защото не винаги виновно е кривото огледало и не винаги хората ги е еня толкова за нас, че от завист за небивалите ни успехи да се опитват да ни смачкат самочувствието с тенденциозни забележки.

Така че, нека приемем поне за миг, че погледът на чужденеца е обективен и че упреците са причинени от разминаване в ценностните системи. Напълно нормално е немците да се бунтуват срещу съсипаната природа, французите да вдигат революции срещу нарушаването на човешките права, а италианците да колабират пред неземната красота на нашите панелки – разните народи и нации са си изградили светоусещане, различно от българското, което разбира се не е критерий за качество, ами за несъвместимост.

А ето го и разумното разрешение на проблемите ни – след всички тези скандали съжителството с Европа се е превърнало в непосилно терзание и за двама ни. Все се караме, викаме, лъжем и изневеряваме и нищо хубаво няма да излезе от тази връзка. И затова предлагам най-искрено да се разделим, докато това все още е възможно. Защото следващата стъпка може да е фатална за един от двамата.

Коментари

  1. Тези от Public Senat акъл нямат. Сега агент Гоце ще ги порицае, че очернят България, а Станишев ще им напише гневно писмо, че водят антибългарска кампания. Мале мила, не им завиждам!

    ОтговорИзтриване
  2. Страшно, но вярно! А пък репортажът за ромите дава едва една стотна от истинското им състояние...Така е - властта краде и мачка, народът търпи като вол,продажните журналисти реват, че чужденците изопачават истината...Коя истина,мошеници?

    ОтговорИзтриване
  3. Мисля, че попаднах в блога на Сандо след неговата статия за Лили Иванова, която аз никак не харесах. Но със следващите си съобщения той толкова много се изкачи в очите ми, че вече направо лети в небесата!
    Шегата настрани, напълно се присъединявам към позицията в статията и искам да добавя нещо от себе си. Имам син, който е две години по-млад от Сандо и отдавна живее в Германия. Непрекъснато ми съобщава точно същото, за което пише Сандо тук. В Германия например преди 2-3 години са давали потресаващ телевизионен филм за българските роми, в който подробно е описана "традицията" за купуване (мисля, че беше чрез търг) на млади момичета за съпруги. (Не знам дали не е същият филм, за който пише в съобщението тук). Бил е широко гледан в Германия и е генерирал силни реакции - ясно какви! В България, поне доколкото на мен ми е известно, този филм изобщо не е показван, въпреки наличието на многобройни телевизии - държавни, частни .... И това, разбира се, трябва да се определи като съвършено идиотско поведение! Една напреднала и цивилизована (днес) страна чрез телевизионен филм показва недъзи на друга страна, която претендира за правова и цивилизована! И вместо критикуваната страна да приеме критиката, да я покаже на хората и след това анализира - с оглед решаването на описания проблем, тя си завира главата в пясъка - а може би дори би следвало да се каже, че умишлено крие важна обществена информация! И нещо повече, поведението на днешните некадърни български управници по отношение на европейските (и други) критики спрямо България е дори ПОВЕЧЕ ОТ НАГЛО! Сигурно си спомняте изявлението на персонажа, известен като агент "Гоце", за филма на Би Би Си за Могилино! Преди дни беше налице подобно поведение и на един сходен персонаж, когото аз наричам "Сергейчо с моторчето". За втория случай можете да прочетете текущи разсъждения в блога на Иван Бедров, тук:
    http://ivanbedrov.blogspot.com/2009/02/vs-cnn.html
    За първия - в блога на Иво Инджев, тук:
    http://ivo.bg/2009/02/09/%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%BB%D1%8A%D0%B6%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BD/
    На двете места ще намерите и мои препратки за много показателния случай отпреди половин година, в който, докато агент "Гоце" заклеймява филма за България (за Могилино) на Би Би Си, над ХИЛЯДА британци го определят като ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН, а много от тях изразяват готовност ВЕДНАГА ДА ОТИДАТ НА МЯСТО в България и да помогнат!
    Искам и още нещо да кажа по темата, но ще го отложа за по-късно, тъй като съобщението ми стана дълго.

