ДП - Напълно непознати

Преди да си дойдем на думата, трябва да уточня, че за феновете на рока инициалите ДП са неизменно свързани с легендарната група Дийп Пърпъл (Deep Purple), а "Напълно непознати" (Perfect Strangers) е албум, издаден точно преди 30 години, т.е. на 29 октомври 1984 г., и
белязал завръщането на великата банда на голямата сцена и то в най-успешния й състав.

Напоследък обаче инициалите ДП придобиха съвсем различен смисъл, превърнаха се в неудобен въпрос и предизвикаха протести, разклатили не само правителството и прокуратурата, но и държавата като цяло.

Сам по себе си моделът "Кой?" и въобще непотизмът и конфликтите на интереси са без съмнение най-тежката форма на "Октопод", която не може никак дори да се изкорени само с добра воля. В човешката история има много примери за самозабравили се елити, тотално корумпирани и откъснати от битието на плебса, връз чийто гръб те всъщност трупат богатства и влияние, като краят на всеки такъв елит е неизменно един и същ - ампутация. Защото ако искате гангрената да спре да разлага обществото, алтернативата е тази. Ако искате да се пресече порочната традиция, почиваща
върху десетилетия червена диктатура, трябва лустрация. Ако искате да прекъснете корупцията в институциите, трябват нови институции. Ако искате правораздаването да раздава правда, трябва нова съдебна система. Ако искате нов морал в политиката, изберете морални политици. Толкоз! Другояче няма как нещата да се оправят.

Колкото до тефтера на Филип Златанов, това е поредната шепа прах в очите на обществото ни. Банки рухват, милиарди левове изчезват в нечии джобове, приемат се закони в услуга на мафията, трупат се нови и нови дългове, с които българинът се заробва за векове напред, НО цялото обществено внимание е съсредоточено върху инициалите в тефтера на една пионка, изпълнявала нарежданията на началниците си, на един бушон, изгърмял поради липса на протекции. В случая дори записките нямат значение, защото самите тефтери изчезнаха, а факсимилетата пък очевидно са доизкусурени и направо фалшифицирани. Но на никой не му минава през акъла, че е абсурд да се съди по фалшифицирана снимка! На никой не му минава през акъла, че е абсурдно веществени доказателства да изчезват от прокуратурата и че в случая престъплението по служба на самата прокуратура е далеч по-тежко от престъплението по служба (предполагаемо и вече недоказуемо) на Филип Златанов.
Да не говорим, че към самата прокуратура са отправени обвинения за поръчкови убийства, което пък я дискредитира окончателно и безвъзвратно.

Това е! Цялата съдебна институция, цялата система, цялата държава губи смисъла си в това дело, което никога по никакъв начин не може да доведе до обективен и справедлив резултат.
А през това време обществото лапа мухи и бистри политика...
Слушайте поне Deep Purple, да му се не види!





....
..
...
.

Коментари