2014 - годината на юбилеите!

Голямо празнуване ще падне тази година, големи чествания ще има, банкети, отчети, рапорти и т.н., и т.н., всички ще се впуснем в безсмислени дебати, ще обясняваме какво щеше да стане "ако, ако, ех...", кой е "по-по-най", ще бистрим политиката, историята, Европата, османската империя, Левски, Ботев, хан Крум, ще сучем и пресукваме доводи за това как би трябвало да изглежда светът, а всъщност не изглежда.

Първата годишнина е световна, защото става въпрос за началото на Първата световна война. По разбираеми причини французите я наричат "Голямата война", а преди началото на Втората световна са я наричали дори "Последната война", защото са се надявали повече никога да няма подобни кръвопролития. Е, излъгали са се!

На 9 септември пък в България ще отбележим празника на разделението - от 70 години насам едни оплакват жертвите на тоталитарния режим, а другите развяват кървави знаме, играят хора и се хилят като идиоти, плюскайки заветните кюфтета и кебапчета, които за мнозина представляват нещо като върховно достижение в кулинарното изкуство, тъй както и "Народната власт" ще се запомни в световната история като най-долната проява на човешката мерзост. Това е то, България. Едно е сигурно - докато не възтържествува справедливостта, нито ще имаме единна нация, нито обществото ни ще е читаво. Защото както е казал победителят в упоменатата по-горе "Голяма война" Жорж Клемансо : "Родината без справедливост е затвор" (в който хората са нещастни и от който искат да избягат)...

След това идва честването на "Демокрацията"... Тук многоточието е повече от наложително... И дори бих турил цял ред точки, за да материализирам абсолютното си несъгласие със сегашната държавна форма и държавни порядки в България.
Докарахме го до 25 години подигравки и национално унижение!
Първо, България не е демокрация. В една демокрация изборите се организират, за да може народът да излъчи свои представители. А в България изборите се купуват. Освен това България никога не е скъсвала с тоталитарното си минало - партийните секретари например вземат и в момента огромни пенсии за услуги, извършени в условията на диктатура. Помислете все пак дали подобно нещо би било възможно днес в Германия - един есесовец или агент на Щази да взема държавна пенсия... Не, ТАМ това не би било възможно, което обяснява донякъде факта защо ТАМ са такива, а ние ТУК сме съвсем различни и съвсем смотани, и защо ТАМ и ТУК винаги ще си останат два несъвместими свята.

Представете си само, драги мои, след четвърт век преход България е най-бедната страна с най-ниска раждаемост, най-висока смъртност, най-корумпирана администрация и най-неграмотно население. На печелившите от прехода- честито... На останалите - д...седалището да ви е яко!

Последният юбилей ме засяга лично мен, но се вписва изцяло в историческата и социална логика, наложена от бутафорния преход (виж предния абзац). На 26 януари стават 20 години, откакто с баща ми натоварихме полския фиат с два картонени куфара, два костюма и две родопски одеала и запрашихме в странство.
Не си правя илюзии, че липсвам на народ и родина...
Чувствата ни обаче са взаимни.

....
....

Коментари

  1. Ще напиша нещо интересно - Един добър човек би желал на бежанците днес /и въобще на всички хора/ да живеят добре и човешки /и да имат работа и мир в техните държави- и където и да се намират по света/, а не да измрат от вируси, атентати, в газовите камери и прочие /да не забравяме, че и българи в миналото са били бежанци- и че след 1989 година и много българи търсят препитание и оцеляване в чужди държави/. Надявам се в бъдеще Земята да се оправи и вече да няма омраза, злоба, гняв, насилие, удушаване ,задушаване , смях и т.н- с психично болни и т.н, смях и т.н- с заекващи хора и т.н, богохулства (дори като негодувание, нетърпение, отчаяние, отегчение и т.н), изтезания, безразборен секс, неуважение и/или обиди и т.н - към родител/и и т.н, безработица, лоши прояви, болести и прочие лоши неща между хора (в хора) и прочие - а да има добър и щастлив живот за хората и добър шанс за всеки човек. На света му трябва любов, мир и доброта (и да се промени положително - от лошите крайности до които е стигнал)!Според мен: света трябва да върви към положителни промени и вече да няма войни, конфликти, геноцид/и (над) човек и/или хора, убийства, побои, самоубийства, насилия /в филми, романи, сериали и т. н/, черен и/или лош хумор /примерно с - педераси /изнасилвания (над) тях и въобще и т. н /включително още от детска възраст, импотентни мъже и прочие/, вражди, вулгарни думи, и нищо лошо на Земята. Дано по-скоро света се оправи и промени към добро - аз желая свят без страдание, насилие и въобще без всякакви лоши неща!! Надявам се по-скоро света да се оправи и промени към добро : и отново хората по света да имат добра работа; добър и щастлив живот и т.н!!Ще напиша нещо на друга тема: хората нямаме право да призоваваме (да се смеем и така нататък) за кастрации на хора и така нататък, стерилизация (насилствена и т.н), изнасилвания (и/или съвети и/или заплахи за тях- било анални на мъже и така нататък) на хора и т.н, убийства,самоубийства, войни, вражди, омраза, влизане и/или ходене на хора при психиатри (и/или техните психични и т.н проблеми), побои,удари по тялото, кавги и/или спорове, геноцид над нации от хора, заплахи с оръжие и/или думи (дори казани на шега) и т.н-дори показани в филми, сериали и т.н- това е моето мнение! Няма доказателство, че изнасилвача и физически здрав (а може и да е осъден несправедливо, а реално да е невинен)- би повторил това свое престъпление). Може би само съд може да решава присъдите за всеки човек и т.н. Хората нямаме право да призоваваме за -влизане в болници (вземане на лекарства- било психиатрични и т.н)- било психиатрии и т.н (ходене на лекар/и - било психиатри и т.н) ....На света му трябва да се промени положително - от лошите крайности до които е стигнал), аз не желая изтезания, жестокости, бой, насилия,пошлост, вулгарност, лоши неща, трафиканти на каквото и да е, и т.н - които неща не трябва да съществуват в един добър и възстановен свят (на което се надявам скоро да стане със Земята). ...

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар