КРАТКИ ЛИНГВИСТИЧНО-КАТОЛИЧЕСКИ

Българският език е красив, защото си е наш. И както всяка майка е най-хубавата на света за своите деца, така и майчиният език е най-хубавият. За тези от нас, които се опитват да бъдат обективни в преценката си за българския език обаче, критериите за красив/грозен не представляват никакъв интерес. Виж, качеството на изказа, сложността на фразата и богатството на лексиката са съвсем друго нещо! И като разполагаме с всички тези дадености, можем евентуално да измътим някоя велика идея....

Но истинската тема на настоящото писмо, драги читатели, е всъщност общото ниво на грамотност. Защото от ул. Ханко Брат дуПето районно, от Корав Игнатиев дуХалите и ул. еБачо Киро, се лее речта на най-интелигентния народ в света. Да, лее се и прелива от интелект и култура, а хората направо се давят. Акъл море, глава шамандура!

Лееше се при Тато, лее се сега и при Бато. Националният елит ще се изтрепе направо да ръси простотии, а народът го следва. Медиите пък тичат назад в еволюцията, за да превърнат писмеността в идиотизиращ плазмодий, който напада мозъка на публиката и го смила в лесно управляема пихтия. От една страна бомбардират с пропаганда, от друга с неграмотност.

Това е то. Езикът ни е опростен максимално, защото и мисълта ни е проста.

Всъщност, хвърлям се в обятията на тези крайни заключения по повод фразата на появилия се незнайно откъде Соломон Паси (тъкмо го бяхме позабравили, защо пак се довлече?!) :
"Ако имахме български кардинал, можехме да очакваме и български папа"

 Този велик български политик е достатъчно мъдър, за да си представи :
1) че православна България може да има кардинал в Рим (а защо не и аятолах в Техеран?!)
2) че папата би ръкоположил кардинал за католическа общност от 48 945 души
3) че този виртуален засега кардинал би предредил в борбата за папската длъжност "колегите" от изконно католическите Италия, Франция, Испания, Португалия, латинска Америка...

Ами... Защо не? И в този ред на мисли бихме могли да се запитаме каква ли би била съдбата на България, ако Ботев носеше каска, а Левски - маратонки...

И друг един въпрос към уважаемия съветник на македонското правителство : какво очаквате, г-н Паси, от един евентуален български папа? Дали пък и той щеше да ни е толкова от полза, колкото е г-жа Ирина Бокова, достигнала до най-висока длъжност в Юнеско с паричките на българските данъкоплатци и със солидната подкрепа на братска Москва? Ами да, то сигурно затова и културата, и езикът, и вярата са ни на това дередже.
Абе ние първо да си намерим патриарх, пък папата после ще го мислим!
Или дето има една дума, "ум царува, ум робува, ум патки Паси".

....

Коментари

  1. Еврейчето от вицовете отдавна снася яйца в чужди кошници и играе за други отбори. Не се учудвай, че сега пее за български кардинал - то дали ще има кардинал - българин зависи от папата и от католическата общност у нас, а не от щенията на Соломон Паси. Но пък евреин да реве за католически кардинал в православна страна ... това само у нас може да стане.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар