Коледна картичка от Алпите


Весели празници!

От доста години вече празнуваме на планината с приятели. Така сме сигурни, че ще се радваме на снежец, ще дишаме чист въздух и ще караме ски в оптималните условия на френските Алпи.
Красотата е все така невероятна, макар че от година на година заснежаването се променя количествено. Така например по Коледа през последните две години сняг направо липсва под 1800 метра надморска височина, което съсипва ски сезона на по-ниските станции.
Разликата се вижда с просто око - там, където преди десет години целият склон беше засипан с тонове пухкав сняг, сега е заснежена само най-високата част на хребета, като от постоянното топене през деня и замръзване през нощта снегът се превръща в лед.

В резултат на всичко това ски могат да се карат само по високите писти, които за щастие в Алпите никак не са малко. 

От друга страна обаче най-приятните за разходки и начинаещи писти сред горите са неизползваеми, което удвоява наплива към високите писти, поради което и те се повреждат много по-бързо от обикновено.

Останалото обаче си е същото - греяно винце и други напитки, савойски специалитети с тукашни сирена, колбаси, шунки, весели купони, добро отношение от страна на местните към гостите... 
Абе, хубаво си е!

....

Коментари