УБИЕЦЪТ ОТ ТУЛУЗА



Пред убежището на убиеца


Цяла Франция следи развоя на събитията в Тулуза, където основният заподозрян за убийствата миналата седмица на трима военни-парашутисти, е обсаден в малка къща, намираща се близо до еврейското училище, където в понеделник 19 март бе извършено друго убийство на един учител и три деца.

Училището
Министърът на вътрешните работи Клод Геан изрази току-що убеждение, че заподозреният със сигурност е извършител на престъпленията.
Операцията по обевреждането на заподозрения и брат му е започнала в 3ч. през нощта, когато съседите чуват изстрели. При престрелката трима служители на органите на реда са ранени.
Според последните сведения убиецът се декларира член на Ал Кайда и е извършил убийствата, за да отмъсти за убити от Израел палестински деца и за участието на Франция във военни действия на територията на Афганистан.

При наличието на нова информация постингът ще бъде актуализиран. 
Мохамед Мера
Заподозреният Мохамед Мера е с френска националност, мюсюлманин салафист и джихадист, преминал през обучение в Афганистан.

Заподозреният е бил локализиран благодарение на номера IP на компютъра на брат му. Заподозреният е разглеждал обява за продажба на мотор в интернет. При срещата с продавача на мотора заподозреният извършва първото престъпление - застрелва в упор продавача - бивш военен.

Убиецът Мохамед Мера е изхвърлил през прозореца на жилището си оръжието, използвано при извършването на престъпленията - Колт 45.
Според министъра на вътрешните работи убиецът разполага и с автомат Калашников, както и с Узи.

По време на преговорите убиецът е заявил, че ще се предаде в ранния следобед.
Братът на убиеца е бил задържан и обвинен в съучастничество.

Убиецът е бил заподозрян още след убийството на военните миналата седмица.

Понастоящем Мохамед Мера е прекъснал преговорите с полицията.

Започва евакуацията на съседите.
Мохамед Мера

Днес телата на жертвите от понеделник пристигат в Израел, където
ще бъдат погребани още утре.

Полицията е задържала майката на Мохамед Мера, брат му и приятелката на брат му.

Газоподаването в квартала, където е обкръжен Мохамед Мера, е прекъснато.

Президентът Саркози произнася реч, в която изказва желание за национално обединение срещу тероризма. Саркози предупреждава, че трябва да се избегнат обвиненията срещу отделните общности и разцеплението в обществото.

Мохамед Мера е на 24 години, бил е два пъти в Пакистан/Афганистан, където е бил обучен от талибаните. Във Франция е опитал да влезе в Чуждестранния легион, но е бил отхвърлен веднага. Бил е осъден веднъж на един месец затвор за управление на МПС без книжка.

Според адвоката му, като се изключи една кражба на чантичка в банка, Мохамед Мера не е проявявал други форми на насилие.

СПОРЕД МЕДИИТЕ КЪМ 14,20 ЧАСА МЕСТНО ВРЕМЕ УБИЕЦЪТ МОХАМЕД МЕРА Е БИЛ АРЕСТУВАН В СГРАДАТА, В КОЯТО БЕ ОБСАДЕН ОТ ПОЛИЦИЯТА.

Полицията е открила експлозиви в колата на брата на Мохамед Мера.

Информацията за задържането на Мохамед Мера е опровергана.

Вторник 20.03.2012, минута мълчание във френските училища
Основните кандидати на предстоящите във Франция президентстки избори също изразиха мнение по повод убийствата и идентифицирането на извършителя им.

Президентът Саркози отправи призив към народа да не се търси мъст и да не се правят неуместни връзки между различни проблеми.

Франсоа Оланд изрази "облекчение" при идентифицирането на извършителя на убийствата и каза, че следи ставащото ежеминутно.

Кандидатката на крайната десница Марин Льо Пен заяви, че трябва непременно да се организира референдум за връщането на смъртната присъда. Тя смята, че трябва да се води война срещу фундаментализма, който спред нея е подценен във Франция. Нейни близки са споделили, че партията им може да извлече полза от трагедията... В същото време Националният фронт публикува комюнике, адресиращо се към онези, които вчера набедиха крайната десница за ставащото.

Центристът Франсоа Байру каза, че във френското общество съществуват взривоопасни проблеми и призова политиците  да не внасят задграничните конфликти в страната. Той обвини също така Марин Льо Пен, че се възползва от трагедията. В същото време Байру вчера направи неуместно изказване, заявявайки, че виновници в случая са онези, които сочат с пръст имигрантите, хората с чуждестранен произход и настройват общественото мнение срещу различните общности.

Представителят на крайно левия Ляв фронт също заяви, че трябва се избегне стигматизацията на определени общности.

Президентът Саркози по време на погребението на тримата войници вчера
16,40 часа - Прокуратурата дава пресконференция, в която подчертава сложността на полицейските разследвания : проверени са над 7 000 000 телефонни обаждания, около 700 IP номера, 300 веществени доказателства, 1 000 рапорта...

Според прокурорите на Париж и Тулуза Мохамед Мера е опасен екстремист, който се гордее с извършените убийства. По време на преговорите с полицията убиецът е споделил, че съжалява единствено за това, че не е успял да извърши още убийства.Той дори е запланувал убийствата на още един военен и на двама полицай в Тулуза.

На местопрестъплението Мера винаги е действал сам. Убиецът наистина е заснел действията си, а камерата е намерена от полицията при трето лице,
Прокуратурата потвърди, че Мохамед Мера все още не се е предал, но че има вероятност да го стори по-късно тази вечер.

28 часа след началото на акцията Мера все още е под обсада.

Връзката с него е прекъсната и има съмнение, че се е самоубил. Министърът на вътрешните работи изказа надежда, че Мера е все още жив.
 
22/03/2012 - 11,40 Ч. МЕСТНО ВРЕМЕ, МЕДИИТЕ СЪОБЩАВАТ, ЧЕ МОХАМЕД МЕРА Е ПОЧИНАЛ ПРИ ЩУРМА НА СПЕЦ.ЧАСТИТЕ

ПО ВРЕМЕ НА ПРЕСТРЕЛКАТА СА РАНЕНИ И ТРИМА СЛУЖИТЕЛИ НА ОРГАНИТЕ НА РЕДА, ЕДИН ОТ КОИТО ТЕЖКО.

ЩУРМЪТ ЗАПОЧВА 32 ЧАСА СЛЕД НАЧАЛОТО НА ОБСАДАТА. ПО ВРЕМЕ НА ПЕТМИНУТНАТА ПРЕСТРЕЛКА СА ПРОИЗВЕДЕНИ НАД 300 ИЗСТРЕЛА. МОХАМЕД МЕРА СЕ Е ХВЪРЛИЛ ОТ БАЛКОНА.


...


....

Коментари

  1. Сандо, най-сетне разумна информация за това, което се случва. Благодарско!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар