СМОГ НАД ПАРИЖ



Злият змей Смог нападна и френската столица. Поради необичайно високите средни температури, липсата на валежи и слабите въздушни течения вече  близо две седмици парижани берат душа в натрупалото се рекордно замърсяване на въздуха, а правителството реши да вземе мерки чак миналия четвъртък. И така, вече пети ден градският транспорт в региона Ил-дьо-Франс (Париж и околните департаменти) е безплатен – метро, влак, автобуси, трамваи, велосипеди „велиб”, електрически автомобили „отолиб”. В същото време днес, понеделник 17 март,  бе наложено ограничение и на придвижването с леки автомобили, скутери и мотори – могат да се движат  единствено тези с нечетни регистрацонни номера. Четните пък ще се движат във вторник. Правителството заяви, че мярката може да бъде продължена и след вторник, ако нивото на замърсяване остане твърде незадоволително.
Зелената партия обвини кандидатката на десните за кмет на Париж  и бивша министърка на екологията, транспорта и устойчивото развитие Натали Косцюшко-Моризе, че наложените от нея навремето данъчни облекчения в автомобилната промишленост са довели до разпространяването на дизеловите автомобили, което пък от своя страна е в основата на замърсяването с фини частици (над 70% се приписва на дизела). Разбира се, никой не си е правил илюзиите, че екологичният проблем  няма да влезе в предизборната кампания само една седмица преди местните избори, на които левицата и най-вече зелените традиционно постигат високи резултати.
Въпреки наистина приятното време, около себе си наблюдавам небивало голям брой кашлюкащи и подсмърчащи хора, аз самият и децата ми сме в същото положение. Жалко наистина, че вместо да се предодврати екологичната катастрофа, сега трябва да се налагат спешни мерки за отстраняването й.


Преди замърсяването...



И след...

































 

 

....
Снимки : АФП

....

 

Коментари