    ОтговорИзтриване
  4. Сандо,
    Разводът ни с ЕС ще донесе две "ползи". Едната е краткосрочна, а другата -дългосрочна.
    Дългосрочната е, че от страниците на световните вестници ще скочим върху страниците на световната история. За постоянно.
    А краткосрочната е, че все пак разводът ще допринесе за щастието на прогресивните сили. Които всячески се стремяха и се стремят за постигане на раздялата.

    Горе главата и лек ден,
    Алеко

    ОтговорИзтриване
  5. Е,това вече е хубаво - млади люде с категорична, честна позиция, подплатена с талантливо перо. Имам предвид позицията тук на Сандо, както и хубавия също материал на Яна Боянова в нейния блог - защо тогава някои казват, че нямало българи, които да преобърнат нещата в бедната ни родина? Има, ама не им стиска на ония, които са измислили пъкления сценарий на "българската" перестройка.
    Лично за себе си, а както се вижда, това се споделя и от Кабакчиев,подобни материали от такива млади хора са моята "светлина в тунела"...Дано и те да не ме разочароват...Ето така трябва да се пише - талантливо,мащабно, а не дребни закачки и заяждания...Браво!

    ОтговорИзтриване
  6. Красимир Кабакчиев - Тук съм написал само онази малка част от българската хроника в чужбина, която се е запечатала по случайност в паметта ми. Иначе целта ми съвсем не е да слагам "черни точки" на родната си страна, ами на престъпния модел на държава, който - както и да го гледаме и мислим - ни е натрапен отвън.

    Алеко - аз лично съм голям привърженик на идеята за обединена Европа - не непременно в сегашния й вид и определено с по-малко бюрокрация. И именно поради тази причина смятам, че с про-московското си правителство България може сериозно да навреди на бъдещото развитие на ЕС. Много бих искал да сме част от "европейското приключение", но за жалост в момента това е напълно невъзможно, защото става дума за държавен паразитизъм. А подобен проект е прекалено ценен и важен за бъдещето на цялото човечество, за да го жертваме в името на кебапчийските идеи на шепа хрантутници. Затова - всяка жаба да си знае гьола.

    Искрено се надявам скоро да дойде ново поколение политици - младо и необременено от комунистическото минало, споделящо европейските ценности. Кой знае, след десетина години, може би...

    ОтговорИзтриване
  7. Сандо,
    Казваш след 10 години. А дотогава?
    Въртим палци, докато се появят новите необременени политици.
    През това време, такива като теб трябва да си съчиняват легенда за произхода. А такива като мен - абе, майната им на такива като мен.

    ОтговорИзтриване
  8. Извинявай - горното е от мен - Алеко.
    Бъди здрав.

    ОтговорИзтриване
  9. За жалст, написаното е съвсем вярно - никой не иска да ни очерни. Но не мога да се съглася, че трябва да се разделим с ЕС. Да, ние все още сме като сополиво циганче пред Ротари клуб. Но главно от нас (т.е. от вас - младите) зависи да си избършем носа, да се изкъпем и да спазваме правилата. Не казвам, че е лесно - но е по-добре, отколкото да се върнем отново в гетото.

    ОтговорИзтриване
  10. Сандо.
    Хубава статия. И критиката ти към бг. журналистите е напълно основателна, а и за останалото си напълно прав. Стилстично е удоволствие да те чете човек.
    Та вичко добре,но не съм съгласен с коментра ти за 10те години.
    Преди 20г. си казвахме, че нещата, нацията,режима за сега/тогава/ са непоправими, но като се смени 1поколение/вече се смени, почти/ нещата, нацията , режима ще се оправят. Мислиш ли че са се оправили?
    Аз категорично не мисля. Не мисля И че ще се опраят. Поколението, което трябваше вече да е готово да промени издъно нещата е окончателно морално, психически,интелектуално,вербално... интоксикирано в мнозинството си. И също така и мързеливо, като болшинството от предните поколения.
    Всичко това го казвам със съжаление, но това са моите наблюдения.

    ОтговорИзтриване
  11. Е, признавам, че предложението ми за излизане от ЕС не е сериозно, защото това би било равносилно на самоубийство. Но трябва непременно нещо да се направи и то веднага, за да не отиде всичко зян. А освен това, както казва Алеко, никак не ми се иска да си измислям нов произход от срам, че съм българин.

