БУРГАСКИ УЖАСИ

След земетресенията и погасените с видимо нежелание пожари във Витоша, след калпавите правителства и поставените от ЕС негативни оценки дойде ред и на друг вид нещастие, което този път взе невинни жертви. Става въпрос за терористичния акт на летище Сарафово в Бургас, превърнал се в една от водещите световни новини.
Жалко е, че страната ни се прочува с такива грозни събития, жалко е наистина, но пък е и неизбежно. Защото сред всеобщото нехайство и мърлявщина щеше да е наистина чудо, ако световните проблеми не бяха намерили плодородна почва и у нас.
И все пак...
На всеки обикновен наблюдател му идват на акъла някои простички въпроси, на които ми се струва, че "властта" комай не може или просто няма да намери желание да даде отговор.

Първо, премиерът ББ беше заявил преди време, че в България нямало опасност от терористична дейност, защото "на всеки ъгъл има дюнер". Оказва се, че или ни е лъгал, или е бил опасно наивен. И в двата случая обаче ни дължи извинение. И дори много повече от извинение.

Второ, какви ще са последствията за България в международен мащаб и кой ще понесе отговорност за тях? Защото вече и на идиотите им стана ясно защо Шенген бяга от нас като дявол от тамян.

Трето, какви ще са последиците за българския туризъм и кой ще поеме отговорност за икономическите загуби в разгара на сезона?

Четвърто, сигурно ли е, че наистина не е имало никакви предупреждения за задаващ се атентат? Ама 100% ли е сигурно? Защото гледайки притеснената физиономия на Плевнелиев, който по време на земестресенията в Перник стоически се разхождаше из чужбина и подаряваше яйца на папата, ме налетя мисълта, че може пък и да са поназнайвали нещо... Ако се окажа прав в предположенията си, големи уволнения ще настанат в страната на Ботев и Левски, вервайте ми! Лично Путин и Обама ще дойдат да връчат заповедта за уво.
Иначе все си мисля, че не е нужно да получаваш предупреждения за опасност от атентати срещу израелски граждани, защото това - по мое скромно мнение - си е повече от очевидно. Но както и да е... В страната на доносниците е нормално да чакаме официално предупреждение за ясни от самосебе си заплахи.

Пето, на всяко едно ниво в България бъка от разузнавачи, доносници, шпиони, разведчици, ченгета, ушета, явочници и какви ли не още агенти, които официално мотивират иначе откровено мръснишката си професия с желанието да служат на майката-родина и да осигурят добруването на народа. Само че всичките тези пъплещи насам-натам гадини така и не можаха нито да прихванат задаващата се опасност от атентат, нито да я предотвратят. Защо? Ами защото на всеки му  ясно, че целта на агентите е собственото им добруване, добирането до доходоносни службици и различни материални облаги, а доносничеството и симулацията на дейност са само удобен и лесен метод за преуспяване, съвместим с опортюнисткия им и конформистки манталитет. Редно е да осмислим истината за агентите и ги осъдим със закон - и действащите, и бившите. И стига вече сме играли на "тука има, тука нема" с мерзавщината, отговорна за всичките нещастия на народа ни.

Редно би било също така да констатираме най-сетне факта, че властта такава, каквато е, не е способна да се грижи за сигурността на гражданите и територията си. А оттук пък можем да си извадим заключението, че самата държавност губи своя смисъл, когато основната функция на държавата - сигурност и просперитет - съвсем тенденциозно не се изпълняват от поне 60 години насам.

Мене ако питате, атентатът в Бургас е ужасен не само заради невинните жертви, но и заради разкритата чрез него тъжна истина за цялостната немощ на държава и общество.
Оттам-нататък на умряло куче и да вадят нож, ефектът ще е същият.
...

Коментари

  1. Голяма част от казаното е точно и вярно. За жалост сигурността и просперитета в една държава не могат да се подсигурят с магическа пръчка.От 1999г. насам страната е на автопилот и за това вина носят 240-те ,,хрантутника" помещаващи се на центъра в София. Хора!!! /ако мога да използвам това определение/Спрете да крадете и помислете, че само и единствено от вашата воля зависи бъдещето на една малка държавица наречена България!

    ОтговорИзтриване
  2. Аз пък мисля, че за да има ефикастност каквато и да е превантивна мярка, ще трябва да станем полицейска държавна диктатура, като Щатите. На мен пък не ми се живее в такава. Израелците с политиката си ще си носят кръста навсякъде, добре че атентаторът е премерил бомбата, та не е убил хора извън автобуса. И какво сега, заради опастността от атентат върху израелци да вземем да затегнем и без това жалкия ни животец, да се охарчи държавата за тоя дет духа. Защото, приемете, че каквито и мерки да се прилагат, в една демократична държава, всеки може да се придвижва и да си ходи където му скимне. И ..станалото станало, останалото е популизъм.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Реално погледнато, българската държавност съвсем не е демократична - изборите са фалшифицирани, правораздаване няма, управляващите участват в силови структури и т.н. От което излиза, че зададенте от теб условия за полицейска държава са налице... Колкото до Щатите, можем само да си мечтаем за тамошната "диктатура" и придружаваяите я "несгоди".

      Изтриване

Публикуване на коментар