Санитарната криза в Перник и крахът на едно псевдо-управление

За европейските мащаби Перник е малък по население град : през 2018г. брои официално 73 111 жители. За жалост градът не е толкова известен с хилядолетната си история и икономическото значение (безвъзвратно западнало през последните десетилетия), колкото с ниското качество на живота и състоянието на постоянна санитарна криза, в което перничани са принудени да живеят.
Според европейските статистики, Перник е първенец на континента по замърсен въздух, което е една от причините за кратката продължителност на живота в града. Разбира се, всички перничани знаят, че основен виновник за отровния въздух са систематично изгаряните в пещите на някои промишлени предприятия отпадъци. Има разбира се и други причини, например бедността, караща хората да се отопляват на дърва и въглища и да купуват стари автомобили, но основен замърсител както на въздуха, така и на почвата и водите, остава индустрията.
Перничани живеят в подобни условия от времето на комунизма, та дори и от преди това, свикнали са да търпят, сякаш наказанието им идва "свише". Това обаче не е така. Наказанието им идва от безскрупулни търгаши, печелещи огромни суми за сметка на здравето на обикновените хора. Такъв е например Христо Атанасов Ковачки, който контролира няколко теца в България. В тях той изгаря с благословията на държавните институции боклуци внос от чужбина.

Но трагедията на перничани съвсем не спира тук, защото същата тази промишленост със съучастието на същите тези институции (правителство, област, община) превърнаха санитарната криза в санитарен скандал. Става въпрос за водния режим на град Перник и околни села, до която се стигна след зверската експлоатация на язовир Студена и пълната немарливост при наблюдението на нивото му. Оказва се, че за катастрофата се е знаело отдавна, но е била умишлено скрита преди изборите. Но дори и когато скандалът избухва, язовирът продължава да бъде източван със съгласието на министър Нено Димов - както от големите предприятия (ТЕЦ-о на Ковачки, Стомана...), така и от съседния Радомир, който би трябвало да се захранва от Студена само в краен случай.

Особено скандална е липсата на реакция от страна на премиера Бойко Борисов, който прехвърля аферата на регионалния министър, казвайки, че трябва да се направи нещо бързо, защото подобна трагедия ... "не е добре".
Т.е., според Борисов степента на важност и трагичност на катастрофата, породена от липсата на вода за ясли, детски градини и училища се оценява на "не е добре". Според бинерния му мозък липсата на елементарна хигиена просто "не е добре". Това, че човек няма достъп до питейна вода, че няма възможност да поддържа лична хигиена, да пере и да чисти се свежда само до "не е добре". Че болничните заведения и лекарските кабинети нямат вода за медицински нужди "не е добре"!

Но нека се опитаме да го разберем : минимизирането на подобен скандал, засягащ втория по големина след столицата град в западна България, цели успокояване на страстите, които биха могли да доведат до бунтове. А бунтовете пък от своя страна биха довели до "клатене на стабилността", от която кръговете около премиера и прокуратурата имат вопиюща нужда, за да въртят бизнес. Може би затова през последните дни правителството прати в Перник няколко фургонетки жандармерия - за да всява страх и да предотврати вадене на винкели. В същото време данните за наличните количества вода в язовира също бяха фалшифицирани - случайност?

С неадекватните си действия (на каквито впрочем единствено е способен) премиерът без да иска подсказва на перничани единственият възможен изход от статуквото, довело до кризата - масов протест и насилствено изгонване на бойкоборисовщината от властта.
Нека не забравяме, че според Михаил Горбачов именно чернобилската екологична катастрофа погреба СССР... И нека не забравяме, че в България тоталитаризмът също започна да си стяга багажа с Екогласност и протестите срещу обгазяването на Русе.

Така че, драги Перничани, делото по спасяването на давещите се [в корупция, нехайство и некадърност] е в ръцете на самите давещи се. Ако сами не излезете на улицата, никой няма да го направи вместо вас и да брани правата ви.

...

Коментари