СТРАННА ВОЙНА, СТРАННИ ПОБЕДИТЕЛИ

Спомням си как в училище всички се чудехме групово защо след поделянето на Полша (четвъртото в световната история между немци и руснаци) французи и британци обявяват война на нацистка Германия без да предприемат абсолютно никакви бойни действия. Толкоз ли ги е било страх от Хитлер? Или пък всъщност са обявили война за "отбий номер"?
Така началото на Втората световна война бива наречено "Странната война". След това вермахтът прегазва Франция за има-няма 6 (шест) седмици.
Години по-късно, четейки съдържанието на пакта "за ненападение" Рибентроп-Молотов, си дадох сметка, че всъщност странно може да бъде единствено умишленото късогледство на историците или пък наглата про-съветска пропаганда. Защото всъщност в случая не става въпрос за никакъв договор за ненападение, ама за чиста подялба на Европа и съответно за нов световен ред. Съвсем логично британци и французи изпълняват дълга си към верния съюзник Полша, обявявайки война на единия агресор... Но логично би трябвало да обявят война и на втория... Още повече, че Хитлер и Сталин делят не само Полша, но и омразата към демокрацията, Човешките права и справедливостта като цяло.
Великобритания и Франция обаче съзнават немощта си спрямо нацисткото и болшевишкото чудовище. И сядат да пият по едно последно питие "преди да се е почнало".

Само заради доблестното си поведение Франция и Великобритания заслужават да бъдат уважавани, нищо че първата е тотално смачкана и окупирана, а втората е обсадена от подводници и бомбардирана...
Виж, другите "победители", онези с петолъчките, дето преди началото на войната въоръжиха Хитлер, обучиха офицерите му, а след това - макар и за кратко - си поделиха и Европа, именно тези "победители" са странни. Та нима е победа да победиш собственото си творение и собствения си съюзник? Или ако наистина е победа, не би ли било логично вместо да търсим оправдания и реабилитация на пакта Рибентроп-Молотов, да признаем неговата чудовищна същност?
Със скорошните изказвания на тази тема и апологетиката на едно съглашение между две тоталитарни държави Путин доказа за пореден път, че никоя спечелена война не може да превърне престъпника в истински победител, защото никакви думи не могат да изкривят историята и да заличат истинските резултати от тази тъжна победа. Напротив - колкото повече човечеството върви напред, толкова по-ясен и истински става неговият поглед над миналите събития. Със задоволство отбелязвам, че все повече и повече престъпления на Червената армия излизат наяве, все повече хора осъзнават, че никое зверство срещу никого не може да бъде оправдано. Предварителните спогодби между чудовищата Хитлер и Сталин, военното сътрудничество между двамата диктатори, извършените и от двамата масови убийства, депортирането и изтреблението на цели народи - това е истината. А Путин може да говори глупостите си единствено на избрана аудитория от лоботомизирани "хомо съветикус".



...

...
...

Коментари