    Колкото до "новото поколение" в политиката, имам предвид, Hinkoff, това поколение, което в момента е на около 30 години - по-старите си ближат раните от комунизма, а по младите са от, хм, "чалга-поколението"... Така че само онези, които прекараха детството си при комунизма, но не се опорочиха от него, защото израстнаха с мечтите на прехода, могат да свършат някаква работа. А те ще са боеспособни след десетина години... Ако не са се изнесли вече всички в чужбина де...

    ОтговорИзтриване
  12. САМОЛЕТЪТ ЗАКЪСНЯВА


    Събрани на летището, върху което сипе пламък
    и ни събаря слънцето и в пот ни дави -
    отдавна трябваше да отлетим оттук и да се махнем...
    Но самолетът закъснява, самолетът закъснява.

    Да бяха се показали поне в запаления въздух
    излъсканите му крила - да знаем, че го има.
    Разгърдил черния си фрак, напразно гарванът се бъхти
    да изкопае дупка, през която той да мине.

    Промиваме червата си с кафе и чоплим новините.
    И шоколада се топи - децата плачат със сълзи кафяви.
    Изпратихме Дадал и неговия син Икар, но никой
    не се е върнал да ни каже за какво се бави.

    Обади се отнякъде пилота, само за да обещае,
    че ни очаква друг живот - и повече не чухме.
    И си представяме сега, политнали към рая,
    как нашите души се спускат с бели парашути.

    В съседните летища, от които ни разделят мрежи,
    излитат всеки миг - небето ще съборят...
    А ние късаме билетите, докрай изгубили надежда,
    и чакаме нощта - като добичета покорни.

    Навярно ще пристигне той и както ангел се вестява,
    ще тичат старците подир крилата му приведени...
    Но мене няма да ме има - моята глава тогава
    ще бъде къща на щурците с камъчета обзаведена.


    © Борис Христов

    ОтговорИзтриване
  13. Няма да коментирам публикацията и коментарите. Но, доколкото става дума за медийното отражение в чужбина на България, ще ви дам един истински случай.
    Световно по спортна гимнастика в Страсбург 1978 година. Имаме големи надежди за звездата ни при мъжете Стоян Делчев – той вече има име, даже елемент на висилка е официално кръстен на негово име „салто Делчев”. Изиграва той блестящо точно висилката (със салтото, разбира се, единици се опитваха да го правят), публиката го аплодира горещо и чака шампионска оценка. Изненадващо обявяват оценка, която го изважда даже от тройката.
    Публиката полудява! Вдига неистов шум, в залата е невъзможно да се чуят даже високоговорителите. Тропане, свиркане, скандиране – състезанието е прекъснато. Край съдийската маса започва суетня, вижда се, че се събират. В крайна сметка съдиите се принуждават да коригират оценката – беше очевидно, че публиката няма да отстъпи.
    И сега по темата. На другия ден вестниците нашироко коментираха този случай. В няколко пишеше „гимнастикът Стоян Делчев от София – Турция”…

    ОтговорИзтриване
  14. Графе, че Вие вече изкоментирахте статията на Сандо. С това - последното - за София, Турция. Това за повишаване на самочувствието ни ли е?
    Да не би да ни обяснявате колко прости са европейците? И че френските криминалисти са се объркали с ДНК пробите и с останалите тинтири-минтири доказателства? Докато нашите съдии от всички инстанции са преки наследници на Темида по бащина линия и са по-ерудирани от някакви си франсета.
    А пък колко гот ще ни бъде на всинца без ала франгите.
    Хайде, холан. Всеки има своята история.
    Моята няма да я натрапвам.

    Алеко

    ОтговорИзтриване
  15. Алеко, така ли разбрахте коментара ми? Мога и да го потретя, но по-добре го прочетете пак.
    А ето за повдигане на самочувствието Ви – българските медии по нищо не отстъпват на европейските. :D

    ОтговорИзтриване
  16. Трябва да се отърсим от Азия-та в нас, има определена група династично обременени хора в България, които ще са по- добре, ако открият широките руски степи, а и ние ще сме щастливи от това

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар