Кой се страхува от Кумчо Терористчо?

Признавам, че ми е драго, когато хората се безспокоят за мен и семейството ми, за сигурността и физическия ни интегритет... Но държа все пак да уточня, че във Франция, където от началото на миналата година около 230 души загинаха при терористични атаки, цари спокойствие.
Това го казвах и на всички българи, които живо се интересуваха от битието ни в една едва ли не "съсипана от тероризма и тотално задмината от събитията" страна. И съответно не ми вярваха, когато повтарях отново и отново, че въпреки цялата комплицираност на ситуацията трагичните събитията не променят особено начина ни на живот.
Да, тъжно и страшно е, когато на броени метри от яслата на сина ми терорист убива заложници. Или когато до стадиона, където с дъщеричката ми ходихме на концерт на Пол Макартни, избухнат бомби, а в концертните зали разстрелват хора. Или когато рано сутринта на отиване към летището научим за атентат на Лазурния бряг, където сме били толкова пъти на почивка.
Франция понася удари заради позициите си на международната сцена, заради интервенциите си срещу ислямистите в Мали, Централна Африка, Сирия, Либия. Плаща и заради начина си на живот, заради Човешките права, заради красотата на Париж.
Плаща заради завистта и ненавистта, които тя поражда с непрекъснатия си стремеж към усъвършенстване. А така е било винаги - от нашествията на викингите до ден-днешен.
Французите си дават сметка за всичко това и продължават стоически напред въпреки някои популистки залитания в крайностите, например глупавия дебат около "буркините" или нарастващата мощ на крайно десния Национален фронт.

Но ислямизмът ще бъде победен, терористичната вълна ще отмине и всичко ще си дойде на мястото.
Онова, което ще остане далеч по-дълго са предубежденията и страхът у... българина. Защото те му се насаждат ежедневно с тенденциозни и измислени информации, организирани в мощна анти-европейска пропаганда. 
"Алфа рисърч: Бежанците и тероризмът са главен източник на напрежение у нас"
Прочитайки заглавието, си дадох сметка, че българинът е далеч по-наплашен от онези, които са в открита война с екстремизма и понасят ударите му в плътта си.

Защо се създава масова истерия? Каква е мотивировката на това сплашване?
На първо място се нарежда желанието на някои извън-европейски актьори да подронят престижа на Европейския съюз, с когото са в пряка конкуренция за зони на влияние, изкарвайки го слаб и неспособен да се справи с терористичната вълна. Същите тези актьори притежават цели партии, както и повечето медии в България. И съответно експлоатират темите, събуждащи примитивните фобии у човека - насилието под всичките му форми, чужденците, различието.

Очевидно темите за тероризма и мигрантската вълна пасват много добре на анти-европейската доктрина, поради което са в центъра на пропагандата.
Така например ставаме свидетели на откровени лъжи по официалния руски канал за чужбина Россия 24 - френски журналисти доказват, че в репортаж за масови безредици, предизвикани уж заради мигранти и документиран с различни интервюта, ВСИЧКО Е ИЗМИСЛЕНО! Кадрите са заимствани от репортажи за манифестациите срещу новия трудов закон, а интервюираните говорят за съвсем други неща. 
 
Медиите спекулират с произхода на терористите, асоциирайки го с мигрантите. Фактите обаче показват, че почти всички терористи, извършващи терористични актове във Франция, имат европейско гражданство.
Спекулира се и с броя мигранти, както и с трудностите те да бъдат посрещани и устроявани, а Франция е бивша колониална империя и е посрещала в историята си мигрантски вълни, в сравнение с които сегашната прилича на пионерско мероприятие в Чуйпетлово.
И в крайна сметка българинът губи доверие в европейските институции и се страхува - за французите и за себе си.
А от негативите печелят както имперските амбиции на Москва, така и българските управници, които с радост оставят медиите да отклоняват вниманието на обществото от истински наболелите въпроси.
Само дето е жалко, че балканският лев пак напълни гащите...

....


Коментари