ЗА ЦИГАРИТЕ И НЕВЪЗМОЖНОТО ЗДРАВЕ НА ОБЩЕСТВОТО НИ

Когато водя дечицата си на медицински преглед, лекарите винаги ме питат за тежките болести в семейството ни, за да знаят към какво сме предразположени. И тогава се започва голямото изреждане на всички видове рак, на туберкулози и диабет, на сърдечно-съдови заболявания и т.н. Във Франция много държат на тези подробности и въобще правят много за здравеопазването, поради което французите живеят средно над 80 години...
Може би трябва следващия път да спомена първо, че съм израстнал в най-мръсния град на Стария континент - Перник. След което всеки лекар сам ще си направи сметка, че логичната продължителсност на живота при перничаните не би трябвало да надхвърля 60-65 години... И съответно ще ме поздрави за избора ми да емигрирам, защото в подобни условия човек трудно би могъл да води нормален живот.

Но от друга страна замърсяването и като цяло лошото качество на живота си имат причина. И тя се състои в престъпното нехайство както на управлявалите навремето комунисти с идиотската им тежка промишленост, така и на управляващите в момента техни отрочета, предпочитащи да си напълнят джобовете с пачки пред това съгражданите им да живеят в мир, спокойствие и добро здраве.
Нагледен пример за царуващото безочие и безсрамие е отменената забрана да се пуши в заведенията. ПОД ПРЕТЕКСТ, ЧЕ КРЪЧМИТЕ БИЛИ ФАЛИРАЛИ (което никак не е вярно, а дори и да беше вярно, пак нямаше да ме натъжи особено) икономическата комисия позволи на тютюневия дим да се завърне в заведенията, обричайки по този начин всички пушачи и непушачи, посещаващи ресторанти, барове и кафенета, на постоянно тровене. С този си предателски спрямо здравето на хората акт, икономическата комисия осъществи заканата на Орешарски, направена още в дните преди да стане премиер, а именно да позволи отново тютюнопушенето на обществени места.

За пореден път България показа на Европа колко далече сме от нейните ценности и колко нехаем за здравето на народа си. За пореден път отказваме да почерпим опит от развитите общества и да тръгнем по пътя на цивилизацията. Вместо това тъпчем на едно място и вземаме ретроградни решения. В цяла Западна Европа тютюнопушенето на обществени места бе забранено, като забраната се спазва съвсем успешно и положителните резултати са налице, а същевременно баровете и ресторантите не намалиха посещаемостта си. На всички им е ясно, че реализираните икономии в здравеопазването от предодвратени заболявания са далеч по-важни от печалбите на търговията с тютюн. Всеки средноинтелигентен човек вече е разбрал, че всъщност никакви печалби не могат да се поставят над добруването и здравето на хората. Само не и ние, българите.

Така че при следващия медицински преглед освен всичко това ще спомена на лекаря си, че здравните проблеми всъщност са нищо в сравнение с проклятието на безскрупулните управници. Защото болест може и да се излекува, докато пред престъпната сган на печалбарите обикновеният човек завинаги ще остане безсилен.

...

Коментари