Коледната украса в Париж




Тази година "Градът-светлина" опитва да живее природосъобразно, пестейки електроенергия - кметството е решило да използва осветителни тела, които консумират два пъти по-малко електричество. Според публикуваните цифри около 150 километра улици са украсени с празнично осветление, за което са използвани 180 километра светещи гирлянди.


Направих една обиколка и констатирах лично разликата с миналогодишната украса.


На Champs-Elysées новата светлина е синкава и ми се струва по-приятна и мека от бялата светлина, която беше доста години в употреба.


Особено добре е осветено виенското колело на площад Конкорд, а площад Вандом е превърнат в истинско бижу на научната фантастика!


При големите магазини няма съществена промяна - Лафайет е със старото осветление, а Прентан пак залага на пищните и анимирани витрини.




Всичко е хубаво, когато се прави от сърце! При французите естетиката е нещо като религия, така че ако се нуждаете от идеи за празничната декорация, непременно хвърлете едно око към френската столица!


Весели празници!


Коментари

  1. Страхотни снимки и коментари!
    Точно каквото му трябва на човек за коледно вдъхновение!

    ОтговорИзтриване
  2. А красота! Пропуснах си шанса да мина за един ден през Париж и сега виждам,че има за какво да съжалявам. А кой е казал,че еко-то не може да е красиво :) Весела Коледа и приятно блогване :)

    ОтговорИзтриване
  3. В Париж е хубаво по всяко време на годината, така че човек трябва да дойде повечко пъти, ако иска да разгледа както подобава :-)))
    А за коледно вдъхновение най-много ми уйдисва чашка champagne :-)))

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря за малката, но фантастична разходка из Париж.
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  5. Аз пък ти завиждам, че си в Париж! :) харесва ми блога ти, засега, нямах време да прочета всичко :) и това ще направя, има време ;) давай в същия дух! А Париж е прекрасен, дори и с енергоспестяващи лампички :Р

    ОтговорИзтриване
  6. Мдааа, красота...

    Изразът "Градът светлина" ми напомни за още една красота с френски адрес, на която можах да се полюбувам единствено по ТВ. Препоръчвам да отделите няколко (по възможност повечко) минути за виртуална разходка на този адрес:

    http://www.lumieres.lyon.fr/lumieres/sections/fr

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар