ЗА ЕДНА ИЗГОРЯЛА ГУМА

Убийството на няколко човека, последвано от самоубийство, само по себе си е достатъчно грозно събитие, за да наложим морална спирачка на всякакъв род дебати.
Когато обаче престъплението е извършено заради ИЗГОРЯЛА ГУМА, тогава вече въпросът за истинския подтик става неизбежен.

Представете си само, пет човека си отидоха от този свят заради задушливия дим на една езическа традиция, изначало носеща в себе си пожелание за здраве и любов. Само че към горящата гума, заменила в наши дни класическия огън от дървесина,  трябва да прибавим и един по-модерен фактор, който се изразява в целенасочената и методично насаждана  у българина омраза към самия него - чрез крайната бедност, в която е принуден да живее, чрез културната нищета, чрез постоянното унижение на безсилието и чрез срама от това, че е единствен роб в епохата на безкрайните свободи в свободна Европа.
Българинът е отчаян от слабост, а слабостта го изпълва с фрустрация. Българинът е скопец, дал си сметка, че нищо не зависи вече от него и че никому вече не е нужен за нищо. Единствената му утеха се таи в чувството на превъзходство спрямо етническите малцинства, чийто пък живот е толкова скотски, че даже нямат време да се замислят нито за несъществуващия вече за тях екзистенц-минимум, нито за отнетото им право на достоен живот. Не, никак не е трудно  човек да се почувства висш спрямо хора, принудени да просят, крадат и ровят в отпадъците, за да оцелеят. Не е никак трудно също така да им се припише вината за съсипания живот - и техния, и на всички останали.

Само че това успокоение трае до момента на отрезвяването, когато човек разбира, че ромите са също толкова жертви, та дори и много повече от всички останали, а насажданата бавно и полека към тях дискриминация е всъщност част от омразата към човека като цяло.

Въпреки престъпния си характер, антиромската пропаганда продължава съвсем безнаказано в интернет, подема се в социалните мрежи и превръща дискриминацията в еталон за гражданско поведение. Четворното убийство на роми се извинява с престъпления на други представители на ромската общност, нямащи никаква връзка с разстреляните жертви, което само по себе си е не само апология на етническо престъпление, но и подтик към саморазправа с малцинствата (излишно е да споменавам какви биха били последствията за автора на подобни дискриминационни изказвания в една истинска правова държава).

Докога ще си неразумен бе, юроде? Докога ще виниш болния за неговата болест, бедния за бедността му и низвергнатия за това, че е отритнат от своите съграждани? Та нима ромите са виновни за поголовното разграбване на най-високо ниво? Нима роми подписват договорите и роми създават монополите? Роми ли са бандитите, разстрелващи посред бял ден в центъра на София и роми ли отвличат за откуп? Роми ли измислиха заменките? Роми ли раздават бонуси из министерствата и роми ли назначавт свои хора на удобни службици? Роми ли прибират парите от европроектите и роми ли пречат на правосъдието да работи? Роми ли въртят бизнеса с изсечените български гори? Не, не са роми, ами етнически българчета с колосани якички, които си вършат далаверите, докато простолюдието псува циганите. И колкото повече българинът псува рома, толкова повече чорбаджията си разиграва коня.
(Пак ви припомням онези страшни цифрички - през 2008 г. 14% от българите са преживявали под прага на бедността, а през 2012 г. - 27%...)

Нека най-сетне изтрезнеем и разберем, че независимо от етническата си принадлежност всеки българин е ром и жертва в собствената си страна и че именно в омразата и нежеланието да видим истинските проблеми умира надеждата за общо бъдеще на всички нас в едно хуманно общество.
...



Коментари

  1. Да, ромите може би не са виновни за нещата, които изброи, но със сигурност се възползват максимално от ситуацията в държавата, която напълно поддържа номадския им начин на живот, който впрочем те харесват.

    ОтговорИзтриване
  2. Да бе, да... И понеже са се "възползвали максимално", та затова и живеят толкова мизерно. Не виждам логика в думите ти.
    Освен това роми има из цяла Европа, но само на Балканите положението им е толкова окаяно. Защо ли? Мене ако питаш, просто цялостната ситуация у нас е трагична.

    Иначе миналото лято, докато бях със семейството си на почивка в Алпите, дойде един странстващ цирк. И си казах, че това е идеален начин за интеграция на номади! Тук е редно да отбележа, че във Франция повечето циркови артисти, панаирджии и въобще хора, свързани с номадски начин на живот, са френски роми/цигани, на които французите им викат "житан" или "пътуващи хора". Та значи, във Франция френските роми са все пак интегрирани по някакъв начин, за работоспособните се намира работа, за децата има училище. И най-важното, към тях се отнасят с уважение - не става въпрос за някаква особена почит, ами за най-обикновено уважение на човек към човека, каквото би трябвало всеки от нас да изпитва към себеподобните си независимо от социалния си или етнически статус.

    А защо при нас ромите не са въобще интегрирани, въпреки че живеят на Балканите още от късното Средновековие?
    Май вината е повече в обществото, отколкото у ромите.

    И някой може ли да ми каже доколко самите етнически българи са интегрирани в собственото си общество? Доколко българите изпълняват задължнията си към обществото и с какви права разполагат? И въобще, по какъв критерий се определя кой е ром и кой не е? Защото, ако се позамислим малко, може да излезе, че всички май сме роми...

    ОтговорИзтриване
  3. Сандо, сам се досещаш, че в случая изгорялата гума няма почти нищо общо. Тя е само поводът, последната капка, която е преляла търпението на убиеца. Уточняващите новини, че човекът е бил многократно обиран всъщност бяха излишни, подразбиращи се. Всеки знае доколко е възможно да отглеждаш/притежаваш нещо в близост до ромско гето. Когато собствеността ти е постоянен обект на посегателство, и не усещаш защита, в един момент ти пада пердето и грабваш оръжието. Не е оправдание за убийство, но е най-малкото разбираемо за повечето българи. Така че новината всъщност си беше "в реда на нещата", доколкото такава ужасия може да се нарече така.

    И ето го е проблемът. В България "начинът на живот, традициите" на ромите са някак погрешно приети като свършен факт и повод за ненамеса от страна на властите. Напр. "децата-булки" би трябвало да попаднат под защитата на социалните служби/служба за закрила на детето. Да, те са невинни, необразовани, малки момиченца, от които не зависи нищо. Но пък как да вкараш толкова "женихи" в затвора за педофилия? Значи, първо в България няма воля, второ няма и ресурс да се сложи ред. Междувременно целенасочената (псевдо)политика на интеграция, от която всъщност само изтичат пари, и отглеждането на неграмотен, многоброен и евтин за купуване електорат, от който се възползват без изключение почти всички партии продължават.

    И какво все пак следва да се направи? Аз съм с впечатление, че дори и твоята втора родина вдигна ръце от българските роми и не успя да ги интегрира, и не желае дори и да опитва.

    По мое мнение стриктна социална политика и образование му е майката, и след 1-2 поколения може и да има резултат, ама на кой политик са му притрябвали образовани, работещи роми?

    ОтговорИзтриване
  4. Съгласен съм. Основен проблем са самите гета, а не хората, принудени да живеят в тях или около тях.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар