ПОЛЕТ В ПАРИЖКОТО НЕБЕ


Предлагам на вашето внимание филма „Париж, видян от небето” на небезизвестния Ян Артюс-Бертран, прочул се с „Дом”, както и с многобройните фотографии от различни кътчета на планетата, заснети от небето (oще снимки тук). Именно с оригиналния „птичи поглед” на обектива си Ян Артюс-Бертран улавя истинското лице на Земята такова, каквото ни е невъзможно на нас, пъплещите и заровени в ландшафта земни гадинки, да видим и оценим по достойнство. Освен това снимките и филмите на Ян Артюс-Бертран документират климатичните промени на планетата, които - независимо от споровете около глобалното затопляне и човешкото влияние върху него – са факт и реална причина за тревога от бъдещи последствия.
Универсалната истина е една – планетата ни е изключително красива. За останалото обаче хората не са съвсем съгласни – едни казват, че човекът не е виновен за замърсяването, за изчезващите животински видове, за ерозията и т.н., а други пък си скубят косите и казват, че свършекът на света ще настъпи съвсем скоро. Съмнения винаги е имало и ще има, а най-съмнително изглежда бъдещето на човечеството и планетата. Така че творчеството на Ян Артюс-Бертран е ценно не само с предоставената ни възможност да помислим за Утре, но и с красивия спомен за Вчера и за един свят, който нашите деца със сигурност няма да видят като нас, защото ще сме го променили.
Разхождайки се из ефира на Париж, може би тайничко ще си помислите, а и ще сте прави, че и хората понякога са способни да създават божествена красота...

Коментари

Публикуване на коментар