На лов за хора

Има и такъв спорт. Да, има. В България. Оставяш дребен крадец-ром да влезе в територията на дома ти и го опушкваш като дивеч. След това идва неприятният момент с разследване и т.н., но в крайна сметка съдът те оправдава, а ти можеш да окачиш некролога на застреляния като един вид трофей над камината си и да разказваш около огъня на приятелите цялата ловната история с всички детайли - къде си го гръмнал, с какъв калибър и с колко куршума, как се е преметнал, как е агонизирал, как се е молил за милост, как е издъхнал, какви близки са го оплаквали, как са им се подиграли в съда... А те ще се смеят, смеят...

Работата щеше да е друга, разбира се, ако отстреляният е съвсем беличък, млад българин, принуден от злата съдба, световната конспирация, приватизацията на Кремиковци и Костов да открадне някое и друго беемве, за да се препитава. Тогава вече обществото ще се разбушува и ще иска да те пречука и тебе.
А ако пък самият ти си ром, а застреляният при независимо какви обстоятелства човек е българин, тогава пък си осъден още преди да се родиш.

Как е възможно човек да убие и да остане ненаказан ли? Да упражни насилие над друг човек заради кражба на предмети, да посегне на здравето и направо да отнеме живот, при това съвсем предумишлено и с незаконно оръжие, след което дори да опита да прикрие престъплението си, а съдът да го оправдае? Да го осъдят единствено - и то условно - за незаконно притежание на оръжие?

Ами... Това е нормално в някои общества. Въпрос на приоритети и цивилизационен избор...

Отношението към живота на един обикновен дребен крадец е показателно за всеки един българин. Та нима повечето хора в България не са дребни крадци? Нима не са декларирани на минимална заплата, за да не плащат данъци? Нима при удобен случай не "прибират" държавна собственост? Без да забравяме корупцията на всички нива в администрацията, "отклоняването" на еврофондове, осребряването на фиктивната служба и на фиктивните разходи и т.н. За големите риби пък да не говорим - КТБ, заводи, предприятия, плажове, планини, апартаменти, къщи за тъщи... там става въпрос за милиарди, а безнаказаността е още по-голяма. Там вече човек може да убие и детето си с - да речем - мотошейна, а за виновно ще бъде обявено упътването за каране на мотошейна.

Но това обикновеният човек няма как да го разбере, защото му е невъзможно да се идентифицира с отстрелян ром. Обикновеният човек се има за отстрелващ, нищо че цялостно погледнато България е дребният крадец на Европа. Българското общество се ръководи по престъпна социална норма от корумпирани и увъртяни до шия в далавери политици, за които животът - независимо чий - не струва пукнат грош. В крайна сметка управляващите са точна проекция на тайните въжделения и стремежи на управляваните - ни повече, ни по-малко.
И въртележката се завърта по възможно най-логичния начин, поради което българинът се оказва с най-кратка продължителност на живота, най-скапан живот и т.н., и т.н.
Защото в статистиката убиецът и убитият са един и същи човек, а животът им е общ, средностатистически, несправедлив, грозен заради престъплението и направо уродлив заради липсата на правосъдие и уважение към човешкия живот.
То пък един живот...


Коментари