Гобленът от Байо - един почти хилядолетен комикс

От доста години се канехме да отидем до нормандското градче Байо (Bayeux), с което ни свързва не само любопитството към нормандската история, кухня и пейзажи, но и преки фамилни връзки, благодарение на които децата ми днес са наследници не само на непобедимия болярин Кракра, но и на нормандския херцог Гийом, който след победата си при Хейстингс става крал на Англия.

Тази година всъщност се честват 950 години от битката, а в Байо пък се намира единствената по рода си бродерия/гоблен, разказваща с невероятни подробности как Гийом Копелето, наречен впоследствие Гийом (Вилхелм, Уилям) Завоевателя, побеждава английския крал Харолд и се качва на престола.
Гобленът представлява бродиран плащ с дължина 68,38 м и ширина 0,5 м, върху който се различават различни сцени, описващи превземането на Англия от норманите. Предполага се, че произведението е поръчано от епископ Одон (брат на Гийом) и е било разпъвано в катедралата на Байо, за да онагледява пред неграмотното народонаселение историческите събития. Със своите 636 персонажа, 202 коня и мулета, 505 други животни, 37 сгради, 49 дървета, или общо 1515 фигури, бродерията е безценен извор на данни не само за историята, но и въобще за живота през средновековието.
Можете да разгледате гоблена в музей, където ще научите много интересни факти както за изработката му, така и за съхраняването му в една близо хилядолетна епопея. Редом с това ще видите и възстановка на нормански/викингски кораб, изработен по тогавашна технологаия и преплавал моретата с истински моряци на борда, ще видите и макети с обяснения за битката и последвалите промени в английското общество и история.
На последния етаж на музея се прожектира документален филм за гоблена.

Гобленът от Байо е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.
...
Бях особено впечатлен от богатия сценарий, изтъкан от множество приключения и обрати, бягства, вземане в плен, приготовления, преговори, битки, морски пътешествия, корабокрушения, коронясвания, пиршества... От друга страна  действието съдържа типични за онова време теми - храброст, доблестна смърт, чест, честна дума, Божие наказание, природни стихии... А за всичко това е изключително трудно да се говори чрез... рисунки.

Искрено ви препоръчвам да посетите Байо, където освен музея на гоблена можете да разгледате и величествената катедрала, както и музея на Втората световна война. Защото освен с гоблена градчето е известно и с произнесената от генерал де Гол реч - първа изява след завръщането му във Франция.


Средновековна къща

Фрагменти от бродерията...


Входът на музея...
Катедралата, построена в Байо от епископ Одон - полубрат на Гийом и участник в епопеята



....













Коментари

  1. Страхотно и автентично градче, заслужаващо любов!

    ОтговорИзтриване
  2. Тези гоблени стоят чудесно в ретро къща. А градчето... ех ако можех да посетя всяко страхотно място :)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар